Legally-Fit: Waarom je zou moeten hardlopen als het even niet lekker loopt

14.04.2015

IMG_4549
We hebben het allemaal wel eens, zo een dag of een week waarin het gewoon niet lekker loopt, om welke reden dan ook. Als je een avondje dan even geen afspraken hebt beland je al snel op de bank. Toch zou hardlopen een betere optie optie zijn en vandaag geef ik je 5 redenen waarom je zou moeten hardlopen als het even niet lekker loopt.

Gisteravond was een avond dat ik het liefste op de bank was geploft met een reep Tony’s en een paar afleveringen van een serie. Even helemaal niets, dat leek me aanvankelijk heerlijk en een goed idee. Toch besloot ik te gaan hardlopen, lopen zonder doel, zonder tijdsdruk, gewoon lopen tot ik voelde dat het goed was. Na 10,5 was het goed en voelde ik me 10 keer beter dan ik me daarvoor voelde. Wat was ik blij dat ik was gaan lopen! De stress van werk en het huis kon ik daardoor achter me laten en ik voelde me de rest van de avond veel beter.

Maar enough about me, let’s talk about you! Waarom zou jij moeten gaan hardlopen als het even niet lekker loopt?

1. Afreageren
Ben je boos, verdrietig of heb je stress dan zit er veel opgekropte energie in je lichaam die zich geheel focust op het verdrietig zijn, huilen of de stress. Het wordt wel eens als advies gegeven om dan op de hoofdkussen te slaan of flink te gaan schreeuwen, maar hardlopen werkt net zo goed. Trek even een sprintje, richt je blik op een bepaald punt, en visualiseer daar het ding waar je, je zo druk om maakt. Zodra je er voorbij bent heb je en veel energie gestopt in het lopen en ben je ook langs het punt gegaan waar je, je zo druk om maakt. Het klinkt wellicht een beetje zweverig, maar het kan wel echt helpen.

2. Maak je hoofd leeg
Als je vaker loopt dan herken je het volgende wellicht wel. Zodra je begint te lopen zit je hoofd nog vol met de waan van de dag en alles wat je bezighoudt. Naarmate je langer loopt zul je merken dat je gedachten een andere kant op gaan. Je laat dingen los waar je, je druk om maakt en gaat aan hele andere dingen denken of maakt echt volledig je hoofd leeg. Zelf krijg ik bijvoorbeeld altijd heel veel inspiratie als ik aan het hardlopen ben, ik zie ineens van mijn buurt alle mooie dingen en ik zie alles een stuk positiever in.

3. Niet zitten piekeren
Hoe fijn het af en toe ook is om even lekker op de bank te zitten, het is vragen om piekeren. Zodra je gaat zitten en niet ergens mee bezig bent komt alles waar je, je druk om maakt juist naar boven. Het laatste wat je zou moeten doen als je ergens mee zit is piekeren, maar als je er eenmaal mee begonnen bent is het heel moeilijk om er mee te stoppen. Als je aan het hardlopen bent dan pieker je misschien de eerste minuten maar dat zal snel daarna weg gaan.

4. Het maakt je gelukkig
Van sporten wordt je gelukkig, zelfs als je, je even niet zo goed voelt zul je er van opknappen. Het is niet voor niets dat sporten en hardlopen in het bijzonder vaak wordt aangeraden aan mensen die depressief of overspannen zijn of die een burn out hebben. Bij inspanning zal na enige tijd de stof endorfine vrij komen in je lichaam hetgeen ook wel bekend staat als ‘het gelukshormoon’.

5. Je slaapt beter
Wie kent het niet, als je ergens mee zit dan lig je er nachten wakker van. Vaak komt in de nacht alles boven wat er allemaal verkeerd gaat en zodra je begint met wakker liggen, dan begint het piekeren en voor je het weet gaat je wekker al weer. Door te sporten word je moe en slaap je beter waardoor je sneller in zult slapen en minder snel wakker zult worden.

Kortom, hoewel het heel verleidelijk is om op de bank te gaan zitten piekeren of te zitten kniezen, het is vaak een stuk beter om naar buiten te gaan en te gaan sporten. Hierboven staan 5 punten maar er zijn er nog meer te verzinnen als het gaat om redenen waarom het beter is om te gaan hardlopen als het even niet zo lekker loopt.

Tags:
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageer Tedje 14.04.2015

    Wat een fijn artikel! Inderdaad heerlijk om af te reageren, maar ook om je hoofd leeg te maken!

  • Reageer Cindy 14.04.2015

    Juist als het met mijzelf niet zo lekker gaat, dan gaat het hardlopen top. Ook om bovenstaande redenen inderdaad. Maar als ik echt moe ben, dan wilt het niet lukken. Dan ben ik nog vermoeider als ik thuis kom

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.