Legally-Fit: Hardlopen met een camelbag

27.11.2015

Hardlopen met een camelbag
Als je lange afstanden loopt is het noodzakelijk om tussendoor ook wat te drinken. Nu kun je op heel wat verschillende manieren je drinken mee nemen tijdens het hardlopen, een flesje, een band met flesjes, maar een camelbag is ook een goede optie. Ik kocht een camelbag en probeerde het uit hoe het is om te hardlopen met een camelbag. 

Voordat ik uitgebreid ga vertellen over het gebruik van een camelbag en mijn mening hierover, wil ik graag eerst nog even het belang van genoeg drinken tijdens het hardlopen gaan benadrukken.

Het belang van drinken:
Door een tekort aan vocht zullen je spieren minder goed gaan functioneren waardoor je op korte termijn bijvoorbeeld last zou kunnen krijgen van kramp. Op de langere termijn zou je zelfs uitgedroogd kunnen zaken. Een tekort aan vocht is hoe dan ook schadelijk voor je gezondheid op de lange termijn. Belangrijk is ook dat je niet wacht met drinken tot je dorst krijgt want zodra je dit signaal opmerkt ben je al aan het uitdrogen.

Hoofdregel voor wanneer je zou moeten gaan drinken tijdens trainingen of wedstrijden:
Loop je langer dan een uur dan is het aan te raden om na dit uur ieder kwartier iets te drinken. Dit betekent dus dat wachten tot de waterpunten die veelal om de 5 kilometer gecentreerd zijn voor de meeste mensen [mensen die langzamer dan 3 minuten per kilometer lopen, wat natuurlijk al snel het geval is] eigenlijk niet genoeg is! Loop je dus een afstand langer dan een uur dan zou je eigenlijk eigen drinken mee moeten nemen.

Vochtverlies tijdens het lopen:
Hoeveel vocht je verliest tijdens het lopen verschilt per persoon en is uiteraard ook afhankelijk van diverse factoren zoals het weer, de kleding die je draagt, het tempo waarin je loopt en de afstand die je loopt, maar het zou op kunnen lopen tot wel 2 liter per uur! Om er achter te komen hoeveel vocht jij verliest op een bepaalde afstand zou je jezelf voor en na de loop moeten wegen. Om tot een nauwkeurig getal te komen kun je dit het beste naakt doen en het een paar keer herhalen.

Hoeveel zou je moeten drinken?
De hoofdregel is dat je het beste tussen de 125 ml en 250 ml zou moeten drinken ieder kwartier tijdens inspanning. Het zou echter kunnen zijn dat je meer nodig hebt tijdens het lopen als je meer vochtverlies maar 125 ml zou het minimum per kwartier moeten zijn dat je tot je neemt.

Hardlopen met een camelbag

Nu eens te meer duidelijk is dat genoeg hydratatie van groot belang is tijdens het hardlopen, kom ik bij het onderwerp camelbag aan. Wat is een camelbag, wat kun je er mee, hoe werkt het en waar koop je een camelbag?

Wat is een camelbag?
Een camelbag is een rugtas met daarin een zak met water. Aan deze zak zit een slang vast waardoor je kunt drinken tijdens het hardlopen. Het woord camelbag komt voort uit het feit dat een kameel, bulten vol vocht heeft op zijn rug zodat hij altijd voldoende vocht bij zich heeft.

Hoe werkt het?
Afhankelijk van de grootte van je waterzak kun je tot wel een paar liter water mee nemen als je gaat hardlopen met een camelbag. Deze zak kun je vullen met water of een sportdrank, maar weet wel dat drankjes met een smaak snel een nasmaak en geur achter zullen laten in de zak. Nadat je de zak hebt gevuld is het verstandig deze op zijn kop te houden en de lucht eruit te zuigen middels het drinkslangetje, dit zorgt voor minder klotsen tijdens het lopen.

Waar koop je een camelbag?
Camelia’s zijn er in alle soorten en maten, maar zeker ook in heel veel verschillende prijsklassen. Heb ik een tas van €14,90, er zijn ook de nodige modellen die het tienvoudige kosten. Natuurlijk kan het zijn dat je de voorkeur geeft aan een bepaald merk of model, maar naar hetgeen ik inmiddels van meerdere ervaren lopers heb vernomen, zijn de camelbags van de Decathlon meer dan prima, zeker als je eerst uit wilt zoeken of het iets voor je is zonder er een vermogen aan uit te geven. Om die laatste reden heb ook ik gekozen voor een relatief goedkoop model van de Decathlon.

Let bij het kopen er op dat veel tassen in 2 modellen bestaan, een mannen en een vrouwen versie. Deze laatste houdt rekening met onze vrouwelijke vromen en zorgt er voor dat we geen platgedrukte borsten hebben.

Camelbag kopen
1.Nathan via Run2Day €119,95 | 2. Camelbak via Bever €99,95 | 3. Nathan via Hardloop aanbiedingen €115,95 | 4. Camelbag via Coolblue €99.95 | 5. Camelbak via Coolblue €85,95 | 6. Kalenji via Decathlon €14,95 | 7. Reflectorische Nathan Camelbag via Hardloop aanbiedingen €123,95

Mijn ervaring
Voor ik ging hardlopen was ik bang dat de tas zou gaan klotsen en erg zwaar zou zijn op mijn rug. Ik begon dus nog vlak voor het lopen met het zoeken naar een filmpje om het klotsen zo veel mogelijk te voorkomen. Eenmaal op mijn rug, zette ik mijn muziek aan en begon ik met lopen. Waarschijnlijk mede door mijn muziek had ik totaal geen erg in het klotsen, dat door het opluchten al veel minder was, maar ook het gewicht viel me alles mee. Ik liep 15 kilometer en dronk af en toe even een slokje. Tijdens mijn stop onderweg op bij het voetbalveld van mijn vriend dachten een aantal (wat oudere) mannen dat ik aan het zuurstof zat met dat slangetje, maar dat is een van de twee kanttekening aan het lopen met een camelbag, het ziet er wellicht wat gek uit.

Hardlopen met een camelbag
Waar ik in het bezit ben van verschillende drink gordels, ben ik om als het gaat om het lopen met een camelbag. Ik vind het veel prettiger om met de tas te lopen. Nadeel van de tas toneellichtte van de gordels is wel dat je maar 1 soort drankje mee kunt nemen.

Heb jij een camelbag of denk je er aan een te kopen? 

Tags: , , ,
Categorie: #Legallyfit, Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageer Josefien 27.11.2015

  Leuk en interessant artikel!
  Ik had nog een vraagje: hoe maak je die prachtige foto’s altijd van als je hardloopt? Ik vind ze echt heel cool 🙂

  • Reageer Stacey 27.11.2015

   Deze foto’s heb ik laten maken door mijn vriendje 😉
   Over hoe ik het doe als ik alleen ben ga ik binnenkort een filmpje maken, anders is het lastig uit te leggen.

 • Reageer Linda 27.11.2015

  Super om je ervaring te lezen. Een band met bidon kruipt bij mij altijd omhoog. Misschien toch de moeite waard voor de lange duurlopen voor de NN Rotterdam.

  • Reageer Stacey 27.11.2015

   Ik denk dat het, zeker voor de prijs van mijn tas, de moeite is om te proberen! Succes en als je nog vragen hebt, laat het me dan vooral weten.

 • Reageer Yamina 27.11.2015

  Misschien wordt het dan toch tijd dat ik er eentje ga aanschaffen. Ik vind die drinkbelt zo onhandig.. Maar dat ligt misschien ook wel aan de prijs/kwaliteit verhouding.

  • Reageer Stacey 27.11.2015

   Ik vind het zeker een aanrader vergeleken met een belt!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.