Legally-Fit: Hardloop woordenboek

09.09.2015

Hardloop woordenboek
Als je begint met hardlopen zul je nog niet in aanraking komen met alle termen, die de meeste ervaren hardlopers aan de lopende band gebruiken. Naarmate je langer loopt en je, je er meer in gaat waarderen zul je meer en meer in aanraking komen met speciale hardloop termen. Om het voor iedereen makkelijker te maken heb ik een Hardloop woordenboek gemaakt met daarin de meest voorkomende termen die je tegen kunt komen.
1. Runner’s High
Van sporten wordt je gelukkig, zelfs als je, je even niet zo goed voelt zul je er van opknappen. Het is niet voor niets dat sporten en hardlopen in het bijzonder vaak wordt aangeraden aan mensen die depressief of overspannen zijn of die een burn out hebben. Bij inspanning zal na enige tijd de stof endorfine vrij komen in je lichaam hetgeen ook wel bekend staat als ‘het gelukshormoon’. Dat zelfde hormoon kan je ook in een soort trance brengen wat hardlopers de Runner’s High noemen, het is een soort bewustzijn waarbij het hardlopen zo fijn is dat je het gevoel hebt dat je vliegt en je kunt amper nog stoppen met lopen. Er is geen geheim of manier om dit te bereiken maar langer dan 30 minuten lopen en je hoofd leeg maken zijn 2 voorwaardes.

2. Compressie kousen
Compressie kousen geven een gedoseerde druk van de enkel tot aan net onder de knie. Door deze druk wordt de bloedsomloop gestimuleerd wat vele voordelen heeft. Het helpt bij shin splints, zorgt voor een betere doorbloeding, bevordert de afvoer van afvalstoffen, helpt bij herstel, geeft met stabiliteit en zorgt voor minder spierpijn. Meer over compressie kousen, het nut, waar je op moet letten en hoe je ze gebruikt lees je in het artikel over compressiekousen.

3. Gelletjes
Je gebruikt een gelletje omdat je meer of extra energie nodig heeft. Een gelletje bevat namelijk veel suikers die door je lichaam vrijwel direct worden omgezet in energie. Tevens bevatten de meeste gelletjes veel caffeine wat je prestaties verbeterd, echter zorgt met name dit laatste ingredient bij veel mensen voor maag en buik klachten. Het is dan ook aan te raden om tijdens trainingen te testen welke voor jou het beste werken, je wilt immers niet dat je klachten krijgt tijdens een wedstrijd. Een uitgebreid artikel over wat gelletjes zijn en hoe je ze moet gebruiken vind je hier.

4. Duurloop
Zondag is duurloop dag voor veel mensen, maar wat is nu eigenlijk de definitie van een duurloop? Dat is moeilijk vast te stellen want eigenlijk verschilt dat voor iedereen. Voor de een is een duurloop 10 kilometer, voor iemand die bezig is met een marathon training is een duurloop misschien wel 35 kilometer. Over het algemeen kun je een duurloop zien als een langere afstand achter elkaar op een lager tempo dan een reguliere training die je gebruikt om je vermogen om langere afstanden te lopen te vergroten.

5. Intervaltraining
Het code woord voor snelheid is intervaltraining. en interval training is een afwisseling in je snelheid en dus intensiteit binnen je training. Je traint stukken op een hoge intensiteit en dit wissel je af met stukken die je loopt op een lagere intensiteit. Door op korte stukken voor een niet al te lange tijd op hoge intensiteit te trainen ontwikkel je meer spiermassa hetgeen je nodig hebt om sneller te worden.
Meer over interval trainingen en een schema vind je in het artikel over interval trainingen, maar lees ook zeker even het artikel over snelheid en waarom je, je niet blind moet staren op snelheid.

6. Pronatie
Dit zegt iets over de manier hoe je loopt en dan met name hoe je neer komt en afzet bij het lopen. Als je neutraal loopt heb je een ‘normale’ manier van neerkomen op de hak en je voet afrolt naar je teen. Dit kun je controleren aan je zool, deze slijten dan in een S vorm.

7. Overpronatie
Bij overpronatie draait je voet meer dan gebruikelijk naar binnen bij het landen en afrollen van je voet. Ook dit kun je controleren aan de hand van je zool, als deze met name aan de binnenkant versleten is zul te waarschijnlijk overproneren.

8. Onderpronatie
Je loopt meer op de buitenkant van je voeten, dit kun je controleren door naar je zool te kijken, als de buitenkant meer afgesleten is dan de binnenkant, dan onder proneer je.

9. Shin Splints
Shin Splints is een verzamelnaam voor blessures aan de scheenbenen die veroorzaakt zijn door overbelasting. Voorbeelden van blessures die onder deze verzamelnaam vallen zijn de irritatie van de voorste scheenbeenspier, de irritatie van de achterliggende scheenbeenspier of een stress factuur. Je kunt shin splints oplopen door jezelf te over trainen, te wisselen van ondergrond of het gebruik van verkeerde/verouderde schoenen. Er van af komen zal tijd kosten en je zult veel rust moeten nemen als het gaat om hardlopen. Toch zijn er een aantal items die het herstel kunnen bevorderen, zo kun je compressiekousen gebruiken of een foamroller en kan koelen en het hoog houden van je benen ook helpen bij het herstel.
Het is dus belangrijk om op goede schoenen te lopen, te luisteren naar je lichaam en je training te dosseren om het risico op shin splints te verkleinen.
Wil je meer lezen over Shin Splints en heb je behoefte aan meer tips en oefeningen, lees dat het artikel over Shin Splints.

10. Koolhydraat stapelen
Koolhydraten worden door je spijsvertering afgebroken tot glucose. Als je een wedstrijd wilt gaan lopen dan verbruikt je lichaam extra veel glucose, maar dan moet het wel voor handen zijn. Door in de dagen voorafgaand aan het lopen extra veel koolhydraten te eten worden er extra reserves opgeslagen die door je lichaam zullen worden aangesproken tijdens een wedstrijd. Dit betekend niet dat je los moet gaan op ongezonde koolhydraten, maar een bord pasta is ideaal, net als een pannenkoek of bruine rijst. Zorg er echter wel voor dat je niet te veel vezels binnen krijgt, dan kun je namelijk last van je darmen krijgen tijdens het lopen.

Een uitgebreid artikel over wat Koolhydraat stapelen is en het nut er van, vind je hier.

Mis jij nog termen? 

Tags: ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageer Carolien - On a Healthy Adventure 09.09.2015

    Shin splints, zo hatelijk en helaas zo herkenbaar 🙁

  • Reageer Manon 09.09.2015

    Ik moet echt eens compressiekousen gaan proberen! Afgelopen zaterdag bij een wedstrijd in Bunnik zag ik ze weer allemaal voorbij racen.

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.