Legally-Food: Glutenvrije Spaanse Amandeltaart

20.03.2015

IMG_7806-001
Vorige week maakte ik kennis met een Glutenvrij Spaanse Amandeltaart. Het klink oke, zag er prima uit en was glutenvrij. Oke dacht ik, maar met slechts 1 hap was ik om. Dit is nu al een favoriet en ik moest en zou het recept bemachtigen. Bereid je voor want na 1 hap van deze taart wil je meer, veel meer! 

Voor het eerst sinds zeer lange tijd was er weer eens gebak op het werk dat ik ook mocht eten. Nu ben ik inmiddels wel gewend aan het feit dat gebak niet glutenvrij is en is het tevens een makkelijke manier om onder taart eten uit te komen, maar als het er dan is, dan geniet ik er ook van. Dit keer had een collega me verzekerd dat ze een volledig glutenvrije Spaanse Amandeltaart had gemaakt.

Zoals gezegd, hij ziet er niet bijzonder uit en na het horen van de ingrediënten was ik niet razend enthousiast, maar alles veranderde in 1 hap. De textuur, de smaak, het is gewoon verfrissend en heel anders dan de meeste andere taarten en cake’s die ik bak. Wat blijkt, je hebt er maar heel weinig voor nodig en in 15 minuten staat de cake in de oven, geen moeilijk gedoe, maar super makkelijk en snel! Het enige nadeel is dat er vrij veel suiker in gaat… Maar hé voor zo af en toe moet dat kunnen toch? Ik ben hard aan het bedenken hoe ik hem suikervrij kan maken, maar heb geen idee momenteel, iemand een tip?

Het verhaal achter de taart is ook nog eens bijzonder. Het recept voor de taart is namelijk afkomstig uit Santiago de Compostella waar de bedevaartgangers deze taart eten nadat ze 1000 kilometer hebben gelopen.

Ik bakte de taart niet voor bedevaartgangers maar voor de hard werkende, helpende klussers in ons huis die wel wat extra brandstof konden gebruiken. De taart viel in de smaak en was zelfs zo lekker dat M. hem als ontbijt wilde eten.

Volgens mij heb ik je inmiddels voldoende overtuigd van de heerlijke smaak van deze taart, toch?

IMG_7801-001
Benodigdheden:

200 gram amandelmeel
200 gram basterdsuiker
4 eieren
1 citroen

Bereidinsgwijze:
1. verwarm de oven voor op 180 graden
2. rasp de citroen schil
3. Klop de eieren los
4. voeg de geraspte citroenschil en de suiker bij de los geklopte eieren
5. klop het geheel goed door elkaar tot het lekker luchtig is
6. schep al mixend rustig het amandelmeel bij het mengsel
7. Klop 10 minuten het geheel goed door elkaar
8. vet een springvorm in met wat boter of olie of gebruik bakpapier
9. giet het beslag in de vorm
10. bak de taart in ongeveer 30 minuten af, controleer doormiddel van een prikker of hij gaar is. Hij mag best een beetje sticky zijn, graag juist maar hij moet niet te nat zijn.
11. Klaar! Besprenkel eventueel nog wat poedersuiker op de taart voor een extra feestelijk gezicht.

IMG_7794-002

Tags: , , ,
Categorie: Glutenvrije Optie, Recepten, Taart & Cake
Vorige post Volgende post

6 reacties

  • Reageer Rozentuintje 20.03.2015

    Het klinkt heel spannend en lekker, ik ben benieuwd! Maar als het zelfs als ontbijt wordt gegeten zal het wel heel lekker zijn.

  • Reageer lina 20.03.2015

    Waar koop jij je Amandelmeel?

    • Reageer Stacey 20.03.2015

      Bij de body & fit shop was onlangs een actie waardoor de prijs zeer gunstig was. Bij de AH verkopen ze het tegenwoordig ook. Het ligt bij het vak van de dieet/biologische producten.

  • Reageer Mirjam 21.03.2015

    Ik heb je taart net gebakken en hij is echt heerlijk!! Glutenvrij, lekker makkelijk en snel klaar. Ik weet nu al dat dit een favoriet gaat worden in ons gezin!

  • Reageer Myrthe 21.03.2015

    Zojuist deze taart gemaakt, echt zo lekker! Smaakt precies zoals ik hem altijd kreeg bij mijn oma in Spanje. Nu kunnen we vaker genieten thuis van dit heerlijke recept!

  • Reageer Arie 25.03.2015

    Oei, deze is echt heel lekker.

    Ik had echter alleen een springvorm van 24cm. Dat bleek iets te groot. Welke heb jij gebruikt ?
    Nu lijkt het meer op een grote koek. Mag de pret niet drukken. Het is echt heerlijk !

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.