Legally-Food: Gevulde Speculaas, de verantwoorde glutenvrije versie

20.11.2015

Gevulde Speculaas Glutenvrij
Gevulde speculaas, ik vind het een van de lekkerste dingen om te eten in de tijd rond Sinterklaas. Sinds ik geen gluten meer eet heb ik er echter iet meer van kunnen genieten, want een lekker glutenvrij alternatief kon ik niet vinden. Dit jaar besloot ik net zo lang door te gaan tot ik een goed recept gevonden had en dat heb ik dan eindelijk gevonden met dit recept, wat ik dan ook gelijk met jullie wil delen.

Benodigdheden voor de vulling:
100 gram Amandelmeel
125 gram Dadels (ontpit)
Sap van een halve citroen

Benodigdheden voor het deeg:
200 gram glutenvrij meel (als je wel gluten eet kun je ook gewone bloem of spelt gebruiken)
1 theelepel bakpoeder
100 gram kokosolie op kamertemperatuur
3 eetlepels koek en speculaaskruiden
100 gram kokos bloesem suiker
25 ml amandelmelk

Benodigdheden voor de garnering:
– 1 ei
– halve amandelen

Bereidingswijze

1. Begin met het maken van de vulling van de speculaas door de dadels, het amandelmeel en het sap van de citroen in een keukenmachine of in een blender te voegen.
2. Zorgt dat het mooi egaal geheel wordt en maak er een mooie bal van.
3. Leg de bal in de koelkast om te laten rusten.
4. Verwarm de oven nu voor op 180 graden.
5. Mix nu alle ingrediënten voor het speculaas in een kom met uitzondering van het amandelmeel.
6. Voeg de amandelmelk in kleine beetjes toe en zorg er voor dat het deeg niet te nat wordt.
7. Laat de deeg bol even 10 minuten in de koelkast rusten.
8. Verdeel het deeg in 2 bollen en rol de eerste uit voor de onderkant van de gevulde speculaas. Zelf heb ik er voor gekozen het deeg in een vierkante brownie vorm te stoppen, maar je kunt hem ook gewoon op bakpapier bakken.
9. Rol nu de vulling over deze leeg heen.
10. Maak het nu af door de tweede bol deel over de vullen heen te leggen.
11. Kluts en een ei en strijk deze over de speculaas, hierdoor gaat de speculaas mooi glimmen.
12. Maak het af met halve amandelen die je in het deeg drukt.
13. Bak in 30 minuten af.
14. Laat het geheel goed afkoelen voor je er mooie stukjes van snijdt.

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Marlotte 20.11.2015

  Poeh, voor mij is het ook alweer lang geleden dat ik gevulde speculaas op heb. Ben heel benieuwd naar jouw versie! Heb vorig jaar een recept geprobeerd van een website, maar dat was niet zo’n groot succes. Ga zeker eens met deze aan de slag!

 • Reageer Josefien van der Laan 21.11.2015

  Zou ik mogen vragen waarom je geen gluten meer eet? Ven er wel benieuwd naar. Misschien artikel ideetje? 🙂 of heb je dat al eens gedaan?

  • Reageer Stacey 21.11.2015

   Hoi Josefien, bedankt voor je vraag. Ik heb een gluten intollerantie en word dus ziek als ik gluten eet (hele heftige buikklachten). Als je zoekt op gluten boven in de balk rechts kun je de artikelen er over vinden, die ik in de afgelopen 2,5 jaar heb geschreven. Ik hoop dat dit je vraag beantwoord.
   Groetjes, Stacey

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.