Legally-Fit: Hardlopen zonder doel of toch met?

25.11.2015

Hardlopen zonder doel
Een keer of 3 hardlopen in de week, wat krachttraining en vrijwel iedere ochtend wat buikspier oefeningen. Toch kreeg ik laatst een paar keer de vraag of ik in een sportieve dip zat. Dat maakte me aan het twijfelen, zit ik in een dip of lijkt dat alleen maar zo omdat ik geen sportief doel heb? 
Zoals gezegd probeer ik 3 keer per week te gaan hardlopen. Op zondag probeer ik een duurloop te doen en de andere 2 keer plan ik flexibel in na mijn werk in de sportschool die gevestigd is tegenover mijn werk. Goed 3 keer in de week hardlopen, met een wekelijks gemiddelde van rond de 25-30 kilometer, niet gek toch?

Als ik die 2 keer in de week dan toch in de sportschool ben, waarom dan ook niet gelijk wat krachttraining? Trainer Ricardo heeft me wat oefeningen gegeven en momenteel focus ik me met name op mijn benen en doe ook nog wat buikspier oefeningen. Het zijn 4 apparaten die ik gebruik waarna ik op een matje nog even mijn sixpax tevoorschijn probeer te toveren. Omdat ik erg onzeker ben over mijn bovenbenen, hoop ik dat deze oefeningen, in combinatie met cardio me de benen geven waar ik van droom.

Goed, sporten doe ik dus wel. Ik voel mer ook goed bij als ik sport en weet me doorgaans zonder te veel moeite naar buiten of naar de sportschool te begeven. Maar een doel? Nee ik heb momenteel geen doel als in het lopen van een wedstrijd….

Na een paar jaar ieder weekend naar iedere wedstrijd te zijn geweest heb ik het nu wel een beetje gehad met zo veel wedstrijden lopen. Ik train omdat ik gezond en fit wil zijn en omdat ik graag een mooi lichaam wil hebben en soms ook nog chocolade wil eten (of pepernoten, patat, chips, sushi, pizza, of gewoon alles).
Het voelde goed om gewoon even geen druk te hebben en op te leggen, maar langzaam beginnen die kriebels wel te komen en wil ook ik wel denken aan een doel, wil ik een halve marathon lopen? Wil ik zelfs een hele gaan lopen? Wil ik juist meer focussen op krachttraining en hoe doe ik dat dan als mijn sportschool straks per 1 januari gesloten is? Heb ik wel een doel nodig?

Het zijn van die vragen die tijdens het hardlopen door mijn hoofd gaan, het ideale moment om eens lekker je hoofd te buigen over simpele dingen als dit. Hardlopen zonder doel zorgt er ook voor dat je gedachte de vrije loop gaan

Tijdens een van mijn laatste trainingen kwam die gedachte weer in mij op en besloot ik dat het hebben van een doel toch wel fijn is. Niet alleen ga je gerichter trainen, ook zorgt het kopen van een startbewijs voor die extra motivatie om elk weekend en die avonden in het donker de deur uit te gaan.

Stap 1 is dus het vinden van een eerste doel, al is het maar een korte wedstrijd, ik wil gewoon binnen afzienbare tijd weer een wedstrijd lopen. Om jullie op de hoogte te houden zal ik vanaf nu iedere week plaatsten hoe het gaat met mijn zoektocht naar het doel en de weg om dat doel te bereiken.

Heb jij een leuk sportief doel voor ogen? Heb je een leuke tip voor mij? 

Tags: ,
Categorie: #Legallyfit, Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

13 reacties

 • Reageer Frank Cornelissen 25.11.2015

  Het is nog ver weg maar nog nagedacht over de 7 heuvelenloop volgend jaar November in Nijmegen? Maak je er een weekendje van met de 7 heuvelennacht (7km) en de 7 heuvelenloop 15km

  • Reageer Stacey 25.11.2015

   Ik heb hem in 2013 gelopen en liep hem toen in 1:15 nog wat, voor mijn doen een super tijd, maar vond het verschrikkelijk…. Ik heb er op mn tijd na niet super leuke herinneringen aan, dus de 7 heuvelen is het voor mij niet helemaal. Maar thanks voor de tip en het idee!

   • Reageer Frank cornelissen 25.11.2015

    Oke dat is jammer om te horen. Voor mij was er geen vergelijk aangezien het mijn eerste wedstrijd ooit was maar het beviel me wel. Ik kwam ongetraind tot 1:36:03 dus nog wat training voor de boeg om je bij te houden. Maar als je er geen goed gevoel bij hebt moet je het niet doen inderdaad. Wat vind je een aanrader?

    • Reageer Stacey 27.11.2015

     Afhankelijk van wat je qua afstanden loopt, Egmond, Schoorl, Zandvoort, de CPC en natuurlijk Rotterdam!

     • Frank Cornelissen 01.12.2015

      Momenteel is de 7 heuvelenloop de langste afstand. Wil me voor het komende jaar richten op 10 km wedstrijden. Op Zandvoort is het ook een run op het circuit geloof ik. Dat spreekt me wel aan, kom daar regelmatig maar ren er nooit 😉 Heb je deze ook al eens gelopen?

 • Reageer Nina 25.11.2015

  Wat knap van je dat je 3x per week kan hardlopen, elke dag buikspieren en krachttraining doet zonder doel. Ik ben echt zo iemand die een doel als motivatie nodig heeft om niet weer terug te vallen in het couchpotato gedrag. Daarom is mijn doel de marathon van Berlijn voor KiKa te lopen!

 • Reageer Amanda 25.11.2015

  Op dit moment train ik om weer vijf kilometer aan een stuk te kunnen lopen. Na een zomer nauwelijks sporten ben ik maar weer van voor af aan begonnen. En ik wil zo graag dat weer kunnen, maar merk dat mn lichaam weer moet wennen. Dus om overbelasting enzo te voorkomen dwing ik mezelf om het rustig aan te doen. En das best lastig. Hardlopen probeer ik minstens twee keer per week te doen, daarnaast bootcamp ik en dat vind ik ook heerlijk. Zo worden mn spieren langzaam ook sterker. Hopelijk lukt het me om tegen het eind van het jaar weer vijf kilometer aan één stuk te kunnen lopen. Dan train ik daarna lekker verder voor langere afstanden en hoop ik van het voor jaar wat leuke runs te kunnen doen!

 • Reageer Sanna 25.11.2015

  Hoi,

  Wat denk je van de popup run: Ugly Xmas Sweater run, 5km in het Vondelpark in Amsterdam. Dat is laagdrempelig, maar plezier gegarandeerd 🙂
  Of natuurlijk wat meer uitdaging in de vorm van de Egmond run?!

 • Reageer Lotte 25.11.2015

  in een enthousiaste vlaag voor de halve van Egmond ingeschreven. Maar moet bekennen dat ik nu op de bank zit… Hoe is het hardlopen op een loopband? Als het me niet lukt mag je mn startbewijs overnemen 😉 (tony’s net op gegeten…)

  • Reageer Stacey 27.11.2015

   Ik ben momenteel op zoek naar een loopband om te kopen, dus hopelijk komt deze er snel. Ik ben benieuwd hoe je trainingen verlopen en hou me anders zeker aanbevolen voor je startnummer!

 • Reageer Ima 26.11.2015

  Ik heb een doel voor je: samen met mij een wedstrijd uitkiezen! Let op: ik zit niet op marathonniveau. En zullen we ‘m dan gaan rennen in een dierenonesie? Hahahaha geintje.

 • Reageer Ima 26.11.2015

  PS DIE FOTO!!!! I love it. Je staat er echt vet mooi op en dat jasje is echt geweldig!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.