Legally-Fit & Food met: Zélia

22.04.2015

Zélia 04-001
Vandaag in Fit & Food met: Zélia. Voor mij is deze pittige tante een groot voorbeeld, met haar doorzettingsvermogen en motivatie is zij een grote inspiratiebron. Op 12 April liep zij haar eerste marathon en niet zo maar 1, de marathon van Parijs. Lees vandaag haar verhaal en raak ook geïnspireerd door Zélia. Introductie:
Mijn naam is Zélia , ik ben 27 jaar en ik woon samen met mijn vriend en hond Noa in Eindhoven. Ik ben freelance fotograaf en ik heb een hardloopsite Just Keep Running  waar 8 andere meiden ook over hun hardloop ervaringen bloggen. Naast het bijhouden van deze twee bedrijven kan je me regelmatig buiten vinden waar ik hardloop, vaak samen met mijn hond Noa. Als je me ziet zou je niet direct verwachten dat ik hardloop aangezien ik niet echt de bouw heb van een hardloper maar toch heb ik pas geleden een marathon gelopen en ik heb geleerd te genieten van hardlopen. Ik ben al heel wat kilo’s kwijt sinds ik weer sport en het klinkt heel cliché maar het sporten wordt steeds meer een lifestyle, iets wat ik wil doen ipv een ‘moeten”. 

Zélia 05-0011. Hoe ziet jouw sportweek er uit?
Mijn sportweek varieert heel erg. Toen ik voor de marathon trainde had ik een gepersonaliseerd schema en ik liep toen 3 tot 4 per week hardlopen en tussendoor deed ik nog 2 a 3 keer krachttraining. Nu de marathontraining erop zit wil ik nog steeds 3x per week hardlopen en 2 keer per week krachttraining doen. Waarom zoveel zou je denken? Ik heb nog steeds overgewicht en ik wil dat voor eens en vooral tijd kwijt en ik merk dat het nu de tijd om daar hard aan te werken. Ik voel me ook een stuk beter en gezonder en energieker.

2. Wat vind je de leukste sport om te beoefenen?
Ik ben van hardlopen gaan houden. Ik merkte dat vooral tijdens mijn marathontraining. Ik was soms uren weg maar ik kwam wel met een leeghoofd terug of vol met ideeën terug. Ik geniet ervan en het is echt een me-time geworden maar ik vind het bijvoorbeeld ook heel leuk dat ik deze sport samen met mijn hond Noa kan beoefenen. Ze is weliswaar sneller dan ik maar samen met haar lopen geef me ook kracht om niet op te geven en door te gaan.

3. Hoelang sport je al?
Tot mijn 16 heb ik altijd wel gesport. Van hockey tot turnen tot waterpolo. Ik vond het leuk maar nadat ik stopte met waterpolo heb ik het een beetje laten gaan. Ik ging studeren en sporten kwam er niet meer echt van. Beter gezegd, ik had het druk met mijn studie en ik zocht het niet om ’s avonds nog te gaan sporten. Luiheid? Ik ben begin 2012 na mijn afstuderen weer gaan sporten met voornamelijk hardlopen maar pas midden 2012 ben ik echt fanatiek en consequenter gaan sporten.

Zélia 07
4. Hoe ziet jouw favoriete sport outfit er uit?

Nu het mooier weer wordt durf ik sneller in een kortere broek en kleurrijke t-shirt te lopen. Ik vind ¾ hardloop leggings nog wel het fijnst maar ik durf steeds meer in een korte broek te gaan lopen dat net boven mijn knie komt nu ik meer ben afgevallen. Vooral in de zomer, ik merk dat het toch wel iets lichter is en fijner lopen is!

5. Welke sport kan jou echt niet boeien?
Darten, kogelstoten, speerwerpen..

Zélia 02-001
6. Sport je liever in de zomer of in de winter?

Ik dacht dat ik een winterloper was maar nu het steeds mooier weer is vind ik het toch wel heel erg lekker om in het zonnetje te gaan hardlopen maar lopen in een omgeving met sneeuw vind ik ook heerlijk! Ik heb in de winter voor de marathon getraind en de sneeuw en kou weerhield mijn niet om niet te gaan. Maar de zomer heeft zeker ook iets.. misschien maakt het mij niet echt uit op het moment zelf?

7. Cardio of Kracht training?
Beide! Doordat ik beide heb gedaan ben ik ook afgevallen en sterker geworden. Ik ben er van overtuigd dat als je naast hardlopen ook krachttraining (op een verantwoordelijk manier) doet dat je minder blessures krijgt en echt sterker wordt. Op de sportschool pak ik vaak een FunXtion les mee. Dat is 30 min knallen tijdens verschillende oefeningen in 3 circuits. Het is heel zwaar maar erg effectief. Je traint niet alleen bijna heel je lichaam maar je doet ook nog eens cardio/intervallen!

Zélia 06-001
8. Op welke sportieve prestatie ben je het meest trots?
De marathon! Deze liep ik op 12 april 2015 in Paris. Ik ben niet de snelste, ook niet de sloomste maar ik heb echt genoten van deze marathon. Het was ook behoorlijk zwaar maar ik wilde de marathon uitlopen en dat heb ik gedaan! Ik heb behoorlijk wat tegenslagen gehad en negatieve reacties en er waren momenten dat ik wilde opgeven maar doordat ik een doel had bleef ik vooruit kijken en ging ik er 100% voor.

9. Hoe motiveer jij jezelf om te blijven sporten?
Door een doel te hebben. Als ik geen doel heb dan zal ik veel eerder stoppen. Zo wist ik dat ik de marathon ging lopen. Ik wilde dat, 100% en door een doel te hebben kan je er naar toe streven en hard voor werken. Nu wil ik mezelf verbeteren op de 10 km en de halve marathon. Nieuwe uitdagingen maar ik heb er wel zin in!

Zélia 01-001
10. Wat wil je nog bereiken op sportief vlak?

Ik wil toch stiekem heel graag nog een marathon lopen. Soort van revenge! Nu heb ik genoten en uitgelopen maar mijn tijd kan veel sneller en daar ga ik ernaar toe werken. Wanneer dat gaat gebeuren? Wanneer ik merk dat ik er klaar voor ben! Oh en canicrossen met Noa!

11. Gezond eten, hoe doe jij dat?
Gezond eten, ik doe aan gezond eten maar ik heb heel lang naast gezond eten te veel en verkeerd gesnackt. Mijn grootste valkuil is het opscheppen van eten maar doordat ik nu mijn hand als formaat gebruik om de porties te bepalen merk ik dat ik beter bezig ben want echt verkeerd eten deed ik nooit. Ik zorg nu wel voor een gezonde gevulde ontbijt en zorg ook dat ik vers eet. Ook zorg ik ervoor dat ik alles zoveel mogelijk zelf maak!

12. Wat is jouw favoriete healthy recept?
Ik heb geen echte favoriete healthy recept maar ik vind een salade met 1 tomaat, 20 gram fetakaas en wat peterselie en olijfolie wel lekker als tussendoortje of bij een maaltijd.

13. Wat is jouw guilty pleasure?
Noten (teveel noten) en wijn in het weekend en ile flottante van mijn oma.

Zélia
14. Kun je een dag uit jouw voedingspatroon met ons delen? 

Ontbijt: Magere Franse kwark met rood fruit uit de diepvries en lijnzaad en chiazaad en kokos
Tussendoor: havermoutreep
Lunch: Zelfgemaakte salade met tonijn, gekookt eitje, spinaziebladen en tomaat
Tussendoor: kleine salade met tomaat en fetakaas
Diner: Witvis met zilvervliesrijst, venkel en courgette
Tussendoor: nootjes, een handje en niet meer de volle bak haha!

Zélia 03
15. Wat is jouw tip voor een gezond en sportief leven?
Luister goed naar je lichaam. Soms besef je niet meteen wat je lichaam je probeert te vertellen zo ook wanneer je eet. Ik heb geleerd dat ik beter naar mijn lichaam moet luisteren na het eten. Hoe voelde ik me na het eten? Vol, verzadigd? Heb ik buikpijn? Verder ook met sporten moet je goed luisteren naar je lichaam. Geeft je lichaam een signaal dat er iets is, stop dan en zoek het probleem. Je wil echt geen blessure! Maar wat je ook echt moet doen is genieten. Je hoeft niet alleen maar streng te zijn naar jezelf en jezelf dingen verbieden. Dat werkt uiteindelijk avenrechts! En neem een doel en laat je door niemand niet gek maken dat je het kan! Als jij 100% die ene doel wil bereiken ga ervoor!

Tags: ,
Categorie: Fit & Food met:, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageer Manon 22.04.2015

  Zélia is inderdaad een geweldige inspiratie. Volg haar al een tijd, wat een topper!

 • Reageer Shelley 22.04.2015

  Ik vind het echt leuk om een keer een iets vollere vrouw te zien. Ik ben zelf ook niet super slank en dit motiveert enorm! Ik ga zeker eens een kijkje nemen op die blog. En een marathon wauw echt super knap! You go girl. 🙂

 • Reageer Bente 22.04.2015

  Ik volg Zélia ook al een tijdje: wat een topper! Zo goed van haar dat ze al die mensen met hun negatieve opmerkingen even heeft bewezen dat ze he wél kan!

 • Reageer Cindy 22.04.2015

  Zélia volg ik nog niet zo lang via Instagram, wat een topper is ze zeg! Erg inspirerend!

 • Reageer Northflix 22.04.2015

  Ik ga gelijk eens naar haar account, want het klinkt erg inspirerend!

 • Reageer Marlijn 22.04.2015

  Wauw wat een doorzettingsvermogen en je hebt je omgeving wel even laten zien wat je kan, heel knap! Ik kende de site nog niet dus ga zeker een kijkje nemen.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.