Legally-Life: Donor week 2015

18.10.2015

Donorweek
Sinds ik een blog heb schrijf ik ieder jaar in de donor week een artikel over orgaan donatie. Wellicht niet het onderwerp wat je verwacht op een blog als Legally-Brunette maar omdat ik het zo belangrijk vind hier aandacht aan te besteden schrijf ik ook dit jaar weer een artikel over dit onderwerp in de donor week 2015.

De afgelopen jaren heb ik mijn verhaal stukje bij beetje aan jullie verteld. Want verbondenheid met een onderwerp als orgaandonatie komt niet van de ene op de ander dag, nee dat groeit met de jaren en heeft vaak een oorzaak. Bijna iedereen voelt zich door een gebeurtenis wel verbonden met een bepaald onderwerp en goed doel, zo heb ik dat ook.

Laat ik eerst nog even zeggen dat ik deze blog niet schrijf om jullie te overtuigen om donor te worden. Met deze blog wil ik alleen aandacht voor het onderwerp vragen, omdat het iets is wat veel mensen vergeten of waar veel mensen niet bij stil staan. De keuze om donor te worden is een persoonlijke keuze waar ieder zo zijn eigen gedachtes  redenen voor heeft en wat iedereen zelf mag bepalen.

Image2opa
Orgaandonatie en het tekort hieraan is een onderwerp wat mij erg aan het hart gaat. In mijn familie heb ik helaas al meerdere malen ervaren hoe het is om op een wachtlijst te moeten staan en hoe iemand uiteindelijk nog van het leven kan genieten met een donororgaan. Dankzij een donor, waarvan wij nauwelijks iets weten, heb ik 11 jaar lang verschrikkelijk mogen genieten van mijn opa. Elf jaar lang heeft mijn opa met volle teugen van zijn nier genoten en vierden wij ieder jaar zijn nier verjaardag. De donor zelf kwam om, maar redde mijn opa.

Momenteel staan 1044 mensen op de wachtlijst, wachtend op een nieuw orgaan. Mensen die iedere dag hopen op het verlossende telefoontje van het ziekenhuis. Mensen die leven tussen hoop en vrees en dat terwijl de wachttijd voor een nieuw orgaan op kan lopen tot wel 4 tot 5 jaar. Voor veel mensen is dit te laat. Een op de zes mensen die op een wachtlijst staat overlijdt, omdat er niet op tijd een nieuw orgaan is.

Op een wachtlijst kom je niet zo maar, het orgaan dat moet worden vervangen door een donororgaan mag nog maar voor een bepaald percentage werken. Bij mensen die wachten op een nieuwe nier houdt dit bijvoorbeeld in dat je pas op de wachtlijst komt als je een nierfunctie van minder dan 10% hebt en dyaliseert. Een dyalise apparaat haalt ongeveer 20% van de afvalstoffen uit het bloed, de overige afvalstoffen hopen zich op en zorgen voor misselijkheid, uitputting, hart- en vaatziekten.  Een reguliere baan is onmogelijk en zelfs de dagelijkse boodschappen doen is eigenlijk te veel.

Wat als jij een orgaan nodig zou hebben of een van je ouders? Dan zou je toch willen dat dit orgaan zo snel mogelijk getransplanteerd kan worden en het leven van jou of van je dierbaren gered kan worden? Dit kan alleen als er meer donoren zijn.

In juni 2007 werd door De Grote Donorshow van BNN pijnlijk duidelijk hoe hoog de nood is. Dankzij De Grote Donorshow stond niet alleen heel Nederland op zijn kop, de hele wereld werd weer even met de neus op de feiten gedrukt. De actie leverde veel extra donoren op, maar niet genoeg, lang niet genoeg. Logisch, want zolang je er zelf niet mee geconfronteerd wordt ben je er ook niet mee bezig en zul je er dus ook niet zo snel aan denken om je aan te melden als donor. Daarbij hebben veel mensen hun vraagtekens bij orgaandonatie, vinden het eng of willen er simpelweg niet aan denken. Dat is ieder zijn goed recht, maar als het om jouw eigen leven of dat van dierbaren gaat, telt maar een ding, zo snel mogelijk een nieuw orgaan.

Ik kan niemand dwingen donor te worden, maar ik hoop wel dat dit verhaal mensen aan het denken zet.

Mocht je donor willen worden, kan dit binnen 2 minuten via de site www.jaofnee.nl

Tags: , ,
Categorie: Jaofnee, Legally-Life, Overige
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Renske 18.10.2015

  Goed dat je hier ieder jaar weer over schrijft. Ik vind het juist wel op jouw blog passen! 😉 Het lijkt me ontzettend heftig om in de nabije omgeving een orgaandonatie mee te maken. Fijn om te lezen dat jouw opa nog 11 jaar volop van het leven heeft mogen genieten. Prachtig hoe dat tegenwoordig kan, ondanks dat de donor is overleden. Ik hoop dat je met dit artikel mensen inspireert donor te worden. Precies wat je zegt: sommige mensen staan er niet bij stil / vergeten het. 😉 Zelf ben ik donor geworden op het moment dat ik te horen kreeg dat mijn nier een verminderde functie heeft. De angst voor dialyse was groot, maar tot op heden niet nodig. Ik kan prima functioneren en heb er weinig last van. Het is ook niet dat mijn nierfunctie ernstig verminderd is, maar toch was dat voor mij de trigger om donor te worden. Gek eigenlijk hè, dat je soms zelf iets moet meemaken of dat je zoiets in de nabije omgeving meemaakt om weer even de ogen te laten openen. Nogmaals, goed artikel!

 • Reageer Irene 18.10.2015

  Vorig jaar heb je ook zo’n soort artikel geplaatst. Alhoewel ik er al lang aan dacht om mijzelf als donor te registreren, zag ik ieder moment van de registratie weer af. Het had ermee te maken dat ik niet graag over dood-zijn wilde nadenken en het uitstelde tot een later moment. (“Ow dat doe ik nog wel een keer… ) Dit terwijl ik wel al jaren bloeddonor was/ben.
  Je artikel van vorig jaar was net even het duwtje dat ik nodig had om de registratie toch door te zetten.
  Kortom: nu ben ik geregistreerd als orgaandonor.

  Ik hoop echter dat ik het komende jaren gewoon bij bloeddonaties kan laten 😉

  Het is belangrijk dat veel mensen zich laten registreren. Je organen kunnen alleen gebruikt worden als je in het ziekenhuis sterft, omdat anders je organen te lang zelf niet voorzien worden van bloed en dus “dood”zijn.
  Omdat natuurlijk niet iedereen die geregistreerd staat als donor in het ziekenhuis sterft, kan er veel niet gebruikt worden.

  Wanneer je zelf geen orgaandonatie wil doen, is dat natuurlijk ook prima. Daarvoor is het zelfbeschikkingsrecht.
  Maar wanneer je net als ik het wel wilde maar steeds uitstelde en uitstelde, dan is het nu het moment om de stap tot registratie te nemen!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.