Legally-Fit: Hardloop Apps

29.05.2015

IMG_9041-001
Of je nu net begint met hardlopen of meer dan 100 kilometer per maand loopt, voor iedere hardloper zijn er Apps die bijdragen aan je training. Er zijn Apps die je helpen een bepaald doel te bereiken, Apps voor je eigen veiligheid en Apps die je trainingen en statistieken goed bijhouden. Wat jouw doel ook is, voor iedereen is er wel een handige hardloop App te vinden. 
Trainen voor een doel met Evy
Ooit, heel lang geleden, toen ik begon met hardlopen, deed ik dit met behulp van Evy. Inmiddels is Evy een begrip in de hardloopwereld en de meeste mensen die hardlopen hebben allemaal wel eens van Evy gehoord dat ze vier op je is en dat je vooral zo door moet gaan. Waar het voorheen alleen een schema voor de 5 en 10 kilometer was kun je tegenwoordig ook met Evy trainen voor 10 miles, een halve marathon en zelfs een hele marathon. Evy geeft je tijdens het trainen duidelijke aanwijzingen wat je moet doen, geeft je aanmoedigingen en tips. Dit alles kan gecombineerd worden met je favoriete muziek waardoor het trainen echt leuk wordt. [Let wel, voor bepaalde schema’s dien je te betalen!]
Evy voor IOSEvy voor Android

Nike Plus
Het is een vraag die ik best vaak krijg op Instagram, hoe maak jij die leuke kaartjes op je foto van het hardlopen? Nou, dat doe ik via Nike Plus. Als ik klaar ben met hardlopen laad ik direct al mijn gegevens in de Nike plus app die in connectie staat met mijn TomTom account. Dan is het een kwestie van een foto uploaden en het kaartje aanklikken en tadaa, je hebt een leuke foto om te delen op Instagram! Maar dat is natuurlijk niet het enige wat je met de Nike Plus App kunt doen. De App geeft namelijk de feitjes weer rond je training, waar heb je gelopen, hoe was het weer, wat waren de hoogte verschillen, hoeveel calorieën heb je ongeveer verbrand en hoe snel heb je gelopen. Deze statistieken kun je individueel per training zien maar je kunt het ook per week, maand, jaar of overall bekijken. Al vanaf het begin dat ik ben gaan hardlopen heb ik alles bijgehouden met Nike Plus en ik heb dan ook nooit over willen stappen naar een andere App omdat ik bang ben al mijn gegevens dan te verliezen. Omdat ik inmiddels van de Nike watch over ben gestapt naar het TomTom horloge heb ik beide accounts aan elkaar gekoppeld zodat mijn gegevens toch in de Nike App worden bijgeschreven.
Nike Plus voor IOSNike Plus voor Android

Strava
Net als bijvoorbeeld Runkeeper houdt ook Strava je prestaties bij tijdens het hardlopen. De statistieken zijn iets uitgebreider dan bij de Nike Plus App, maar het belangrijkste voordeel van Strava is dat je parcours kunt zien op de App. Wat dit inhoudt? Ben je nieuw in de buurt of wil je gewoon eens iets anders lopen maar weet je niet zo goed wat? Kijk dan eens op de App en kunt parcoursen zien die andere Strava lopers al hebben gedaan, een soort inspiratie tool dus eigenlijk. Hoewel ook dit niet uniek is, kun je bij Strava ook mee doen om een parcoursrecord te verbreken door de snelste tijd te lopen op het betreffende stuk. Naast de statistieken kun je dus inspiratie vinden in de App of het opnemen tegen mede lopers. [Let wel, voor een aantal functies moet je betalen!]
Strava voor IOSStrava voor Android

Runkeeper/ Runtastic
Deze 2 Apps doen beide eigenlijk het zelfde en het is dus puur een persoonlijke keuze welke jij prettiger vindt in het gebruik. Net als Nike Plus en Strava houden deze Apps tijdens je training bij wat je doet en geven aan het einde van een training de exacte gegevens weer zoals tijd, afstand, snelheid, calorieën en hoogtes.
Runkeerper IOSRunkeeper Andriod / Runtastic IOSRuntastic Android

TomTom, Garmin, Polar
Als je een hardloop horloge hebt dan zit daar doorgaans ook een App aan gekoppeld die je kunt downloaden. In deze App komen de gegevens welke door je horloge zijn verzameld op overzichtelijke wijze te staan en kun je ook goed je vorderingen bijhouden.

Find my Friends
Huh, dit is toch geen hardloop app? Nee dat is waar. Met de Ios App Find my Friends kun je instellen wie jouw locatie kunnen zien en kunnen volgen. Dit is met name handig voor lopers die vaak in de avond gaan hardlopen als het al donker is of hardlopen op plekken waar het vrij rustig is. Zelf heb ik bijvoorbeeld mijn vriend toegang gegeven tot mijn locatie, op deze manier kan hij me volgen.
Find my friends voor IOS – Zoek mijn vrienden voor Android

Spotify
Hardlopen zonder muziek kan onwijs fijn zijn, toch kies ik er meestal voor om met muziek te lopen. Met de juiste muziek kan je training en wedstrijd echt een extra boost krijgen en kun je net even iets sneller gaan lopen of juist echt helemaal je hoofd leeg maken. Later dit jaar komt er een volledige update van Spotify die te gebruiken is in combinatie met bijvoorbeeld Nike Plus en Runkeeper en die de beats per minuten [BPM] aanpast aan de snelheid waarmee je loopt zodat de muziek echt afgestemd is op jouw training. DJ Tiësto werkt onderandere mee aan deze ontwikkeling en heeft een groot deel van zijn muziek aangepast zodat deze te gebruiken is tijdens het hardlopen.
Spotify voor IOSSpotify voor Android

Welke Apps gebruik jij tijdens het hardlopen?

Tags: ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageer Renske 29.05.2015

  Handig artikel! Ik wil het hardlopen weer gaan oppakken, maar ik moet weer bij 0 beginnen, dus Evy staat al op mijn iPhone. De app Nike Plus ga ik ook zeker downloaden! 🙂

 • Reageer Aurelie 29.05.2015

  Fijn artikel! Ik loop zelf altijd met de nike+ app. In het begin van mijn ‘loopcarrière’ liep ik ook met Evy, maar toen had ze nog geen app en waren het dus podcasts die ik op mijn iPod moest zetten. Goed om te zien dat er nu een app van bestaat en dat je zelf je muziek kan kiezen tijdens het lopen.

 • Reageer Bente 29.05.2015

  Ik gebruik eigenlijk alleen de TomTom ‘app’ die aan mijn horloge is gekoppeld. En tijdens het lopen zelf kijk ik natuurlijk regelmatig op mijn horloge 🙂

 • Reageer Getvices 29.05.2015

  Leuk artikel! Eerst rende ikzelf ook altijd met muziek, maar sinds een tijdje ren ik altijd zonder muziek. Ik ren alleen met mijn Garmin horloge. Ik vind het nu echt zo lekker, met name omdat ik meer van de omgeving geniet!

 • Reageer Daniël 29.05.2015

  Leuk artikel. Wel jammer dat het foto+statistieken gedoe van de Nike+ app niet op de Android variant kan.

 • Reageer Nathalie 29.05.2015

  Ik heb net als jij een TomTom sporthorloge, deze synct automatisch mijn activiteiten naar Nike+, Runkeeper & Strava! Super handig! Alle drie leuke platformen met eigen pluspunten! Ik kan niet kiezen, daarom maar alle drie. Daarnaast luister ik altijd muziek via mijn telefoon tijdens het hardlopen!

 • Reageer Sonja Stengewis 07.06.2015

  Waarom ben je over gestapt van de Nike horloge naar Tom Tom horloge ? Ik twijfel nog al

 • Reageer Mar 19.12.2015

  Handige blog! Ik begin ook weer met Evy. Daar ben jij ook mee begonnen, wat was jouw stap daarna? Een persoonlijke trainer? Ik ben bang voor blessures en wil graag goed leren hardlopen! Kan dat ook alleen met Evy?

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.