Legally-Me: Study vs. Reality

20.10.2015

599973_3917417945259_1732708441_n
Toen ik begon aan mijn studie rechten had ik verwachtingen van wat ik wilde worden, hoe lang het zou duren voordat ik op de juiste plek zou zijn en hoe ik mezelf zag als jurist. Verwachtingen heeft iedereen, maar hoe zit het nu met die verwachtingen, wat is er van uit gekomen en wat niet?

Carrière in de advocatuur
Toen ik begon aan mijn studie rechten had ik gedacht dat ik advocaat zou worden en ik droomde al van chanel mantelpakjes die ik iedere dag aan zou doen naar mijn werk. Ik zou natuurlijk al mijn rechtszaken winnen en ik zou ontzettend veel geld verdienen. Werken zou ik van 9 tot 5 en soms een tot een uurtje of 6 maar ik zag het in ieder geval allemaal heel rooskleurig in.

Saai…
Hoewel iedereen me waarschuwde voor het feit dat de studie saai zou zijn liet ik mij niet afschrikken en vond ik mijzelf de ideale kandidaat voor de opleiding rechten. Ik hield van lezen en was gek op dingen volledig uitpluizen en dat waren dan ook de punten die ik terug zag in de voorlichting van de opleiding. Nog geen 3 weken nadat ik met de opleiding was begonnen kwam ik er echter al achter dat het toch best wel taai en saai was op zijn tijd. Het lezen vond ik geen probleem maar in het begin miste ik de afwisseling die ik op de middelbare school gewend was, het was allemaal recht en allemaal nieuw. Na de herfstvakantie schreef ik me in voor de opleiding pedagogische wetenschappen aan de VU waar ik aan wilde beginnen na dit lesjaar, want rechten, nee dat was toch eigenlijk niets voor mij. Gedurende mijn studie heb ik meerdere malen gedacht, ik stop en ik ga wat anders doen, maar toch waren het mijn leuke leraren die mij er door heen sleepte en er voor hebben gezorgd dat ik mijn diploma behaalde.

Intellectueel eigendomsrecht
Pas toen ik doorkreeg dat ik in de opleiding mijn passie theater door kon laten schemeren doormiddel van het intellectueel eigendomsrecht en een stage in die richting, toen was ik om. Rechten was dan misschien nog steeds niet helemaal de juiste keuze, maar dit was wel iets waar ik iets van mezelf in kwijt kon. Gelukkig kon ik alle lesstof goed behappen en haalde ik in een keer al mijn tentamens en propedeuse en in het begin van leerjaar 2 begon ik al aan het zoeken van een stage. Bij het zoeken van een stage had ik een shortlist met 2 bedrijven waar ik het allerliefste stage wilde lopen, Joop van den Ende theaterproducties op 1 en Eyeworks op 2. Nummer 2 is het uiteindelijk ook geworden en tijdens mijn stage heb ik de meest toffe dingen meegemaakt en niet alleen heel veel op juridisch gebied geleerd maar ook veel geleerd over de TV wereld. Ook mijn scriptie heb ik uiteindelijk, via stichting brein, kunnen schrijven binnen het intellectueel eigendomsrecht.

Reality

Mijn eerste baan, een reality check
En toen ging ik werken, niet van 9 tot 5 en al helemaal niet in de advocatuur zoals ik had gedacht. Het vinden van werk was gelukkig niet zo moeilijk als mij werd verteld maar een droomjob was het niet. Ik begon als bedrijfsjurist bij een Amerikaans bedrijf, ik had mazzel dat ik snel een baan vond, ik vond een baan in een internationaal bedrijf en ik verdiende gelijk best goed. Maar het intellectueel eigendomsrecht was niet terug te vinden in mijn baan, ik werkte in een bedrijf met veelal oudere mensen en mijn directe collega’s waren Russinnen die gedurende de dag continue in het Russisch met elkaar aan het communiceren waren. Mijn werkdagen van 9 tot 5 die ik verwachtte heb ik in dat jaar geen 1 maal mee gemaakt. Mantelpakjes van Chanel waren er helaas ook niet bij, maar netjes moest ik er wel iedere dag uit zien.

Mijn droombaan, of toch niet?
Toen zag ik dat er een bedrijfsjurist werd gevraagd bij Endemol, een functie speciaal gericht op het intellectueel eigendomsrecht en dan met name het merkenrecht. Na een sollicitatie procedure werd ik aangenomen en had ik mijn droombaan, althans daar was ik heilig van overtuigd op dat moment. Ik werd Legal Counsel bij Endemol international en had een zeer uitdagende baan, ik werkte hard, leerde veel en zat op mijn plaats. Echter begon er wel iets te knagen, zo was ik lange dagen aan het maken en was ik voornamelijk aan het contacten met mensen via de e-mail. Ik had contacten met collega’s en externe contacten van over de hele wereld maar, echt zien en spreken gebeurde niet. Er waren dagen dat ik uit keek naar het loopje naar de koffie machine en dat ik hoopte dat daar iemand zou staan om even te kunnen praten.

Voor de klas
Als bedrijfsjurist ben je bezig met het belang van het bedrijf, dat is je enige belang en je draagt dus niet veel bij aan de maatschappij. Daarbij zit je voornamelijk achter je computer en praten doe je vrijwel alleen via de e-mail en niet face to face. Omdat het onderwijs al langer trekt dacht ik het gewoon maar eens te gaan proberen door te solliciteren, ik zou namelijk toch niet worden aangenomen, althans dat dacht ik. Tot mijn grote verbazing werd ik aangenomen en sta ik nu voor de klas als docent rechten en man wat is dat leuk!

Zo zie je maar weer dat je soms een heel ander beeld hebt van de toekomst dan de werkelijkheid. Het belangrijkste wat ik mee wil geven is dat je soms een grote enge stap moet nemen om iets te gaan doen waar je hart ligt, daar zul je nooit spijt van krijgen.

 

Tags: , ,
Categorie: Alles
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Fashion Oase 20.10.2015

  Super leuk om te lezen! Ik studeer zelf ook rechten en heb een bijbaantje in de advocatuur, waardoor ik erachter ben gekomen dat later niet te willen! Ik studeer nu dan ook notarieel recht :).

 • Reageer Tessa 20.10.2015

  Leuk artikel! ik ben zelf bezig met mijn master rechten en dan is het leuk om te lezen waar het jou gebracht heeft.

  liefs

 • Reageer Hanna 20.10.2015

  Ik vraag me nou al een tijd af of je HBO rechten hebt gedaan of WO Rechten..?

 • Reageer Irene 22.10.2015

  Bah.. de druk van chique Chanelpakjes dragen lijkt mij juist verschrikkelijk!
  Ik zou veel te bang zijn voor dat gedoe dat je er zogenaamd underdressed bij loopt, als je een leuk (en toch net) H&M jurkje gescoord hebt. Waarschijnlijk zou ik continue het gevoel hebben dat ik er niet echt bij hoor, omdat ik zo niet ben.

  Nee, dan lijkt mij voor de klas staan ook leuker. Dan wel inderdaad aan een groep geïnteresseerde studenten.

  Momenteel doe ik de opleiding Voeding&Diëtetiek. Na 7 jaar gewerkt te hebben als dierenartsassistente heb ik deze switch gemaakt. Het bevalt erg goed! Op de dagen dat ik tijd heb, ga ik nog even terug naar de dierenartsenpraktijk.
  Juist de combinatie is super!
  Misschien dat ik later ook wel deze 2 beroepen kan gaan combineren.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.