Legally-Fit: Spiergel

11.11.2015

Spiergel
Spierpijn, het is een makke waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. De adviezen die je krijgt zijn verschillend, van een warm bad, een massage tot spiergel. Vandaag belicht ik het nut van het gebruik van spiergel, werkt het, hoe werkt het en hoe en wanneer moet je het dan gebruiken?

Wat is spierpijn?
Spierpijn is een pijnprikkel die wordt waargenomen in een spier. Deze pijnprikkel kun je voelen tijdens het sporten of uren na het sporten er zijn dus 2 verschillende soorten van spierpijn.Om te kunnen functioneren hebben spieren voedingsstoffen nodig, voornamelijk koolhydraten. Tijdens het sporten worden deze stoffen omgezet in energie maar er blijven ook afvalstoffen achter in je spieren zoals melkzuur. Als je heel intensief aan het sporten bent dan komt dit melkzuur in contact met de pijnpunten in je zenuwen en heb je directe spierpijn.
Heb je gesport maar voel je pas de volgende en de tweede dag spierpijn, dan heb je te maken met verlate spierpijn. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door kleine schuurtjes die ontstaan zijn in je spieren.

Spierpijn kan behoorlijk heftig zijn, zo duurde het de dag na de marathon ruim een half uur voor ik mijn bed uit kon komen zonder het uit te schreeuwen van de spierpijn. Nu is een marathon natuurlijk wel een extreem voorbeeld, maar spierpijn heb je in alle soorten en maten.

Waarvoor is spiergel te gebruiken?
Spiergel is uiteraard te gebruiken als je last hebt van spierpijn, maar er zijn ook andere redenen te bedenken waarbij het gebruik van een spiergel ondersteund zou kunnen werken. Zo kun je het ook gebruiken bij spierscheuringen, krampen, stijve of vermoeide spieren, verrekkingen, verstuikingen en pees- en gewrichtsontstekingen.

Verschillende soorten spiergel
Grof gezegd zijn er 2 soorten spiergels te vinden in de winkel, zo kun je gels/balsems kopen die warm worden, zoals de bekende tijger balsem en kun je gel komen die juist koud wordt. Waar de warme varianten van oudsher bekend zijn, zijn het juist de verkoelende varianten die nu in opmars komen en steeds vaker te vinden zijn in de schappen. Was ik een paar jaar geleden verrast door de koude functie van ice power, nu komt ook VSM met een verkoelende spiergel onder de naam Spiroflor.

Hoe werkt spiergel?
Omdat de werking van de warme en koude variant van elkander verschillen zal ik ze ook afzonderlijk van elkaar bespreken.
– De warme variant; De warme variant van spiergel zorgt er voor dat bloed wordt weggeleid uit het gebied waar je de gel op smeert, maar prikkelt juist de kleine bloedvaatjes in de huid. Deze prikkelende reactie wordt opgewerkt door de stoffen capsaïcine en methylnicotinaat, welke afkomstig zijn uit Spaanse peper.  Door de prikkeling zetten de bloedplaatjes uit en wordt de huid niet alleen warm maar kleurt deze ook rood. Dit effect kan soms wel 60 tot 90 minuten aanhouden. De warme varianten werken vooral oppervlakkig en dringen vaak niet geheel door naar de onderliggende spieren.
– De koude variant; Al snel na het opsmeren van de koude variant zul je merken dat deze plek erg koud wordt. Het gevolg van deze kou is dat de bloedvaten zich in eerste instantie zullen gaan vernauwen, binnen een minuut wordt deze reactie echter omgezet in een tegenreactie en gaat het bloed juist heel snel stromen naar de betreffende plek. Door de kou wordt niet alleen de doorbloeding gestimuleerd het zorgt ook dat zwellingen worden gestopt.

De koude of de warme variant?
Vroeger gebruikte ik voornamelijk de warme variant. Ik kan me zelfs nog een keer herinneren dat ik op wintersport mijn gehele rug er mee had ingesmeerd na een val en de volgende dag weer op de piste stond. Door te zweten leek mijn rug wel in vuur en vlam te staan, dat was dus een geval van eens maar nooit meer. Sinds een jaar of 3 gebruik ik altijd de verkoelende gel van Ice Power en sinds enkele weken ook Spiroflor van VSM. Niet alleen gebruik ik deze gels bij spierpijn, maar ik smeer er ook mijn kuiten mee in na een intensieve training omdat de kou ook het ontstaan van Shin Splints voorkomt. Doordat de koude variant een dubbele werking heeft, werkt deze het beste voor mij als sporter.

Wat kun je nog meer doen tegen spierpijn? 
Naast het gebruik van spiergel kun je bij spierpijn nog meer doen om van de pijn af te komen, zo kun je bijvoorbeeld een foamroller gebruiken of een sportmassage boeken. Meer over spierpijn en wat je kunt doen bij spierpijn lees je in het grote spierpijn artikel dat ik in januari 2015 al eens schreef.

Gebruik jij wel eens een spiergel als je last hebt van je spieren?

 

 

Tags: , ,
Categorie: Legally-Fit
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Linda 11.11.2015

  Ik ben weg van FITbalsem! Dit is voor mij de gel die het meest werkt, terwijl die voor mijn vriend juist niet werkt. Ik wil de ice power gel ook nog wel een keer proberen

 • Reageer Rozentuintje 11.11.2015

  Ik had toevallig laatst een discussie over spiercreme en welke variant je zou moeten gebruiken. Vanmiddag toch maar even die van VSM halen ofzo.

 • Reageer Kim 11.11.2015

  Meestal gebruik ik tijgerbalsem, omdat dit gewoon in de la van mijn moeder ligt. Wellicht toch eens overwegen zelf iets kouds te kopen.

 • Reageer Ise 12.11.2015

  Ik zweer ook bij Ice Power!

 • Reageer Denise 12.11.2015

  Ik gebruik altijd die Active Spray van Perskindol. Lekker lui, alleen maar erop sprayen haha.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.