Legally-Fit: Review TomTom Multi Sport Cardio Horloge

23.04.2015

TomTom Multi Sport Cardio - Stacey Oosterhof
Een horloge dat je hartslag meet, waar je mee kunt hardlopen, fietsen en kunt zwemmen en welke zonder draadje synchroniseert met je telefoon. Het klinkt een beetje to good to be true maar met mijn nieuwe horloge, de TomTom multisport Cardio kan het allemaal. 

Van een eenvoudig horloge naar een super deluxe exemplaar
Ongeveer 1,5 jaar geleden kocht ik de Nike Sportwatch. Een kek wit exemplaar die er voor moest zorgen dat ik niet meer continue mijn hoofd en arm in een onaangename positie moest brengen tijdens het hardlopen om te kunnen zien hoe ver ik was en hoe hard ik liep. Het leek me na een aantal valpartijen een veiligere optie om een horloge te hebben. Veiliger was het want, ik klopt het af, sinds die tijd heb ik geen smakkers meer gemaakt. Hoewel het horloge prima werkt begon ik me de afgelopen maanden te ergeren aan de slechte GPS ontvangst. Een half uur voor ik wilde gaan lopen moest hij beginnen met GPS verbinding zoeken en met een beetje mazzel had ik dan net op tijd ontvangst. Daarbij waren de opties beperkt en wilde ik meer met hartslag gaan doen, intervallen en ga zo maar door. En zo ging ik van een eenvoudig horloge naar een super deluxe exemplaar.

Meerdere sporten, 1 horloge
Iedere dag spring ik op de fiets naar mijn werk, sinds ik mijn horloge heb weet ik dat het 5,78 kilometer is en dat ik er tussen de 16 en 19 minuten over doe, afhankelijk van de wind en de stoplichten. Nee, dit horloge is niet alleen een horloge om te gebruiken tijdens het hardlopen, hij is ook geschikt voor op de fiets, voor zwemmen, hij heeft een speciale loopband functie en een freestyle modus.

Nu hoor ik je denken, een freestyle modus? Wat het jammere is aan veel horloges dat het aantal sporten wat je er mee kunt meten beperkt is. Het horloge meet enkel de bewegingen van het hardlopen maar wat nu als je een lesje Zumba wilt doen in de sportschool of mee doet aan een les bootcamp? Met dit horloge kan je ook bij deze activiteiten je bewegingen meten, zodat je na afloop precies kunt zien hoe hoog je hartslag was en de verbande calorieën.

TomTom Multi Sport Cardio - Stacey Oosterhof
Hartslag

Waar bij de meeste horloges een externe borstband moet worden gedragen tijdens het hardlopen om de hartslag te registreren is dat bij dit horloge niet nodig. De hartslag meter bevind zich in de band van het horloge en je hoeft dus niet meer te klooien met een externe band. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik hiervoor nog nooit op hartslag had getraind en ik dus niet kan vergelijken tussen het lopen met een borstband en dit horloge, ook kan ik de nauwkeurigheid van de meting niet vergelijken, maar de reden dat ik juist niet eerder met een hartslag meter trainde is de borstband die mij erg onprettig in gebruik leek.

De hartslag meter meet je hartslag en verdeelt jouw hartslag op dat moment in, in 5 intensiteitsniveau’s; warming-up, vetverbranding, uithoudingsvermogen, conditie verbetering en sprint. Uiteraard is dit afhankelijk van de gegevens die je hebt moeten invoeren bij het instellen van je horloge. Denk hierbij aan je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht.

Bediening en comfort
Het horloge kan worden bediend middels een grote knop op het horloge. Door middel van naar links, rechts, boven of beneden te klikken kun je, je een weg banen door de verschillende menu’s en opties. Hoewel deze knop zorgt voor een simpele bediening maakt het, het horloge wel een stuk groter waardoor de meeste gebruikers hem louter tijdens het sporten zullen dragen.
Door de soepele kunststof band van het horloge zit hij comfortabel en middels de vele gaatjes in de band kun je hem op de voor jou juiste maat dragen. Ook voor de tengere vrouwen pols is hij hierdoor geschikt.

Synchroniseren en opladen
Het opladen van het horloge gaat middels een USB dockingstation in de computer of in de netstroom. Het is de enige keer dat je een kabel nodig hebt, want als je horloge eenmaal is opgeladen heb je geen kabels meer nodig om te synchroniseren. Als je hebt gelopen koppel je eenvoudig weg je horloge aan je telefoon en laad je jouw activiteit in op de TomTom app welke speciaal hoort bij het horloge. Op deze app kun je nauwkeurig zien hoe het verloop van je hartslag is gedurende een training, de hoogteverschillen, snelheden, maar natuurlijk ook de route, de afstand en het aantal verbrande calorieën.

TomTom Multi Sport Cardio - Stacey Oosterhof

Extra Opties
Of je nu net begint met hardlopen of als je al enige tijd bezig bent, het horloge kan een extra dimensie aan je training toevoegen door de verschillende opties die beschikbaar zijn in het horloge. Zo kun je bijvoorbeeld racen tegen jezelf. Wil jij je PR verbeteren dan ga je, tegen jezelf racen en kijken of je, jezelf kunt verslaan. Een leuke extra feature die het hardlopen net even wat spannender maakt. Tevens zijn er nog de opties om een doel in te stellen in de vorm van een afstand, tijd of het totaal aantal verbrande calorieën.
Wat een andere fijne functie is van het horloge is de mogelijkheid om zelf en interval schema in te stellen, afhankelijk van je instellingen kan je horloge piepen of trillen op het moment dat je moet versnellen of moet herstellen.

Koppeling met Nike +
Een van de redenen waarom ik in het verleden besloot te kiezen voor een Nike Plus horloge is het feit dat ik sinds ik ben begonnen met hardlopen alles bij heb gehouden via Nike +. Switchen van app zou betekenen dat ik al mijn statistieken zou verliezen en als statistieken junkie zou mijn wereld dan lichtelijk instorten. Gelukkig is daar inmiddels een oplossing voor. Activiteiten behaald met een horloge van zowel TomTom als Garmin zijn nu namelijk te synchroniseren met je Nike + account waardoor je niet al je statistieken kwijt bent of je activiteiten handmatig in moet voeren.

Nike + Koppelen aan TomTom en/of Garmin
Tutorial TomTom koppelen aan Nike+
Hoe koppelen is heel eenvoudig er vanuit gaande dat je reeds in het bezit bent van de Nike + App, de TomTom App en het TomTom Mysport Connect programma.
1. Open het TomTom Mysport Connect Programma op je computer en sluit je horloge aan op de computer middels de USB kabel
2. Ga naar het tabblad Uplead & Export
3. Klip op de optie ‘ADD’
4. Er opent zich nu een scherm en kies hier voor Nike +
5. Je zult nu in moeten loggen op je Nike + account om deze verbinding tot stand te brengen.
6. Als de verbinding tot stand is gekomen zul je hier een bevestiging van krijgen middels een TomTom scherm.
7. Wil je, je connectie controleren, ga dan naar je Nike + App, tabblad Settings – Partners. Klik op het TomTom icoon. Indien de verbinding tot stand is gebracht, staat er rechts boven in je scherm ‘Connected.’
Bovenstaande uitleg is geschikt voor Iphone gebruikers. Indien je een Android gebruiker ben verwijs ik graag naar de tutorial van Runner’s High.

Conclusie:
Het horloge is een behoorlijke investering met een prijs van €299,00. Echter vind ik hem het geld wel waard, het is namelijk niet alleen een hardloop horloge maar je kunt hem nog voor zo veel andere sporten gebruiken waar je bij veel andere horloges dit niet hebt en voor iedere sport apart een horloge moet kopen. Het feit dat de GPS goed werkt en snel verbinding maakt is voor mij een echte plus omdat hardlopen voor mij vrijheid betekend en dat houdt in dat ik niet wil wachten op een signaal alvorens ik kan gaan hardlopen. Deze vrijheid zit ook in het feit dat het horloge zonder snoer kan synchroniseren met de TomTom app, ideaal.

Al met al ben ik dus zeer positief over het horloge en zou ik hem zeker aan een ieder aan willen raden.

© Foto’s: David Stegenga Fotografie

Tags:
Categorie: Legally-Fit, Sporten
Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageer Minke 23.04.2015

  Mooi ding zeg, ik wil hem graag voor mijn verjaardag vragen.

 • Reageer Rianne 23.04.2015

  ik wil dit horloge ook graag aanschaffen, maar meet hij wel je hartslag als hij over een mouw zit (zoals op je foto’s)?

  • Reageer Stacey 23.04.2015

   Hoi Rianne,
   Hij meet je hartslag ook als hij over je mouw heen zit, echter waarschuwen ze in de handleiding er wel voor dat hij dan minder nauwkeurig is en dat je voor het beste resultaat het horloge op de blote huid moet plaatsen.
   Mocht je er serieus over nadenken dan kan ik je het horloge echt aanraden. Mocht je nog meer vragen hebben weet je me te vinden.

   Groetjes,
   Stacey

 • Reageer Ima 23.04.2015

  Stace, hoe bevalt trainen met een hartslagmeter? Ik vind dat altijd een beetje eng.. Ik zie op de sportschool maar wat vaak als ik op zo’n apparaat sta “hartslag aan de hoge kant”. Heb je dat ook wel eens gehad? Ik hoop altijd maar dat het niet klopt. En wat is een normale/gezonde hartslag eigenlijk?

  • Reageer Ima 23.04.2015

   Btw, heel goed artikel trouwens. Wel beetje jammer want ik overweeg nu ook om ‘m te kopen en dat vindt m’n portemonnee niet heel fijn..

 • Reageer Bente 23.04.2015

  Dit lijkt me ook wel wat! Maar ik heb zelf het TomTom runner horloge en die bevalt ook nog helemaal prima (GPS signaal is, zolang het horloge up to date is in no-time gevonden) .

  Maar zodra mijn oude horloge er mee op houdt schaf ik ook een horloge aan die in de band al een hartslag band heeft! 🙂

 • Reageer Anne 10.12.2015

  Hoi Stacey,

  Kijk, een review over de TomTom Multi-Sport Cadio: dat zocht ik! Ik vroeg mij af of er ook een stappenteller op zit (voor gewoon gedurende de dag) en zit er een beetje een goede batterij in of laad jij ‘m vaak op? En dan via ’t stopcontact, of?
  Ik ben benieuwd!

  • Reageer Stacey 10.12.2015

   Hoi anne! Dank voor je leuke reactie! Er zit geen stappenteller op het model van de revieuw, maar inmiddels is er een nieuw model die dit wel heeft, de spark. Qua batterij kun je hem een paar keer gebruiken voor je hem moet opladen, afhankelijk van de duur van het gebruik natuurlijk, dit kan via usb of via het stopcontact. Succes met beslissen. Groetjes,
   Stacey

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.