Legally-fit: Paralympische helden.

09.01.2015

Marlou
Het is een kwestie van mijn veters strikken en naar buiten gaan, zo simpel is voor mij een rondje hardlopen. Nar buiten gaan en sporten, voor ons een vanzelfsprekendheid.  Als je een beperking hebt is dat sporten niet zo van vanzelfsprekend, maar dat betekend niet dat je geen fantastische sportieve prestaties kan leveren. 
Ongeveer 1,5 jaar geleden volgde ik een early bird training bij Nike in Amsterdam. De training werd vooraf gegaan door een presentatie van Marlou van Rhijn, ook wel bekend als de blade babe. Met haar enorme snelheid behaalde ze op de Olympische zomerspelen van Londen in 2012 een zilveren en gouden medaille voor haar prestaties op de 100 en 200 meter.

Geen onderbenen, maar wel 2 keer zoveel power, motivatie en toewijding. Juist daarom is het eigenlijk erg dat er relatief weinig aandacht is voor paralympische sporters. Net na de olympische spelen beginnen de paralympische spelen, zitten we massaal aan de buis gekluisterd tijdens de reguliere spelen, zo weinig aandacht is er voor de paralympische sporters een paar weken later. De NOS besteed in zijn sportuitzendingen maar zeer nihil aandacht aan dit sport evenement en dat terwijl de prestaties van onze sporters er niet om liegen.

De paralympische spelen en deelname
Een paralympische sporter is een sporter die mee doet aan een variant van de Olympische spelen. Het verschil tussen de reguliere spelen den paralympische is dat aan deze variant louter mensen met een beperking mee mogen doen. Een beperking in de context van de Paralympische spelen houdt in dat de sporters een lichamelijke handicap hebben, een visuele beperkingen hebben en/of een hersenverlamming. In totaal worden er 20 verschillende sporten beoefent tijdens de zomer spelen en slechts 6 sporten tijdens de winterspelen.

Dat hun prestaties vaak niet onder doen voor die van ‘niet beperkte’ sporters blijkt bijvoorbeeld uit onderstaande filmpje. In dit filmpje zie je dat je ook zonder onder been zeer indrukwekkende prestaties neer kunt zetten.

Om er voor te zorgen dat paralympische sporters de mogelijkheden, kansen en aandacht krijgen die zij verdienen, investeert ABN Amro als ‘Partner van de Toekomst’ in talentontwikkeling, óók voor paralympische sporters. Om dit te bewerkstelligen hebben sportbonden een paralympische partnership met ABN Amro gesloten tijdens het NK tennis in Rotterdam.

Hoewel financiële steun natuurlijk hard nodig is om de ontwikkeling sporters mogelijk te maken kunnen wij zelf ook iets doen. Denk er maar eens bij na als je na een lange dag werken je snel in de sportkleding hijst en je schoenen aandoet om te gaan hardlopen. Hardlopen, voor ons iets wat zo vanzelfsprekend is en wat zo makkelijk kan. Hoe anders is dat als je een beperking hebt.

Voor mij zijn paralympische sporters dan ook de echte helden. Waar wij ons nog wel eens tegen houden omdat het buiten koud is, zij overwinnen hun beperking en ook de perceptie van vele om ons heen. Ondanks hun beperking zetten zij prestaties neer waar vele van ons niet aan kunnen tippen, dus laten we ze eens allemaal wat meer de aandacht geven die ze verdienen.

Tags: , , , ,
Categorie: Legally-Fit
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageer Jenn 09.01.2015

    Ik denk dat veel paralympische sporters beter presteren dan ik hoor! Mooi dat je hier aandacht aan besteed 🙂 Mijn ex-buurman is paralympisch sporter.

  • Reageer Mirjam 09.01.2015

    Klinkt tof! Ik had nog nooit van paralympisch sporten gehoord joh!

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.