Legally-Food: Brownie met zwarte bonen

06.02.2015

IMG_6438-001
Je kunt mij, net als vele andere vrouwen, wakker maken voor Chocolade in welke vorm dan ook. Dat betekend dat Brownies ook tot een van de favorieten behoren, maar erg gezond zijn deze over het algemeen niet. Deze brownies zijn de uitzondering op de ongezonde brownie regel, niet alleen zijn ze een stuk verantwoorder, ze waren ook nog eens verschrikkelijk lekker.

Tijdens onze verbouwing vond ik het wel zo leuk om al die hardwerkende familieleden en vrienden een beetje te verwennen met iets lekkers, maar tegelijkertijd zag ik mijn kans schoon iets ‘nieuws’ uit te proberen en dus gezonde brownies te maken. Dat er zwarte bonen in verwerkt zaten heb ik pas verteld nadat ik een lofzang ontving over hoe lekker ze wel niet waren. Want het idee van zwarte bonen in een brownie, nee dat is misschien niet het meest smakelijke idee.

Benodigdheden

  • 250 gram uitgelekte zwarte bonen uit blik of gekookte bonen
  • 70 gram kokosolie
  • 140 gram amandelmeel [of spelt, bloem, boekweit etc.]
  • 100 gram (raw) cacao
  • 120 ml amandelmelk [of gewone, soja, rijstemelk etc.]
  • 3 eieren waarvan 2 eiwitten en 1 geheel ei
  • 200 gram kokosbloessemsuiker [of bruine basterd/rietsuiker]
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theelepels baking soda of bakpoeder

Eventueel voor de topping

  • Chocolade om te smelten voor de bovenkant. Zelf heb ik pure [87%] en witte chocolade gebruikt.


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Smelt de kokosolie en die deze samen met de bonen in een blender of keukenmachine
  3. Pureer de bonen goed, maar niet te goed want kleine stukjes [lees hele kleine stukjes] zorgen juist voor een fijne bite.
  4. Het bonen en kokosolie mengsel [een bruine drap] kun je nu samen voegen met de rest van de ingrediënten behalve het meel en de bakpoeder en roer goed door.
  5.  Voeg als laatste het meel en de bakpoeder bij het mengsel en roer nog even goed door. Indien het te dik is kun je wat extra melk toevoegen aan het beslag.
  6. Giet het beslag in een ingezette vorm of bekleed je vorm met bakpapier
  7. Bak de brownie in 20-25 minuten
  8. Laat de brownie goed afkoelen op het rooster
  9. Eventueel kun je net als ik de brownie afmaken met gesmolten chocolade.

Hoewel ik jullie zie denken: ‘Een brownie met zwarte bonen, ieehl’ moet je me echt vertrouwen en geloven als ik zeg dat dit echt een goddelijke brownie is! Mocht je toch liever voor een ongezondere variant gaan dan kun je natuurlijk altijd nog deze brownie maken of kiezen voor deze gezonde brownie variant.  

Tags: , , , ,
Categorie: Food, Glutenvrije Optie, Legally-Food, Recepten, Taart & Cake
Vorige post Volgende post

8 reacties

  • Reageer Anne 06.02.2015

    ik geloof je op je woord. Veel gelezen over bonen in zoete gerechten en in China is dat bijvoorbeeld ook veel normaler in taarten en desserts. Ik wil deze brownie zeker uitproberen, hij klinkt perfect!

  • Reageer Tessa 06.02.2015

    Mmm dit klinkt geweldig en ziet er zo mooi uit! Fijn recept, snel een keertje maken 🙂 🙂

  • Reageer Joyce 06.02.2015

    Nou wat toevallig! Ik heb vorige week ook brownies gemaakt met zwarte bonen en rode biet. Iedereen vond ze heerlijk!

  • Reageer Veerle 06.02.2015

    Ik kan het nog zowat niet geloven… Maar ik ga het zondag toch proberen! Hopelijk valt het in de smaak 🙂

  • Reageer Rachel 06.02.2015

    hmm deze ga ik opslaan ziet er ook mega leuk uit!

  • Reageer Elma 06.02.2015

    Ja, dit is lekker heb het ook een keer gemaakt! En als je het niet weet, proef je inderdaad echt niet dat er zwarte bonen in zitten!

  • Reageer Lynet 03.04.2015

    ik heb vanochtend de brownie gemaakt, ik vind het verassend lekker!! Ik ga morgen wat stukjes meenemen naar het werk en laat het daar beoordelen door de collega’s, maar zij zijn vast aangenaamd verrast. Bedankt voor het recept!

    • Reageer Stacey 03.04.2015

      Hoi Lynet, wat leuk om te horen! Geniet er van.

    Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.