Legally-Food: Chocolade Havermout

18.02.2015

IMG_6479
Deze week is het havermout week bij Legally-Brunette en dat betekent dat er iedere dag een nieuw havermout recept te vinden is. Vandaag een guilty pleasure ontbijtje want deze havermout smaakt naar chocolade en is gemaakt met Raw Cacao.

Wat is het verschil tussen reguliere cacao en raw cacao?
Rauwe cacao bevat per gram de meeste anti-oxidanten van alle voedingsmiddelen [altijd al geweten dat chocolade super goed voor me is ;)] Doordat reguliere cacao wordt gebrand betekend dat het geheel wordt verhit hetgeen leidt tot het verloren gaan van mineralen en enzymen. Verschil is dus dat er in rauwe cacao meer voedingsstoffen zitten dan in reguliere. Daarbij is de kans groot dat in reguliere cacao suikers zijn toegevoegd.
Al met al kun je ook prima normale cacao gebruiken, alleen is het net even een tikkeltje beter om rauwe te gebruiken, maar het is ook net even een tikkeltje duurder.

Benodigdheden havermout pap:
40 gram havermout
250 ml Amandelmelk [te vervangen door elke soort melk]
1 theelepel cacao
Benodigdheden topping [eventueel]
1/2 banaan
blauwe bessen
1 dadel
1 theelepel kokos

Bereidingswijze:
Het is het lekkerste, vind ik zelf, de havermout een nachtje te laten ‘weken’, dus als je er aan denkt is het aan te raden het in de avond te maken, scheelt je ook direct weer tijd in de ochtend als we toch allemaal al tijd tekort komen, toch? De topping maak je natuurlijk wel de ochtend zelf.
1. Doe de havermout, de cacao en de melk in een schaaltje en roer het geheel goed door.
2. Doe de havermout op de hoogste stand in de magnetron voor 5 minuten [als je het niet de avond er voor hebt gemaakt doe het dan maar 4 minuten in de magnetron.]
4. Top de pap af met banaan, blauwe bessen, een dadel en kokos. Variatie is natuurlijk mogelijk!
5. Smullen!

Tip: Indien de pap te dik uit de magnetron komt, doe er dan wat gekookt water bij. Uiteraard kun je er ook nog wat melk bij doen, maar dan koelt het geheel wel weer iets af.

Tags: , ,
Categorie: Legally-Food, Ontbijt, Recepten
Vorige post Volgende post

8 reacties

  • Reageer Ellen 18.02.2015

    Ik word toch wel erg benieuwd naar havermout als ontbijt! Wat raad jij aan, met melk of water? Ik zie dat je allebei gebruikt.

    • Reageer Stacey 18.02.2015

      Hi Ellen,
      Ik gebruik in beginsel altijd melk [amandelmelk] maar als hij na hem in de magnetron te hebben gestopt heel dik is voeg ik meestal een paar scheutjes gekookt water er aan toe. Je kunt echter ook de havermout geheel met water maken, is voor de calorie inname natuurlijk beter, maar het ontbijt wordt ook een stuk minder eiwitrijk en voedzaam.

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

      Groetjes,
      Stacey

      • Reageer Ellen 18.02.2015

        Super Stacey, dankjewel! Ik ga het morgen proberen;)

  • Reageer Rachel 18.02.2015

    hmmm ziet er super uit zeg!

  • Reageer Rozentuintje 18.02.2015

    Top, ik vroeg me al een tijdje af wat het verschil was tussen rauwe en normale cacao.

  • Reageer Lieke 18.02.2015

    Kun je de havermout ook in een pannetje opwarmen, ik gebruik liever de magnetron niet namelijk. Ik hoor graag van je want het recept klinkt top.

    • Reageer Stacey 18.02.2015

      Hoi Lieke,
      Bedankt voor je vraag, dit kan zeker ook in een pannetje. Echter heb ik dit zelf slechts 1 maal gedaan [ik vond het veel tijd kosten] dus ik kan je niet precies vertellen hoe lang het dan duurt. Het is van belang dat je het vuur niet te hoog hebt en het geregeld goed door blijft roeren, als je de pap dik genoeg vindt kun je hem in een kommetje doen.

      Ik hoop je vraag hiermee te hebben beantwoord.

      Groetjes,
      Stacey

  • Reageer Suze 26.03.2015

    Klinkt goed dit recept. Leuke website/blog heb je trouwens. Je hebt ook een erg leuke schrijfstijl. Ik ben een echte havermoutjunkie. Ik vroeg me af welk merk jij gebruikt en ook welk merk amandelmelk, ik gebruik zelf de ongezoete versie van Alpro. Dankjewel! 🙂

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.