Legally-Fit: Ik ga de marathon lopen!

16.07.2015

Marathon Lopen Amsterdam
Het begon een paar maanden geleden als een bucketlist plan van mijn lieve vriendinnetje Marisa. Ze wilde graag de marathon lopen, in dat soort gevallen ben ik nooit te beroerd om aan te haken en afgelopen week schreven we ons in om de marathon te gaan lopen, met de nadruk op lopen.

Op zaterdag 19 september, de dag voor de Dam tot Dam, vindt traditie getrouw de Dam tot Dam wandeltocht plaats net als de fiets classic. Je voelt hem wellicht al hangen, maar we gaan de marathon, oftewel 42 kilometer, wandelen. Ja sorry, nu komt de aap uit de mouw, jullie dachten natuurlijk gelijk aan een marathon hardlopen… Sorry, ooit gaat die er echt wel weer komen, maar laat dit een mooie opwarmer zijn. Na de marathon van Rotterdam heb ik geleerd dat een marathon op het juiste moment moet komen en dat moment is er nog even niet met alle hectiek van de afgelopen maanden en komende maanden.

De wandel marathon dus! De start vindt, net als bij de Dam tot Dam, plaats ter hoogte van het centraal station en na 42 kilometer wandelen zullen we in Zaandam de finish bereiken. Verschil is wel dat de afstand dus een tikkeltje langer is dan bij de hardloopwedstrijd en dat we bij de wandeltocht tussen 07:00 en 08:00 moeten starten.

Waarom?
Die vraag heb ik al een aantal keren gehad, tsja waarom niet? Waarom heb ik een marathon hardgelopen? Gewoon omdat ik dat wilde en net zo goed wil ik nu dit doen. Ik vind wandelen echt heel weg fijn en hoewel ik nooit een route wandel kies ik er wel vaak voor om ergens heen te lopen in plaats van te fietsen bijvoorbeeld. Daarbij heb ik ooit nog de droom om de vierdaagse van Nijmegen te gaan lopen. Maar op de een of andere manier heb ik het idee dat ik me daar pas aan ga wagen als ik over 100 jaar een kleintje heb en na de bevalling snel in shape wil komen en dan maar heel veel ga wandelen, ofzo.

Goed ik dwaal af, ik doe het dus omdat ik het graag wil doen en Marisa omdat het op haar bucketlist staat en ze is dit jaar heel goed bezig daar al het nodige van af te strepen. Maar wat is er nu gezelliger dan uren wandelen (laat het als je blieft wel droog zijn……) met een hele goede vriendin? Doorgaans hebben we uren te kort als we afspreken zoveel als dat we te bespreken hebben dus ik kan nu al niet wachten om er vrolijk op los te gaan kletsen!

En de Dam tot Dam dan? 
Die ga ik ook lopen, althans dat is het idee. Ik word nu al door mensen voor gek verklaard maar volgens mij moet het prima lukken zolang ik mezelf maar niet ga pushen om een enorm goed nieuw PR neer te willen zetten op zondag. De Dam tot Dam wordt voor mij dus echt een gezelligheidsloopje waar ik van ga genieten zonder mezelf te pushen, want die week er op vind ik zelf ook iets belangrijker, dan wil ik namelijk de halve marathon van Haarlem gaan lopen.

Trainen
Met het hardlopen gaat het lekker, onlangs liep ik nog 18 kilometer dus de wedstrijd op zondag moet geen probleem worden, zeker niet als je weet dat ik dus de week er na een halve marathon wil gaan lopen. Maar trainen voor de wandeltocht? Waarschijnlijk maak ik nu een grote beginners fout maar voor mijn gevoel kun je 42 wandelen wel aan als je sportief bent en goede schoenen draagt, toch? Corrigeer me trouwens vooral als ik hier dus de voornoemde beginnersfout maak!

Wist je dat?
Om dit hele artikel ook nog even een informatief tintje te geven het volgende; wist je dat als je stevig doorloopt en je in zone 2 van je hartslag zit je meer vet verbrand dan als je doorgaans gaat hardlopen? Dat hele wandelen is dus zo gek nig niet als je maar wel een beetje stevig door blijft lopen natuurlijk.

Heb jij wel eens 42 kilometer gelopen?

Foto by David Stegenga

Tags: ,
Categorie: #Legallyfit, Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

11 reacties

 • Reageer Tessa 16.07.2015

  Yeah leuk! En ik loop ook de Halve van Haarlem, gezelligheid!

 • Reageer Danielle 16.07.2015

  Leuk hoor! Enne er is niks mis met wandelen, is ook best tof!

 • Reageer Marisa 16.07.2015

  Ik heb er zin in!!! Dit gaan we rocken!

 • Reageer Ellen 16.07.2015

  Wat leuk dat je dat gaat doen! Ik ben hardloper en heb 3 jaar geleden Nijmegen gelopen. Ik denk dat het helemaal goed komt, maar pas inderdaad op dat je je niet verkijkt op de afstand. De pijn in de voeten die bij wandelen komt kijken is wel heel anders dan bij hardlopen. Er zijn veel mensen die die afstand ongetraind lopen, of zelfs Nijmegen, maar ik kon zelf niet in 1 keer 42 km wandelen. Zou jammer zijn als je de laatste paar uren alleen pijn aan het verbijten bent toch? Dus nogmaals, ik zeg absoluut niet dat je dat niet kunt of dat dat te ver is zonder trainen, maar ik vond het wel te ver. Het is niet echt te vergelijken met hardlopen. Maar erg leuk dat je dat gaat doen! Gezellig zo samen!

  • Reageer Ellen 16.07.2015

   Niet om je bang te maken hoor, en het verschilt ook zeker per persoon;)

 • Reageer Mylou 16.07.2015

  42 kilometer is zwaar hoor! Op een gegeven moment zeggen de voetjes toch wel ‘au’.

 • Reageer Nicky 16.07.2015

  Volgens mij prima te doen “ongetraind” zeker als je met een vriendin loopt.. Voordat je het weet ben je al een heel eind!

 • Reageer Yamina 16.07.2015

  Wat tof!
  Toch zou ik bijvoorbeeld een 10 of 15 km een keer wandelen. Je maakt namelijk een andere beweging met je voet en de tijdsduur is langer. En dan natuurlijk niet 15 km ineens, maar een beetje opbouwen.
  Succes!

 • Reageer Deborah 16.07.2015

  Ben er mooi ingestonken haha. Dacht dat hem ging hardlopen.
  Ik wens je succes met de wandeltocht. Ik hoop op mooi weer zodat het extra genieten wordt!

 • Reageer Miny 16.07.2015

  Super leuk, maar verkijk je er niet op. Ik heb meerdere keren 42km en meer gewandeld, maar ik vond het zwaarder dan de marathon van Rotterdam. Succes met trainen!

 • Reageer Nathalie 16.07.2015

  Wauw! Ik loop regelmatig rondjes om vet te verbranden, maar houd het dan bij 45minuten, 4,5 kilometer! Jij moet bijna 10 keer zo ver gaan lopen! Heel veel succes! Wel een mooie uitdaging!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.