Legally-Fit: 12 redenen waarom een fiets geweldig is

13.10.2015

Waarom een fiets top is
Tot eind april ging ik iedere dag op de fiets naar mijn werk, heerlijk vond ik het om iedere dag te fietsen. Maar ook nu ik hem niet meer iedere dag gebruik ben ik nog steeds gek op fietsen. Vandaag 12 redenen waarom een fiets geweldig is.

Vandaag vertel ik alles over mijn fiets en waarom fietsen zo geweldig is. Waar ik vroeger iedere ochtend baalde van de fietstocht van huis naar school, nu baal ik dat ik niet meer iedere dag naar mijn werk kan fietsen, want stiekem is het toch wel heel erg fijn om elke dag een stukje te fietsen.

 1. Je bent een stuk sneller op de plaats van bestemming dan bij lopen
  Laten we eerlijk zijn, als we even snel naar de supermarkt of de stad willen is de auto vaak geen handige optie, je moet een parkeerplek vinden, betalen om te parkeren en ga zo maar door. Om die reden ga je toch al snel lopend of op de fiets naar de supermarkt of de stad. Waar het een kwartier lopen is naar de supermarkt is het met de fiets maar 5 minuten en dat is natuurlijk een stuk sneller en met een hoop spullen ook fijner om sneller thuis te zijn.
 2. Je kunt veel meer spullen mee nemen dan wanneer je gaat lopen
  Als je gaat shoppen of boodschappen gaat doen kom je toch al snel met veel meer thuis dan je dacht. Dan is een fiets ideaal, aan iedere kant van het stuur een tas, een tas op de bagagedrager en nog een op het rek aan de voorkant en je hebt al je boodschappen voor de hele week bij je. Toen ik nog in Amsterdam woonde deed ik al mijn boodschappen op de fiets, ook de boodschappen voor een verjaardag waar 20 man kwam. Het kan dus zeker en zonder je een breuk te hoeven sjouwen of tillen.
 3. Je bent in beweging en komt ook nog eens op je plaats van bestemming
  Spreekt bijna voor zich toch? Als je in de auto naar het bos of het strand gaat zit je stil, je beweegt je linker en rechter voet minimaal, met je rechterhand schakel je een paar keer, je armen rusten op het stuur en bewegen wat van links naar rechts en een paar keer en je draait eens je nek om in je binnen en buitenspiegel te kijken, maar veel meer doe je eigenlijk niet. Als je op de fiets bent kom je op de plaats van bestemming terwijl je aan het bewegen bent, ideaal, zo zorg je natuurlijk er voor dat je dagelijks voldoende beweegt.
 4. Je staat met je fiets niet in de file
  Wat was het afgelopen zomer een luxe om langs die elle lange file naar het strand te fietsen. Al die mensen die minimaal een uur in de auto zitten in de bloedhitte om bij het strand te komen waar je op je fiets gewoon langs gaat zonder ook maar enige vorm van file mee te krijgen. Het zelfde geldt ook met veel festivals, evenementen en natuurlijk ook de ochtend spits. Het fijne van de fiets is dat het druk kan zijn op een fietspad maar een file zal niet voorkomen.
 5. Fietsen is een stuk goedkoper dan autorijden
  Per liter euro 95 betaalde ik afgelopen week 1,45 en voor een volle tank betaal ik tussen de 45 en 52 euro waarna ik zo’n 650 kilometer kan rijden. Nu is het, gezien de afstand van mijn huis naar werk geen doen om te gaan fietsen iedere dag, maar man wat ik zou ik veel geld besparen als ik op de fiets naar werk zou gaan, dat zou mij bijna 200 euro in de maand besparen! Gratis is fietsen niet, althans zo zie ik het niet, want je moet ook een fiets goed onderhouden en een goede fiets hebben om veel kilometers te maken.
 6. Je fiets parkeren is (doorgaans) gratis
  Op een paar betaalde en dus ook bewaakte stallingen na is het parkeren van je fiets gratis. Of je nu in het centrum van Amsterdam bent of bij een attractiepark, op alle plekken waar je, je normaal scheel betaald aan parkeergeld kun je, je fiets gratis parkeren. Het enige waar je wel goed op moet letten is dat je, je fiets wel goed vast zet, want helaas worden in Nederland vele fietsen gestolen, kies dus altijd voor meerdere goede fietssloten.
 7. Zelfs met een klein drankje op is het een geschikt vervoersmiddel
  Nee natuurlijk moet je niet stom dronken op de fiets gaan zitten, maar als je een etentje hebt gehad en 2 wijntjes hebt gedronken dan is het vaak al op het randje van wat is toegestaan om nog in de auto te stappen. Zeker als je klein en slank bent is het de vraag of het verstandig is. Zelf stap ik sowieso niet in de auto met een druppel alchohol, maar met een wijntje of 2 kan ik prima naar huis fietsen. Dus ga je uiteten of stappen in de buurt, kies dan liever voor de fiets.
 8. Fietsen is veel beter voor het milieu dan autorijden
  De uitstoot van een fiets is 0 en over de uitstoot van een auto gaan we het niet eens hebben, het lijkt me overduidelijk dat fietsen een stuk beter voor het milieu is dan autorijden.
 9. De onderhoudskosten voor je fiets zijn aanzienlijk lager dan bij een auto (en je betaalt natuurlijk ook geen hoge verzekeringskosten en wegenbelasting)
  Een APK keuring, een 50.000 kilometer beurt, winterbanden en ga zo maar door het zijn hoge kosten die je jaarlijks hebt aan het onderhoud van je auto. Natuurlijk heb je ook nog maandelijks je verzekering en elke 3 maanden de wegenbelasting. Mijn fiets is verzekerd en moet natuurlijk ook wel eens nagekeken worden, maar die kosten staan geen sinds in verhouding met de kosten van een auto.
 10. Je hebt er geen rijbewijs voor nodig
  Hoewel je op de basisschool vaak je verkeers- en fietsdiploma moet halen is het geen voorwaarde om deel te mogen nemen aan het verkeer. Het zou echter wel fijn zijn als alle fietsers goed de regels kennen.
 11. Met een fiets kun je, je identiteit laten zien
  Ik hou van simpel, doch strak met klassieke details en ik vind dat mijn fiets dat laat zien. Mijn fiets, een Altec transsportfiets special edition, heeft een mat zwart frame en het leukste vind ik de mooie congac kleurige details in de wielen, handvaten en het zadel. Het is natuurlijk super leuk dat je, door je fiets een beetje van jezelf kan laten zien. Vroeger heb ik ook wel eens een fiets gespoten en met nagellak verder van versieringen voorzien.
 12. Bellen op de fiets mag maar bellen tijdens het autorijden mag niet
  Of het verantwoord is, is natuurlijk een tweede, maar tijdens het fietsen mag je volgens de wet nog gewoon bellen. Nu wil ik het je niet aanraden, want je bent minder allert en kan minder snel en makkelijk remmen, maar het mag wel.

M. had ook nog wat bijdragen: Zo zegt hij dat er minder fietsers op de snelweg overlijden dan automobilisten, Na een feestje (met de nodige drankjes) is de kans dat je met je fiets door de pui van de buren heen rijdt minder groot dan in een auto en met doping op de fiets ga je harder fietsen maar gaat je auto niet harder rijden. Zoals jullie begrijpen wilde ik jullie deze niet onthouden

 

Tags: ,
Categorie: Fit, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageer Ise 13.10.2015

  Haha wat een geniale tips van je vriend! Nu ik in de stad woon kan ik ook écht niet meer zonder fiets.

 • Reageer Tea 13.10.2015

  Haha vooral de tips van je vriend ook echt. Leuk! Fietsen is ook wel super handig, nooit problemen met of je nu wel of niet mag fietsen na een bepaald aantal drankjes.

 • Reageer Shelley 13.10.2015

  Ik twijfelde of ik vanavond op de fiets zou gaan of met de tram, maar na het lezen van dit artikel krijg ik gewoon zin om te gaan fietsen!

 • Reageer Tara 13.10.2015

  Hee, je hebt weer een nieuwe fiets?

 • Reageer Angelina 13.10.2015

  Leuk geschreven! Ik ben ook gek op mijn fiets en zou echt niet zonder kunnen – die van mij lijkt trouwens wel een beetje op jouw fiets. 😉

 • Reageer Elma 13.10.2015

  Haha helemaal mee eens! Pak in de stad ook eigenlijk altijd de fiets. Toffe fiets ook trouwens..

 • Reageer Lotte 15.10.2015

  Zelf in elkaar gesleuteld deze fiets? De voorvork zit er namelijk verkeerd om in! Als je die omdraait (drager, stuur en spatbord losmaken), zul je merken dat ie veel stabieler rijdt.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.