Legally-Fit: Hardlopen in een nieuwe omgeving

23.05.2015

Hardlopen in Amsterdam en Haarlem
Ik was gewend om tijdens het hardlopen de toeristen te moeten ontwijken, stoepje op en af te moeten gaan, tram railsen te moeten ontwijken, over hoopjes hondenpoep te moeten springen en heel veel chagrijnige mede hardlopers tegen te komen. Ik hield er van, hardlopen in Amsterdam en kon me niets anders voorstellen. Vandaag alles over de voordelen van het lopen in een nieuwe omgeving en natuurlijk de verschillen tussen Amsterdam en Haarlem. 

De voordelen van lopen in een nieuwe omgeving:
– Hardlopen wordt weer spannend
Lopen zonder dat je weet waar je uit komt, een straatje in gaan zonder dat je weet of het doodloopt of niet, het hoort allemaal bij het lopen en ontdekken van een nieuwe omgeving. Het klinkt misschien heel kneuterig maar ik vind het best spannend om te gaan lopen en wel te zien waar ik uit kom. In de buurt waar ik voorheen liep kende ik de routes op mijn duimpje, als ik 5 kilometer wilde lopen liep ik het ene rondje, het andere rondje was ideaal voor de zondag en in het donker kon ik het beste het nog weer andere rondje lopen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat moet ik nu allemaal gaan ontdekken, ik moet ontdekken dat het op donderdag avond prima te doen is door het centrum van Haarlem ondanks de koopavond en dat het op zondag avond juist een stuk drukker is met mensen in het centrum [klinkt gek maar is echt waar]. De duinen vind ik om alleen te lopen in de avond nog een beetje te spannend [ik ben een schijtluis] maar die ben ik nu iedere zondag samen met mijn vriend aan het ontdekken. Tips voor routes in de buurt zijn dus van harte welkom voor de Haarlemmers onder ons!
– Ontdek je nieuwe buurt
Mijn vriend komt uit de omgeving van Haarlem en kent de buurt een heel stuk beter dan dat ik het ken, maar toen wij onlangs samen aan het hardlopen waren kon ik hem de beste manier vertellen om naar huis te lopen. Door het hardlopen leer je, je nieuwe omgeving kennen en leer je de straatjes, bruggetjes en sluiproutes kennen die niet alleen tijdens het hardlopen handig zijn maar ook als je eens ergens heen wilt lopen, fietsen of rijden. De buurt waar ik ben opgegroeid leerde ik kennen door het spelen van verstoppertje maar tegenwoordig leer ik een nieuwe omgeving door en door kennen door het hardlopen. Goede tip daarbij is om gewoon in alle steegjes en straatjes te gaan, ook al merk je halverwege dat je niet helemaal uit komt waar je uit zou willen komen of dacht te komen.
– Afwisseling
Als je altijd in de stad loopt en ineens ook in het bos of de duinen kan gaan lopen is dat een zeer welkome afwisseling. Laten we eerlijk zijn, het rondje Vondelpark is prima maar na een paar keer heb je dat wel gezien en wil je ook wel eens iets anders. Niet alleen is het trouwens leuk voor de afwisseling van je uitzicht maar verschillende ondergronden en hoogte verschillen zijn ook nog eens een goede toevoeging aan je training!

De verschillen tussen hardlopen in Amsterdam en in Haarlem
– In Haarlem groet men elkaar
Laten we beginnen met het grootste verschil tussen het lopen in Haarlem en Amsterdam, men groet elkaar hier. In den beginnen van mijn blog schreef ik al eens over het feit dat in Amsterdam de meeste lopers weg kijken op het moment dat er een andere loper aan komt. Groeten is in Amsterdam een zeldzaamheid en zelf een beleefd lachje of oogcontact is een uitzondering. Eigenwijs als ik was bleef ik dit wel doen, misschien juist wel omdat mensen het niet deden en ik dan heel koppig word. In Haarlem is het juist zo dat iedereen elkaar wel een blijk van opmerken geven, de een [vooral mannen van boven de 40] groeten, vrouwen geven elkaar een glimlachje [terwijl we uiteraard elkanders outfit checken] en de wat jongere mannen steken hun hand op of knikken vriendelijk.
Sommige vinden het misschien niets, ik vind het leuk. Hardlopen is al een vrij eenzame sport [tenzij je een wedstrijd loopt dan blijken er ineens heeeeeeel veel mensen te lopen] dus als je zo vaak alleen loopt dan vind ik het alleen maar leuk als wat mensen elkaar groeten.
– Heuvels
Wat ik hier van vind weet ik nog niet helemaal, goed voor je training is het zeker, maar toen ik afgelopen weekend [na al een 10 km te hebben gelopen] een heuvel op moest vond ik die heuvel niet zo leuk kan ik je vertellen. In de duinen richting Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede zit het vol met heuveltjes. En hoewel het waarschijnlijk niets is met de heuvels in Limburg vind ik het wel een ding, zeker als je gewend bent om in het platte Amsterdam te lopen waar de grootste heuvel een paar bruggen zijn langs de Amstel.
– Natuur
Nu weet ik hoe Amsterdammers over het Vondelpark, het Westerpark en het Oosterpark denken en dat vind ik helemaal prima maar echt ‘natuur, natuur’ is dat niet helemaal natuurlijk. Die konijnen die je zit zijn de konijnen van mensen die ze hebben vrij gelaten toen ze op vakantie gingen en ze ineens bedachten dat er niemand voor het konijn kon zorgen, de vogels zijn tropische parkieten die ik weet niet waar vandaan komen en verder zit het vol met toeristen die soms wel op een wild beest lijken qua gedrag maar dit niet zijn. Nee natuur die er ogenschijnlijk echt uit ziet en waar je met een beetje mazzel een edelhert ziet lopen [jup done that been there!] dat vind je toch echt in bijvoorbeeld de duinen.
-Leeftijd
De gemiddelde leeftijd van de lopers die ik zie ligt een stuk hoger, veel mannen met grijs haar en een zichtbaar bierbuikje komen op zondag met grote getallen naar de duinen en de rest van het gebied rond Heemstede. Ze lopen toch nog maar denk ik dan terwijl ik hoop dat ik tegen de tijd dat ik 60+ ben ook nog zo sportief ben. Jonge meiden, nee die zie ik hier vooral bij de bootcamp mee doen die iedere avond wordt gehouden als ik Haarlem in rij.
– Outfit
Waar ik in Amsterdam doorgaans alleen maar mensen in een flitsende outfit zag lopen, of in ieder geval het grootste deel van de lopers, lijkt het wel of dat in Haarlem een beetje achter is gebleven. Een zwarte broek en een wit shirtje heel veel spannender heb ik het allemaal nog niet echt gezien [uitzonderingen daargelaten natuurlijk!]. Niet dat het heel veel uit maakt natuurlijk, want zelfs in een vuilniszak zou je nog kunnen hardlopen en je moet je vooral zelf goed voelen in watje aan hebt, maar het valt wel op dit verschil.
– Rust
Waar het in Amsterdam altijd druk is op straat, of je nu om 23:00 uur gaat hardlopen of om 06:00 er zijn altijd mensen op straat en je bent nooit alleen. Over het algemeen een heel veilig gevoel. In Haarlem is dat zeker niet altijd het geval, daar is het een stuk rustiger. Aan de andere kant heb ik juist wel weer een veiliger gevoel als ik loop in Haarlem.

© foto by David Stegenga

Waar loop jij het liefste? 

Tags:
Categorie: #Legallyfit, Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageer joyce 23.05.2015

  Heel leuk stuk. Sinds ik uit huis ben loop ik ook nieuwe routes (al woon ik nog steeds in dezelfde stad). En het is nu mijn sport geworden om elke keer een andere route te nemen. Al is het maar een klein stukje amders, bevalt erg goed!
  Wel staan het Vondelpark en natuurlijk Central Park nog erg hoog op mn wishlist.

 • Reageer Bente 23.05.2015

  Ja, hardlopen in een nieuwe omgeving is heerlijk! Lijkt me heerlijk om zo vanuit huis de duinen in te kunnen! Een heel enkele keer stap ik in de auto om richting Catricum te gaan, en daar hard te lopen maar eigenlijk doe ik dat te weinig (want de duinen zijn dus echt mijn favoriete hardloopplek! :))

 • Reageer Marlijn 23.05.2015

  Mij lijkt het niks in Amsterdam lopen.. ik loop het liefst waar geen (zo min mogelijk) mensen zijn. Ik lach altijd naar mede-hardlopers en andersom ook. Ik zal dan ook heel blij zijn met Haarlem 😉 De duinen lijken me ook pittig maar kun je wel mooie intervallen mee doen.

 • Reageer Yolande 23.05.2015

  Wat een toffe foto van jou! Hardlopen heeft mij inderdaad ook geholpen om mijn nieuwe buurt wat beter te leren kennen. Ik ben gewoon naar buiten gegaan en ben maar gaan lopen, dan kom je op hele nieuwe plekken uit en leer je je omgeving beter kennen. Was heel leuk om te doen! Maar mijn nieuwe buurt is in Leiden en wat daar heel irritant is zijn de velen stoplichten. Heb je daar niet veel last van in Amsterdam bij het lopen?

 • Reageer Daria 23.05.2015

  Leuke foto! Je zweeft 🙂
  Ik twijfel altijd een beetje of ik andere hardlopers moet groeten…meestal blijft het bij een knikje. Maar laatst stak een jongeman zijn duim op, en ik denk dat ik dat voortaan ook ga doen 🙂

 • Reageer Rachel 23.05.2015

  lijkt mij juist het lekkerst om over een bos pad te lopen haha! maar de duinen is gelijk een extra goede beweging voor de benen!

 • Reageer Stephanie 24.05.2015

  Het verschil tussen een grote stad en kleinere steden is echt altijd wel groot hé. Heeft beide zijn voor- en nadelen maar zelf ben ik wel echt eerder een stadsmeisje 🙂

 • Reageer Jessica 31.05.2015

  Leuk, ik woon om de hoek (Velserbroek) en loop met grote regelmaat in Haarlem (rondje centrum wat vanuit mijn huis op zo’n 15 km uitkomt, of Haarlem Noord langs het water heen en via de ‘kroon’ (het stukje achter het station) onder de randweg door terug door Overveen en Santpoort terug) of de duinen (Het stukje richting IJmuiden is leuk, veel Schotse Hooglanders en afwisseling van dennenbos en duin, en natuurlijk het Wed en richting Parnassia). Loop je toevallig ook de Haarlem Grachtenloop eind juni?

 • Reageer Jessica 31.05.2015

  En verder lezend op je blog zie ik je bericht over de Grachten loop 🙂 Hele leuke loop! En de Halve Haarlem ook, hoewel ik hem nu 2 keer gelopen heb en elke keer dacht ‘wat een ongelooflijk zwaar parcours’ 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.