Legally-Travel: Berlijn Hotspots

30.07.2015

Hotspots Berlijn Glutenvrij

Op iets meer dan 600 kilometer ligt het hippe en bruisende Berlijn dat naast vele terrasjes, een bruisend uitgaansleven en enorme winkels ook veel historie kent. Berlijn is een stad met een verleden en de invloeden zie je hier overal in terug. Ben je op zoek naar een stedentrip dan is het zeker de moeite waard om Berlijn een bezoekje te brengen. Vandaag vertel ik je mijn hotspots in Berlijn waar je heerlijk [glutenvrij] kunt eten, leuk een drankje kunt doen, waar je cultuur op kunt snuiven en waar je naar hartenlust kunt shoppen. 

Hotel Titanic – Comfort Mitte
Wij verbleven middels een Groupon deal [hij is nog steeds beschikbaar via deze link] in Hotel Titanic welke centraal ligt op loopafstand van metro halte Spittelmarket. De kamers van het hotel hebben een luxe uitstraling en zijn net en verzorgd doch klein. Voor een stedentrip echter een ideaal formaat qua kamer nu je er voornamelijk zult zijn om te slapen. Het ontbijt is uitgebreid en heeft voor ieder wat wils. Hoewel er geen glutenvrije selectie is, kun je met de geruime keuze aan fruit, gekookte eieren en yoghurt ook met een glutenallergie hier goed uit de voeten. Vanuit het hotel zit je lopend zo in het centrum maar het naastgelegen metro station brengt je nog sneller door de gehele stad. Je kunt het beste kiezen voor een dag kaart in zone A&B zodat je voor €6,90 overal heen kunt reizen.
Adres: Elisabeth-Mara-Straße 4, 10117 Berlin – Website 

Eten
Berlijn barst van de leuke eet en drink gelegenheden aan de kant van de weg, langs het water en op pleinen. Door het multiculturele karakter van de stad vind je hier niet alleen de traditionele curryworsten en schnitzels maar zijn er veel Vietnamese, Indiase en Turkse eetgelegenheden te vinden waar je, je te buiten kan gaan aan alle lekkernijen. Wil je glutenvrij eten in Berlijn dan verdient dat iets meer voorbereiding want hoewel er veel biologisch voedsel aan wordt geboden is de glutenvrije trend zoals we deze reeds in Nederland kennen nog niet in Berlijn doorgedrongen. Met wat voorbereiding is het echter mogelijk om ook heerlijk te genieten.

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
Restaurant Schneeweiß

Dit hippe spierwitte restaurant ligt in een van de gezelligste wijken van Berlijn als je het mij vraagt en is te bereiken middels halte Frankfurtertorn waarna het nog zo’n 5 minuten lopen is. Schneeweiss wordt in diverse gidsen genoemd maar is ook vooral erg populair onder de locals. Niet alleen is het interieur al de moeite voor een bezoekje, de gerechten zijn erg smakelijk en de prijs kwaliteit verhouding is goed in balans. Heel goedkoop is het niet maar voor wat je krijgt betaal je ook zeker niet te veel. Allergieën staan duidelijk op de kaart vermeld en met wat aanpassingen blijft er een geruime keuze over.  Reserveren is geen overbodige luxe.
Adres: Simplonstraße 16, 10245 Berlin – Website 

Restaurant Tauro
Bij toeval ontdekte we dit restaurant omdat het er vanaf de straat zo leuk uit zag. Boven op een gebouw, bij een theater, vind je steak restaurant Tauro. Nu ben ik normaliter niet zo een enorme steak en vlees eter en kies ik niet snel voor een dergelijk restaurant maar de gehele uitstraling was zo goed en gezellig dat ik hier graag een uitzondering voor wilde maken. Het is zeker een aanrader om meerdere kleine voorgerechten te bestellen en deze te delen, er is ook zo veel lekkers dat een keuze maken vrijwel onmogelijk is. Ook de met spinazie gevulde kip is een aanrader!
Adres: Schönhauser Allee 176, 10119 Berlin – Website

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
Restaurant Simela

Tijdens wat google werk kwam ik er achter dat er een goede Italiaan in Berlijn te vinden is waar je ook heel goed glutenvrij kunt eten. Bij deze italiaan bieden ze niet alleen glutenvrije pizza’s op basis van boekweit aan, maar hebben ze ook reguliere en spelt pizza’s. Naast pizza hebben ze ook glutenvrije flammenkuchen, pasta en tiramisu. De smaak van de glutenvrije pizza’s is erg goed net als de reguliere pizza welke volgens mijn vriend zeker de moeite is. Een bezoekje aan dit restaurant is dus zeker een aanrader en goed de combineren met een bezoekje aan het winkelgebied rond de KaDeWe.
Adres: Kantstraße 146, 10623 Berlin – Website

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
Restaurant Jolesch

Een glutenvrije schnitzel? Bij een bezoekje aan Berlijn hoort natuurlijk eigenlijk ook wel een glutenvrije schnitzel! Hoewel de spoeling dun gezaaid is vonden we restaurant Jolesch, een typisch authentiek Oostenrijks restaurant waar de glutenvrije schnitzel prominent op de kaart prijkt. Of de smaak onder doet voor een gewone schnitzel? Als ik mijn vriend mag geloven was mijn schnitzel zelfs lekkerder dan die van hem! Naast de schnitzel kun je hier terecht voor een tal van andere authentieke en lokale gerechten zoals bijvoorbeeld een heerlijk bord goulash.
Adres: Muskauer Str. 1, 10997 Berlin – Website

Cocktailbar Limonadier
Niets vind ik zo leuk dan een avond afsluiten met een lekkere cocktail in een goede cocktailbar. Hier vind je niet de reguliere Mojito en Caprina’s maar cocktails met bijzondere namen, in bijzondere uitvoeringen en in nieuwe en verrassende combinaties. Enige nadeel van deze tent is het feit dat je binnen mag roken en de locals hier dankbaar gebruik van maken.
Adres: Nostitzstraße 12, 10961 Berlin – Website

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
Strandbar Mitte

Hoewel er genoeg water is in Berlijn is een stadsstrand wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je aan Berlijn denkt. Er zijn echter vele stands stranden te vinden en die zijn ook nog eens erg gezellig en populair. Met mooi weer neem je plaats in een van de strandstoelen en voorzie je jezelf van een verfrissend drankje terwijl je luistert naar een van de aanwezige straatmuzikanten.
Adres: Monbijoustraße 3, 10117 Berlin – Website

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
New Deli Yoga

Zin in een smoothie, een salade of een gezond stukje taart? Bij Deli Yoga inn vind je een ruim assortiment waar je uit kunt kiezen waardoor je weer even voldoende energie hebt om de rest van de stad te ontdekken. Wil je een glutenvrije versnapering kies dan voor de huisgemaakte kokosballetjes, erg lekker en voedzaam.
Adres: Falckensteinstraße 37, 10997 Berlin – Website

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
IJssalon Amorino

Als ijsjunkie heb ik al heel wat ijsjes gegeten in mijn leven en ik kan mezelf erg kritisch noemen als het gaat ok smaken. Nee, een ijsje is niet zo maar een goed ijsje bij mij, de smaken moeten geweldig zijn of anders gooi ik het nog liever weg. Welk ijsje ik zeker niet weg gooide maar met zorg op at kwam van Amorino. Niet alleen kun je hier heerlijke smaken ijs halen, ze maken er ook nog eens een waar kunstwerk van. Als je kiest voor een horentje krijg je een prachtige bloem met blaadjes van ijs. Helaas hebben ze geen glutenvrije horentjes en ziet het bakje er iets minder mooi uit, maar ook voor de smaak is het zeker wen aanrader!
Adres:  Oranienburger Str. 1-3, 10178 Berlin – Website

Must see
Berlijn is een stad met historie en dat zie je terug in de stad. Op veel plekken zie je gedenktekens, overblijfselen van de muur of juist een verwijzing naar de muur, maar natuurlijk is er ook veel aandacht voor hetgeen er in de tweede wereld oorlog is gebeurd. Onderstaande is slechts een greep uit de dingen die je echt niet mag missen.

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
East side Gallery

Dit is het nog groote stuk overgebleven muur. Over 1,3 kilometer kun te langs de muur lopen die aan beide kanten beschilderd is door kunstenaars.
Adres: Mühlenstraße, 10243 Berlin

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
Brandenburger Tor

Een van de meest bekende plaatjes van Berlijn is natuurlijk het 18de eeuwse bouwerk van de Brandenburger toren wat voorheen dienst deed als toegangsplaats naar de stad.
Adres:  Pariser Platz, 10117 Berlin

Reichstag
Dit historische gebouw met een zeer moderne glazen koepel is de zetel van het hedendaagse parlement van Berlijn. Het gebouw is te bezoeken dagelijks, maar let wel, je dient te reserveren om naar binnen te kunnen! Reserveren kan ter plekken, hoewel de rij erg lang is, of je kunt het van te voren online doen via de website.
Adres: Platz der Republik 1, 11011 Berlin

Checkpoint Charlie Berlijn
Checkpoint Charlie

Dit checkpoint stond in de tijd van de muur precies op de grens tussen het Amerikaanse en Russische deel van de stad en was voor buitenlanders de enige moglijke plek om van west naar oost Berlijn te reizen. Het is helaas niet de originele post die je kunt vinden op deze plek, deze werd namlijk in 1990 met de grond gelijk gemaakt, maar inmiddels prijkt er een exacte replica op deze plek. Bij dit punt kun je ook het Mauermuseum vinden waar met name wordt verteld over de vluchtpogingen van Oost naar West.
Adres:  Friedrichstraße 43-45, 10117 Berlin

Holocaust Denkmal
Holocaust Denkmal

Het monument ter herdenking van Joodse mensen gedurende de oorlog is een enorm plein vol met betonnen blokken in verschillende hoogtes. Hoewel ik de foto’s vaak genoeg langs had zien komen op Facebook had ik in de verste verte niet gedacht dat het zo immens groot zou zijn. Het monument dat is ontworpen door architect Peter Eisenman beslaat bijna 3 voetbalvelden en ligt op 200 meter afstand van de bunker waar Hitler zelfmoord heeft gepleegd. Hoewel de meningen over het monument uiteenlopen vind ik het erg indrukwekkend, de hoge blokken en smalle paden deden me snakken naar adem en lieten me echt even stil vallen. Het monument mag je echt niet missen en ligt precies tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz.
Adres:  Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin

Berlijn Hotspots 2015 glutenvrij
Stasi museum

Dit museum bevind zich in het voormalige ministerie van staatszekerheid waar vanuit de geheime dienst zijn werk deed in de tijd van de muur. In het museum leer je veel over het voormalige DDR bewind, de werkwijze, de werknemers, maar ook het verzet tegen dit bewind. Benieuwd hoe het er aan toe ging in de stasi tijd, oftewel de tijd waarin de stad was verdeeld in oost en west? Dan is dit museum zeker een bezoekje waard.
Adres: Ruschestraße 103, 10365 Berlin – Website

Shoppen
Tussen het lopen door de stad en het genieten van een terrasje door is het natuurlijk altijd fijn om even wat te winkelen. Berlijn kent vele winkels, van de bekende ketens tot de kleinste vintage winkeltjes. Helaas hadden wij maar amper tijd voor ons zelf ingepland om te shoppen en moet ik jullie de vintage pareltjes onthouden, maar ze zijn er absoluut.

Alexanderplatz
Op dit drukke punt waar metro en trein bij elkaar komen bevinden zich vele winkels waaronder een gigantische vestiging van de Primark. Ben je klaar met shoppen doe dan een drankje op het terras of bekijk de enorme TV toren.

KaDeWe
Dit grote warenhuis is te vergelijken met de Bijenkorf maar is dan eigenlijk nog een tikje luxer. Voor een koopje hoef je hier niet te zoeken, maar ben je bereid wat meer te betalen voor een merk dan vind je meer dan genoeg in deze winkel.
Adres: Tauentzienstraße 21-24, 10789 Berlin – Website

Tauentzienstraße
In deze straat vind je alle bekende mode ketens die we ook gewoon in Nederland hebben. Van de H&M, Nike, Zara, Adidas tot de  Forever21, Pull & Bear, &Other Stories en Mango.
Adres: Tauentzienstraße, 10789 Berlin
Ben jij wel eens in Berlijn geweest?

Tags: , ,
Categorie: Duitsland, Legally-Travel
Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reageer museumjunkiecom 05.08.2015

    Leuke samenstelling aan must sees heb je bijeengebracht:) Het Stasi Museum heeft veel indruk op mij gemaakt, door de vele kilometers archief aan spionagemateriaal.

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.