Legally-Fit: Waarom de weegschaal niet heilig is

08.03.2015

IMG_5422-001
Tot een jaar of 4 geleden stond ik iedere ochtend op de weegschaal. Iedere dag keek ik naar die twee cijfers gevolgd door een puntje die weer werd gevolgd door een cijfertje. Nu 4 jaar later sta ik nooit meer op de weegschaal, ik heb er geen en wil er ook geen hebben.

Zoals gezegd was het vroeger onderdeel van mijn ochtend ritueel, zoals het voor zoveel mensen is. Opstaan, even naar de WC en dan op de weegschaal vlak voordat je onder de douche springt. Vaak zat er in dat getal na de komma een klein verschil met de dag er voor en als het meet dan 0,2 was voelde je de rest van de dag dik. Anderzijds als het meer dan 0,2 kg mee viel had ik ineens een stuk meer zelfvertrouwen en voelde ik me mooi.

De cijfertjes van de weegschaal kropen in mijn hoofd, voor ik het wist was ik bezig met hopen dat ik een bepaald cijfer zou halen als ik er op zou gaan staan. Dat cijfer werd natuurlijk steeds iets lager en om dat te bereiken moest je minder eten. In de spiegel zag ik al snel duidelijk verschil, maar op de weegschaal nog niet en hoewel ik tevreden was met wat ik zag in de spiegel werkte de cijfers op de weegschaal niet mee.

En dat is nu precies waar de schoen wringt, ik snap heus wel dat het leuk is om te zeggen dat je een bepaald streefgewicht hebt gehaald, maar is het niet veel leuker om in de spiegel te kijken en blij te zijn met wat je ziet?

Als je denkt dat de weegschaal de manier is om je vorderingen bij te houden dan heb je het mis, het is een manier om het bij te houden. Maar helaas gebeurt het maar al te vaak dat de weegschaal ons een getal geeft waar we van schrikken en hoewel dit getal klopt, kan dit getal ons verschrikkelijk demotiveren.

Picture this: Op 1 januari heb je het roer omgegooid, je woog op dat moment 65 kilo en bent gaan sporten en anders gaan eten. 2 keer in de week doe je cardio en 2 keer in de week ben je bezig met de opbouw van spieren. Een super knappe prestatie zeker omdat je de maanden daarvoor eigenlijk niets of nauwelijks aan sport deed. Nu, bijna 8 weken verder zitten je kleren los, maar de weegschaal zegt dat je slechts 3 kilo af bent gevallen. Als je gefocussed bent op het getal kan ik me nu onwijs goed voorstellen dat je teleurgesteld bent en vanavond er de brui aan geeft en lekker met een reep chocolade op de bank gaat zitten.

Spieren zijn zwaarder dan vet! Ben jij super hard aan het trainen en dus spiermassa aan het opbouwen dan zal je vetpercentage dalen, dat merk je aan je kleding en als je in de spiegel kijkt. Echter is het vet wat je verliest niet zo zwaar en weegt het gewicht niet op tegen de massa spieren die je opbouwt.

Oke, nu kom ik clean met jullie waar dit inzicht vandaan komt. Zie onderstaande foto’s beide ben ik in bikini. Links woog ik 2 kilo zwaarder dan rechts. 2 kilo verschil volgens de weegschaal maar in de spiegel en qua kleding een stuk meer. Links had ik maat 36 en qua broeken soms maat 38 rechts is een half jaar geleden met kledingmaat 32/34.
Pictures1

Bottom line van dit verhaal is, staar je niet blind op de weegschaal. Eet gezond, sport, geniet en wees happy met wat je in de spiegel ziet, of dit nu correspondeert met een mooi getal op de weegschaal of niet. Je progressie hangt niet vast aan een getal op de weegschaal, je kunt er wellicht beter voor kiezen jezelf op te meten [heupen, taille, bovenbenen etc] en daar je progressie aan af lezen.

Tags:
Categorie: #Legallyfit, Fit, Health, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageer Mylène 08.03.2015

  Oh man, dat deed ik vroeger ook zo vaak! Ik wilde dan binnen zoveel weken of soms zelfs dagen een bepaald getal zien terwijl ik er ook nog eens niet zoveel voor deed. Erg eigenlijk! En net als jij heb ik nu geen weegschaal meer.

 • Reageer Lis 08.03.2015

  Zo waar 🙂 top artikel! En wauw wat een progressie!!

 • Reageer Andrea 08.03.2015

  Heerlijk artikel. Deze conclusie trok ik gisterochtend ook toen ik de weegschaal opeens een hoger getal aangaf terwijl ik me super lekker voelde en mijn spijkerbroek veel te los zat. Toch raak je dan gefrustreerd, terwijl je je vooral je op de weegschaal ging staan juist top voelde. Weg met dat ding!

 • Reageer Mariska 08.03.2015

  Ik vind dit een goeie artikel. Ik merk zelf ook ik word helemaal gek van de weegschaal. Het beïnvloed je leven extreem en dat wil ik totaal niet. Laatste tijd ging ik telkens op een speciale weegschaal, waar ook je spiermassa op staat. En daar kijk ik veel liever naar dan normale gewicht.

  Ooit hoop ik ook, dat ik de weegschaal weg doe, en gewoon kijk hoe ik eruit zie.

 • Reageer Yamina 08.03.2015

  Knap van je dat je hier zo open over durft te zijn. De weegschaal is voor mij ook niet de manier meer, het gaat mij erom hoe ik me voel, niet dat cijfertje. Goed artikel wederom!

 • Reageer Rozentuintje 09.03.2015

  AMEN

 • Reageer Ima 09.03.2015

  Wauw, stace! Wat geweldig dat je jezelf zo bloot durft te geven. Echt weer een heel goed artikel dit!

 • Reageer Hanne 10.03.2015

  Echt een heel goed artikel! Ik kijk ook niet meer op de weegschaal, altijd teleurstellend!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.