Legally-Home: De verschillen tussen Amsterdam en Haarlem

09.10.2015

Verschil haarlem amsterdam
Eind april verliet ik mijn geliefde Amsterdam voor Haarlem. Inmiddels ben ik al een half jaar een inwoner van het mooie Haarlem en dus al 6 maanden een MUG. Toch zie ik de nodige verschillen tussen beide steden, vandaag dan ook de verschillen tussen Amsterdam en Haarlem.

 1. Rust en stilte
  In Amsterdam werd ik per nacht toch zeker wel 1 keer wakker van het geluid. Of het nu een auto was die zijn muziek op standje max had staan of ruzie bij de buren, mensen die buiten aan het gillen waren of muziek uit een van de naburige huizen, er was altijd wel iets. Toppunt was de liquidatie die bij mijn om de hoek plaats vond en waarna de hele buurt vol stond met politie auto’s. In Haarlem is dat wel anders, in het begin moest ik zelfs wennen aan de stilte in de straat. Hoewel we in een leuke levendige buurt wonen in Haarlem vind ik al die rust wel heerlijk.
 2. Je kent je buren
  In Amsterdam was het verloop van buren zo groot dat ik op een gegeven moment iedere 2 maanden iemand anders onder me had wonen en aan de stemmen hoorde dat ik al weer nieuwe buren had. Naast het hoge verloop was het leven er ook een stuk individualistischer, je leefde je eigen leven en je bemoeide je vooral niet met elkaar. Nu hebben we gelukkig in Haarlem geen enorme sociale controle, maar je belt wel even bij je buren aan als hun lichten nog branden van de auto, je past op elkaars kat en als je elkaar tegenkomt in de supermarkt maak je een praatje.
 3. Geen fijne Turkse en Marokkaanse groenteboeren
  Wat ik zo fijn aan Amsterdam vond waren alle Turkse en Marokkaanse supermarkten die tot 19:00 uur open waren. Voor een prikkie kocht ik er fruit, groente en verse munt voor in de thee. Hoe hard ik ook zoek, er zit in Haarlem geen fijne groenteboer waar je uit het werk even makkelijk langs kan gaan. (Er zitten er wel 2 in Haarlem, maar die zijn 20 minuten rijden….. )
 4. Natuur
  Hoewel ik om de hoek van het Oosterpark woonde was echte natuur een eind weg in Amsterdam. Even op de fiets door de natuur fietsen, lopen door de natuur, hardlopen door de duinen, nee dat was er allemaal niet bij. Binnen 5 minuten zit ik nu in een prachtig duinengebied waar je heerlijk door kan wandelen, fietsen en kan hardlopen. Heb ik zin in een duurloop, dan ben ik in 7,2 kilometer bij het strand en kan ik van Bloemendaal naar Zandvoort lopen en door de duinen weer terug, waarna ik een prachtige 21 kilometer heb gelopen. De natuur is dus een groot verschil tussen Haarlem en Amsterdam en is ook een van de redenen waarom ik zo graag naar Haarlem wilde verhuizen.
 5. Gratis parkeren voor de deur
  In Amsterdam had ik nog geen auto en dat had ook wel een reden want als je 3 euro per uur moet betalen dan bedenk je, je wel twee keer om een auto te gaan kopen. Naast dat je moest betalen was het vaak ook nog maar de vraag of er een plekje te vinden was voor de deur. Hoewel het nu soms nog steeds wel eens zoeken is naar een plaatsje voor de deur, hoeven we hier in Haarlem niet te betalen.
 6. Veiligheid van de fiets
  Begin maar vast te lachen, maar toen ik nog in Amsterdam woonde werd ik midden in de nacht geregeld wakker met de angst of mijn fiets er nog wel zou staan. Nu ben ik gezegend met het feit dat ik slechts 1 fiets ben verloren aan diefstal, maar sindsdien zit de schrik er goed in. Hoewel er vast ook genoeg fietsen in Haarlem worden gestolen heb ik het idee dat het hier veel minder gebeurt en ben ik nog nooit wakker geworden met het idee dat er iets met mijn fiets aan de hand zou kunnen zijn. Wat wel scheelt is dat wij sinds kort ook een schuurtje hebben waar we veilig onze fietsen in kunnen zetten.
 7. Gemoedelijker
  In Amsterdam gebeurde het met enige regelmaat dat ik bang was op straat, dat er een groepje jongens voor de deur hingen waardoor ik amper naar binnen durfde, of dat ik liever een blokje om liep om een bepaalde situatie te vermijden. Sinds dat mijn telefoon op klaarlichte dag uit mijn handen werd gestolen voelde ik me niet meer helemaal op mijn gemak en hoewel dat na de jaren wel weer wat beter werd was ik altijd op mijn hoede. In Haarlem heb ik dat in veel mindere maten.
 8. Zonder bakfiets hoor je er niet bij
  Het is nog geen 2 weken geleden dat een van de buren vroeg wanneer wij nu aan kinderen gaan beginnen. Hoewel wij dat nog helemaal niet in de planning hebben vallen we daardoor wel een beetje buiten de boot want werkelijk iedereen in de straat heeft een bakfiets voor de deur staan. Met mijn gewone stadsfiets staan we dus mooi voor lul. Maar mochten we in de toekomst aan toe zijn dan komt er ook zeker een bakfiets in de tuin te staan.
 9. Je verantwoorden waarom je in godsnaam Amsterdam hebt kunnen verlaten
  Dit gebeurd me nog wekelijks, mensen die me vragen of ik het niet ontzettend mis om niet meer in Amsterdam te wonen, mensen die doen alsof ik nu in een boerendorp woon, of ik niet al die leuke restaurantjes in Amsterdam mis en ga zo maar door. Het zijn met name mensen die zelf in Amsterdam wonen of die er nooit hebben gewoond maar een totaal verkeerd beeld van Amsterdam hebben. Het is soms om heel erg moe van te worden, want de wereld is zo veel groter dan Amsterdam. Ieder zijn ding toch, ik vind Haarlem geweldig, andere vinden dat van Amsterdam, ook prima.
 10. De AH is tot 18:00 uur open op zondag
  Wat een gewenning is dat zeg, een AH die maar tot 18:00 uur open is op zondag! Ik ben er nog steeds niet aan gewend. In Amsterdam was de AH op zondag tot 20:00 uur open en dat betekende dat je nog gewoon een dag weg kon en bij thuiskomst boodschappen kon doen, maar nu moet je altijd goed nadenken of je die 18:00 wel gaat halen.

Zou jij in Haarlem willen wonen? 

Foto David Stegenga

Tags: , ,
Categorie: Alles
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageer danielle 09.10.2015

  Nou je laat je wel erg negatief uit over Amsterdam. Waarom heb je er überhaupt gewoond?

  • Reageer Stacey 09.10.2015

   Ik heb Amsterdam altijd gezien als een tussenstap en hoewel ik het een fijne stad vind om te zijn is het voor mij niet de fijnste stad om in te wonen. Als geboren Amsterdamse was het gewoon de meest logische stap daar te wonen, ik ben ook nog steeds blij dat ik het heb gedaan en de kans kreeg om een leuke woning te bewonen, maar het was gewoon niet mijn stad voor altijd.

 • Reageer Manon 09.10.2015

  Haha leuk artikel! Ik heb precies hetzelfde, maar dan met Utrecht. Ik zou alleen de Bijenkorf ook vreselijk gaan missen!

 • Reageer nadia 07.12.2017

  Essentiele topic die onbesproken bljjft, behalve hier! Je klinkt niet als een ras Amsterdammer, ik lees elders dat je dan ook bent opgegroeid in Amstelveen…de mentaliteit van Haarlem sluit daar goed bij aan..groen, rust, en welgemanierde mensen..op een gegeven moment kan een mens wel zonder al die herrie en agressie. Zo leuk is Amsterdam ook weer niet, maar het is tenminste niet provinciaals en burgelijk…zo is er altijd wat..zelf kan ik niet zonder het multiculturele. Ben ook ooit uit Amsterdam vertrokken maar omdat mijn buren me niet groeten, vond het er altijd juist erg sociaal…

 • Reageer nadia 07.12.2017

  Essentiele topic die onbesproken bljjft, behalve hier! Je klinkt niet als een ras Amsterdammer, ik lees elders dat je dan ook bent opgegroeid in Amstelveen…de mentaliteit van Haarlem sluit daar goed bij aan..groen, rust, en welgemanierde mensen..op een gegeven moment kan een mens wel zonder al die herrie en agressie. Zo leuk is Amsterdam ook weer niet, maar het is tenminste niet provinciaals en burgelijk…zo is er altijd wat..zelf kan ik niet zonder het multiculturele. Ben ook ooit uit Amsterdam vertrokken maar niet omdat mijn buren me niet groeten, vond het er altijd juist erg sociaal…

  • Reageer Stacey 07.12.2017

   Hi Nadia,
   een ras Amsterdammer ben ik zeker niet, louter geboren ernaast opgegroeid en heb er een aantal jaren gewoond. Zelf vind ik Haarlem en Amstelveen totaal verschillend ik zou voor geen goud in Amstelveen willen wonen door de mentaliteit die er is en die ik (gelukkig) niet in Haarlem ervaar. Maar zoveel mensen zoveel smaken en indrukken natuurlijk, ieder zijn ding. Het artikel is louter mijn persoonlijke ervaring maar dat verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Amsterdam heeft altijd een bijzonder plekje in mijn hart en bij jou ook dus dat delen we.

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.