Legally-Fit: En toen ging ik golfen

11.07.2015

Golfen in Spaarnwoude
Schat, ga je een keertje mee golfen? Het begon met die vraag, een vraag die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik tegenwoordig minstens een keer per week op de golfbaan sta, ik inmiddels in het bezit ben van een heuse golf uitrusting en komende week begin met een reeks lessen. Wat maakt dat golfen toch zo leuk en is het echt alleen maar voor oude mensen of is het eigenlijk best wel tof? Vandaag vertel ik je waarom ik golfen zo leuk vind. 

Golf is toch voor oude mensen? 
Golfen had ik nog nooit gedaan maar vroeger vond ik het altijd een ding voor oude mensen, kakkers of rijke zaken lui. Hoewel ik het best wel een keertje wilde proberen kwam het niet in me op om in mijn eentje naar de golfbaan te gaan en dat eens te gaan doen, nee ooit zou het er vast wel eens van komen. Dat laatste klopt ook wel. Mijn vriend golft nu inmiddels een aantal jaren en is alles behalve een kakker of oud, maar is gewoon een hippe knappe jonge vlotte man [wellicht ben ik in dit kader wel iets bevooroordeeld]. Golfen doet hij doorgaans met zijn ook jonge en niet kakkerige vrienden en dus begon mijn beeld van golfen door hem al langzaam te veranderen, maar het zelf doen? Het lijkt een hele stap om het te gaan doen, maar al snel viel het me op dat er veel ‘young professionals’ lopen op de baan. Vooral mannen maar in het weekend ook zeker ook wel vrouwen.

Golfen in Spaarnwoude
Waarom golfen zo fijn is 

De eerste keer dat ik met hem op de baan stond was ergens vorig jaar oktober gok ik. Het was stiekem best wel leuk al zag ik mezelf het toch niet helemaal doen, destijds was hardlopen voor mij voldoende, daar haalde ik alles wel uit wat ik nodig had en zocht in een sport. De laatste tijd echter merkte ik dat ik zelfs begon te piekeren tijdens het hardlopen, ook daar kon ik mijn hoofd dus niet meer mee leeg maken. Ik probeerde yoga, pilates, maar niets hielp, tot ik ging golfen.

Ik weet het, het zal wel gek klinken, maar ik word rustig in mijn hoofd als ik ga golfen. Tijdens het golfen en dan met name als je op de range af gaat slaan [dat zijn die hokjes voor het grote veld waar je dus alleen in het niets staat te slaan] dan ben ik echt helemaal rustig en kalm. Niets geen stress in mijn hoofd, alleen het balletje en ik. Ik ben zo geconsenteerd bezig dat ik niet de mogelijkheid heb om aan iets anders te denken dan aan die bal en geloof me dat is iets wat niet vaak gebeurd, een Stacey die even aan niets denkt, of zich in ieder geval even niet druk maakt om van alles. Wat daar misschien ook wel goed bij help is dat een golfbaan doorgaans in een mooie natuurlijke omgeving ligt. Op de golfbaan waar ik golf, Spaarnwoude, zie ik geregeld konijnen, schijnen herten te komen en heb je echt het idee dat je in een bos loopt.

Tijd voor verbetering
De laatste tijd ga ik dan ook minimaal 1 keer per week even naar de golfbaan om mijn hoofd leeg te maken en lekker te slaan op de range. Maar Stacey, zou Stacey natuurlijk niet zijn als ik ook niet gewoon beter wil worden, sterker nog, ik wil zo goed mogelijk worden. Hoewel mijn lieve vriendje me heel veel tips kan geven wil ik op les en dus ga ik dat doen. Vanaf komende donderdag 16 juli heb ik iedere donder avond een uurtje les in de hoop beter te worden en officieel ook op de baan te mogen spelen. Even ter verduidelijking, om een baan te mogen lopen moet je officieel een handicap van 54 of lager hebben, vroeger heette dit een GVB. Hoewel ik waarschijnlijk wel een handicap van 54 of lager heb moet dit eerst worden vastgesteld door iemand en moet dit worden geregistreerd.

Pictures11
De uitrusting

Maar goed ik vind het dus fijn om even aan niets te denken en ik ga op les, dan denk je er te zijn, toch? Maar nee want bij golfen hoort natuurlijk ook een outfit en een uitrusting en dat is altijd leuk aan nieuwe dingen, namelijk ook nieuwe dingen kopen en ja ik word blij van dingen kopen. Wat heb je nodig als je wilt beginnen met golfen?
– Een halve set; dit zijn de belangrijkste clubs die je nodig hebt als je net begint met spelen. Ik raad je aan ze of te huren [dit kan vaak bij de baan] of gewoon even op marktplaats te kijken. Je kunt immers beter eerst beslissen of je het echt leuk vindt voor je gaat investeren in een gehele set.
– Een tas; Om de clubs nu allemaal los in je hand mee te nemen is niet zo handig en een plastic tasje doet het ook niet zo goed op de golfbaan dus een golftas heb je wel nodig. Deze heb je van heel goedkoop, tweedehands, simpel tot onwijs duur. Zelf heb ik een nieuwe Nike tas gekocht voor €89.95 een prima prijs voor een super mooie tas.
Eigenlijk zijn dit wel echt de allerbelangrijkste dingen als je begint, maar daarna, als je het leuk vind zijn er steeds wel dingen die je natuurlijk nog er bij kunt kopen, zoals:
– Golfschoenen; ik dacht eerst dat het nergens op sloeg maar je hebt wel echt meer grip op de baan als je die schoenen hebt. Als je denk dat er alleen maar van die tuttige oudelijke schoenen zijn heb je het trouwens mis, merken als Nike en Adidas hebben hele hippe exemplaren die er uit zien als gewone gympen. Zelf heb ik wel voor een wat klassieker model gekozen, stiekem toch wel leuk en ze waren in de aanbieding voor slechts 34,95 ;).

De kosten
Ik dacht dat golfen een hele dure sport was en hoewel het ook zeker niet goedkoop is wil ik het zeker ook niet duur noemen. Ja je dient even een investering te doen in de spullen die je echt nodig hebt, maar als je het een beetje bekijkt op marktplaats kun je voor 50 euro al een leuke set met tas hebben. Stap twee is dan om te beginnen met lessen of les te krijgen van iemand die het al behoorlijk goed kan, want zonder dat heeft het vrij weinig zin en zul je louter gefrustreerd staan te slaan. Beginners lessen zijn doorgaans niet duur, het is namelijk in het belang van een baan om mensen te enthousiasmeren voor de sport en dus houden ze de prijzen laag. Bij mijn baan kost een bundel van 5 beginnerslessen bijvoorbeeld maar 55 euro oftewel €5,50 per les. Wil je afslaan op de range dan heb voor ongeveer 3 euro 60 ballen om mee af te slaan, ook niet echt duur dus.

Hoe dan ook, als je het allemaal een beetje goed bekijkt, niet bij de duurste baan gelijk wilt gaan spelen [er zijn dus banen waar het lopen van een 9 holes baan €140,00 kost, hetgeen bij mijn baan €12,50 kost ] is golfen echt niet zo duur. Voor mij is het een betere manier van ontspannen dan yoga en haal er veel plezier uit.

 

Heb jij wel eens gegolft? 

Tags: , ,
Categorie: Golf, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Bente 11.07.2015

  Ik heb het nog nooit gedaan, en hoewel ik weet dat het echt niet alleen voor oude luie en kakkers is denk ik nou niet meteen: ja, op naar die golfbaan! Maar zeg nooit nooit, misschien word ik ooit nog eens enthousiast net zo als jij 🙂

 • Reageer Dina 11.07.2015

  Wat leuk dat je golft! Ik heb het twee keer gedaan en het was moeilijker dan ik had gedacht!

 • Reageer Mylou 12.07.2015

  Ik heb het wel eens geprobeerd, wel vaker dan eens eigenlijk, maar het is nog nooit echt goed gegaan. Ik krijg het gewoon niet voor elkaar!

 • Reageer Deborah 13.07.2015

  Zelf nog nooit gegolft maar het lijkt mij wel heel leuk om een keer te doen. Eigenlijk dezelfde insteek als die jij had. En het kwam er nooit van. Misschien als ik wat ouder ben haha…

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.