Legally-Food: Homemade speltbrood

25.02.2015

IMG_7046
Vanmorgen maakte we in de rubriek Legally-Fit & Food kennis met Carlijn. Dat ze van lekker en gezond eten houdt is overduidelijke en ze is ook een bron van inspiratie op het gebied van voeding. Het recept voor dit homemade speltbrood is ook van haar hand. 
Benodigdheden:
300 gram speltbloem
280 gram volkoren speltmeel
7 gram droge gist
Handjevol lijnzaad, sesamzaad of zonnebloempitten
355 gram lauwwarm water
25 gram olijfolie
11 gram zout
75 gram rozijnen

Bakblik 30cm
Olijfolie om het bakblik in te vetten

blog 3
Bereidingswijze:
1. Meng alle ingrediënten behalve het zout en de rozijnen
2. Kneed het geheel goed door met de hand of met een deeghaak in een mixer
3. Halverwege het zout er aan toevoegen, reden is dat als je het zou er direct bij doet het gist zijn werk niet zal doen
4. Doe het deeg, nadat het goed is gekneed, in een ingevette kom en dek af met een doek
5. Laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen
6. Het deeg is voldoende gerezen als je er een gat in kunt prikken met je vinger die open blijft
7. bestrooi je werkblad met bloem en de rozijnen en leg de bal deeg er op
8. Doormiddel van het kneden op het werkblad kneed je de rozijnen in het deeg
9. Laat het deeg voor minimaal 15 minuten rusten
10. Vet de bakvorm in
11. Rol het deeg in de juiste vorm voor het bakblik
12. Eventueel de bovenkant bestrooien met extra lijnzaad, sesamzaad, pitten of haver vlokken.
13. Dek het bakblik af met een doek en laat het deeg weer een uur rijzen
14. Verwarm de oven voor op 220 graden
15. Bak het brood op de onderste richel van de oven op 220 graden voor 15 minuten
16. Verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak nog 20 minuten het brood af
17. Na het bakken het brood direct uit het bakblik halen en het brood af laten koelen op het rooster
18. Het brood pas snijden als het volledig afgekoeld is.
IMG_7059

Tags: ,
Categorie: Brood en broodgerechten, Legally-Food
Vorige post Volgende post

3 reacties

  • Reageer Anne 25.02.2015

    Lekker! Zelfgebakken brood vind ik zo’n traktatie 🙂 Een paar jaar geleden kreeg ik een broodbakmachine cadeau, super handig want dan kan je dus wakker worden terwijl er precies een vers broodje voor je klaar staat 😉

    • Reageer Kelly 25.02.2015

      Heb jij een lekker speltbrood recept voor in de bakmachine? Ik ben erg benieuwd! Groetjes Kelly

  • Reageer Kim 02.03.2015

    Dit ziet er heerlijk uit!

  • Laat een reactie achter