Legally-Fit: Boost my run

14.05.2015

review adidas ultra boost
‘Ik wil ze’ dat was mijn eerste reactie nadat ik een aantal weken geleden de Adidas Ultra Boost hardloopschoenen kon testen tijdens een speciaal evenement bij Run2Day in samenwerking met Girls Love 2 Run. Toch kocht ik ze niet, iets met een verhuizing, verbouwing en een auto. Maar naarmate de tijd vorderde, vorderde ook mijn ‘Nu wil ik ze echt hebben’ gevoel ten aanzien van de schoenen. Inmiddels prijken ze onder mijn hardloopbroek maar ook onder mijn spijkerbroek. Als je aan het verhuizen en verbouwen bent en een auto koopt laat je rekening, althans die van mij, het niet toe om nieuwe hardloopschoenen te kopen. Ik kan hoog springen maar niet hoog genoeg om even salaris verhoging te krijgen zodat ik ze kon kopen, nee ik had mezelf belooft ze na de zomer te kopen en begon er al bijna [met de nadruk op bijna] vrede mee te krijgen. Steeds als ik langs de Run2Day fietste wende ik mijn hoofd af tot afgelopen week…..

IMG_8868
Look & Feel:

Laten we beginnen met de look van de schoenen. De schoen oogt stoer doch comfortabel en is door de kleuren zwart, grijs, wit en paars makkelijk te combineren met verschillende kleuren kleding, niet geheel onbelangrijk. Het materiaal van de bovenkant is elastisch en gemaakt van het zogeheten knitted materiaal waardoor de schoen heel fijn zit en het voelt als een sok en tevens goed ademt. Naast dat het draagcomfort hoog is door de elasticiteit van het materiaal zit het juist op andere punten dusdanig om je voet dat het steun geeft en het je voet goed stabiel houdt. De schoenen zijn mooi om mee te gaan hardlopen maar misstaan ook zeker niet onder een spijkerbroek.

review adidas ultra boost
Boost:

De zool is waar de boots van de schoen vandaan komt en die je extra energie geeft tijdens het lopen, naar het schijn geeft dit model maar liefst 20% meer energie dan het voorgaande model. Op het oog ziet de zool er uit als een soort samengeperst piepschuim met daaronder een zwarte zool. Maar hoe simpel de witte zool er uit ziet, het is juist de structuur die zorgt voor de boost tijdens het lopen waardoor de je een zwevend gevoel krijgt. Een extra voordeel van het materiaal in de zool is dat het heel licht is waardoor de hele schoen als een soort veertje aan je voeten zit.

Een neutrale schoen: 
Niet iedere hardloopschoen is geschikt voor iedereen, om er achter te komen welke schoen voor jou geschikt is kun je een loop analyse laten doen bij een hardloop winkel. Zij kunnen door middel van een filmpje bepalen welke schoenen voor jou geschikt zijn. Indien je op de, voor jou, verkeerde schoenen gaat hardlopen is de kans groot dat je last krijgt van onder andere je enkels en je knieën. De Adidas Ultra Boost is een schoen welke geschikt is voor neutrale lopers, dit betekend dat je een normale afwikkeling hebt en niet naar binnen [overpronatie] of naar buiten [onderpronatie] afwikkelt.

review adidas ultra boost
Mijn eerste rondjes:

Hoewel mijn eerste officiële rondje op de boosts een paar weken geleden was in het Vondelpark tijdens de Run2Day training, vind ik alleen lopen een representatiever beeld geven van de schoen. Dat ze lekker zaten, daar was ik wel zeker van nadat ik er 2 dagen non-stop op had gelopen en ze met enige tegenzin uit deed zodra ik naar bed ging. Maar toen het hardlopen nog, want daar gaat het uiteindelijk om. Als ik de deur uit loop moet ik even wennen, de demping in de schoenen is enorm en ik heb bijna het gevoel alsof ik vlieg. De eerste 2 kilometers zijn dan ook nog wat onwennig. Ik ben niet gewend om een schoen te hebben met zo onwijs veel demping en moet even mijn balans vinden, daar komt ook bij dat ik besluit als een kip zonder kop te gaan rennen door Haarlem en wel te zien waar ik uit kom. Na 2 kilometer heb ik en een leuke route gevonden en ben ik langzaam aan het wennen aan de schoenen. Ik loop dwars door de stad en spring stoepje op, stoepje af, loop op asfalt, grind en met klinkers betegelde hobbelige grachten. Hoewel ik me heb voorgenomen om maar 5 kilometer te lopen voelt het goed en wil ik meer. Volledig buiten adem van mijn eind sprintje kom ik na 7,78 km thuis aan. Ik heb geen last van mijn knieën en enkels na het lopen en voel me goed.

De tweede keer dat ik ze draag is tijdens de bootcamp van mijn werk, we moeten hier veel bij springen en dat zorgt doorgaans voor de nodige pijntjes in mijn linker been, knie en enkel en ik ben dan ook benieuwd hoe ik het ervaar met deze schoenen. Doordat de Boosts veel lichter zijn dan mijn reguliere schoenen heb ik het idee dat de sprintjes me makkelijker afgaan en ik er meer mensen uit loop dan ik normaal doe. Helaas worden de burpees niet makkelijker of minder zwaar met de schoenen, maar door de demping had ik wel minder snel last van mijn linker been. Ook het rondje hardlopen wat ik er thuis aan vast plakte ging weer lekker, geen pijntjes, geen last, gewoon een fijne schoen.

Conclusie:
Als je een neutrale loper bent die niet veel steun nodig heeft dan is de Adidas Boost een ideale schoen voor je. Door de goede demping en het lichte gewicht van de schoen is hij voor mij bij uitstek geschikt voor een snelle 10 kilometer. De schoen zit erg confortabel en door het materiaal voelt het aan als een sok om je voeten. Voor de lopers die niet gewend zijn om op Adidas schoenen te lopen met demping zoals dit model zal het de eerste paar kilometer wel even wennen zijn, maar dat neemt niet weg dat als je eenmaal gewend bent het een hele fijne schoen is.

Tags: ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.