Legally-Ima: De grote slaap thee test

18.12.2015

slaap thee test
Al zolang ik me kan herinneren drink ik een kopje kruidenthee voordat ik ga slapen. Mijn moeder maakte altijd voor ik ging slapen een mok met “slaap lekker-thee”, zoals we dat thuis noemden. Persoonlijk ben ik nog al gevoelig voor cafeïne (theïne in thee) en dit stofje ontbreekt in kruidenthee. Daarnaast worden er meestal nog wat slaapopwekkende kruiden toegevoegd aan de thee om ervoor te zorgen je nét even wat makkelijker in slaap valt. Althans, dat is de bedoeling. Voor mij werkt dit soort thee altijd wel, misschien heeft het er alleen maar mee te maken dat je écht even je rust pakt, of misschien maakt puur het ontbreken van theïne voor mij wel het verschil. Vandaag ga ik in elk geval vijf kruidentheeën met jullie bespreken in de grote slaap thee test. 

slaap thee test
Celestial Seasonings “Sleepytime Peach”

Vroeger kreeg ik eigenlijk altijd een thee van Celestial Seasonings voor het slapen. Persoonlijk hou ik nogal van zoet, en echt een zoete smaak had de thee niet. Maar, tegenwoordig is de “slaap lekker-thee” er natuurlijk in alle soorten en maten, en heb ik mijn oude vertrouwde Sleepytime Classic ingeruild voor de Sleepytime Peach. Deze heeft namelijk wél een heerlijke zoete smaak en doet wat mij betreft z’n werk niet minder goed. In deze thee zit kamille. Van kamille wordt wel gezegd dat het een rustgevend effect heeft en dat dit kruid je helpt om in slaap te vallen. Mooi toch?

De Look: Het doosje vind ik heel schattig met die beer (is het Paddington?) met z’n nachtjapon en slaapmuts op. De theezakjes zitten zonder verpakking in het doosje, dat vind ik toch weer wat saaier. Maar goed, eenmaal in de beker maakt het allemaal niet meer uit.
De Geur: De geur vind ik stiekem altijd wel belangrijk. Ik hou mijn mok graag vast als ik op de bank zit, zodat ik lekker warme handen krijg. Dit betekent wel dat ik de beker op een niet al te grote afstand van mijn gezicht houd, dus een prettige geur is dan wel fijn. De geur van deze thee is echt meer dan prima, lekker zoet met een zuurtje er in. Snappen jullie dan wat ik bedoel?
De Smaak: De smaak is heerlijk zoet! Ik ben er niet helemaal over uit of ik het echt enorm naar perzik vind smaken, maar dat maakt me niet heel veel uit. Het is net warme limonade!
Aanrader: Als je van zoet houdt zeker!
Cijfer: 8,5/10

slaap thee test
Zonnatura “Goede Nachtrust”
Zonnatura is een merk dat ik al van kleins af aan ken en in principe kan je eigenlijk als je geen voedingsallergieën hebt altijd wel met een gerust hart een product van Zonnatura kopen zonder eerst de etiketten te moeten checken. Zonnatura is namelijk vrijwel altijd een verantwoorde keuze. Niet zo gek dat ik door de jaren heen de slaapthee van Zonnatura eens ben gaan proberen. In deze thee zit naast kamille ook valeriaan. Valeriaan wordt wel gebruikt tegen nervositeit, stress en slapeloosheid.[1] Ook zit er het kruid ‘hop’ in en dit kruid schijnt bij slapeloosheid te helpen als geen enkel ander middel meer helpt.[2]

De Look: Zonnatura producten waren oorspronkelijk eigenlijk altijd heel erg saai. Maar sinds kort heeft Zonnatura haar producten in een nieuw, wat hipper, jasje gestoken en eerlijk is eerlijk, de producten zien er meteen een stuk aantrekkelijker en minder saai uit! Ook hier zitten de theezakjes zonder verpakking in het doosje. Blijft toch wel een minpuntje, het oogt wat saaier en ik bedenk nu ook dat ik een theedoosje heb en daarin stop ik nooit theezakjes zonder verpakking, omdat dat er zo ongezellig uitziet. Hierdoor gebruik ik de thee ook minder, want ik gebruik meestal de thee uit m’n theedoos (tenzij de thee echt heel erg lekker is, zoals de Celestial). Het is natuurlijk wel beter voor het milieu, en dat is ook wel weer belangrijk.
De Geur: Heeft behoorlijk veel weg van een zoethoutachtige geur. Dat is ook niet zo verwonderlijk want als je de ingrediënten checkt kom je er al snel achter dat het eerste ingrediënt ‘zoethoutwortel’ is. Persoonlijk vind ik de thee een beetje een weeïge geur hebben. Ik ben er niet weg van.
De Smaak: De smaak daarentegen is best lekker fris en komt totaal niet overeen met de geur. Wel vind ik dat de smaak opzich redelijk neutraal is. Iets té neutraal als je het mij vraagt: ik vind eigenlijk gewoon dat er niet zo heel erg veel smaak aan zit.
Aanrader: Voor mij niet perse. De thee is zeker niet vies, en ik zou het wel drinken als ik niets anders in huis zou hebben, maar ik hou meer van wat krachtiger smaken. Hou je daar nou juist niet zo erg van is deze thee dus wél een aanrader. Er wordt niet voor niets gezegd dat smaken verschillen hè ;-).
Cijfer:
6,5/10

slaap thee test
Pukka “Golden Chamomile”
De thee van Pukka vind ik over het algemeen wisselend. Over sommige smaken ben ik heel enthousiast, maar anderen vind ik weer minder. Het probleem dat ik soms ervaar met kruidenthee is dat er soort doffe, saaie smaak aan zit. Opzich vind ik dat bij de “Golden Chamomile” wel meevallen. De thee bestaat uit maar vier ingrediënten, waarvan maar liefst 70% kamille, dus dat is wel iets heel positiefs. Verder zit er onder andere nog venkelzaad in.
De Look: Het doosje ziet er wel prima uit. In het doosje zitten de theezakjes wel in een aparte verpakking en dat ziet er ook prima uit. Het uiterlijk maakt in dit geval het kopen van deze thee voor mij in elk geval niet meer of minder aantrekkelijk.
De Geur: De geur komt vrijwel helemaal overeen met de smaak, alleen die doffe smaak waar ik het over had komt niet tot uiting in de geur. Dat maakt de geur erg aangenaam.
De Smaak:
Er zit wel een lichte doffe smaak aan, wat niet heel gek is met maar vier ingrediënten. Er is wel ook nog ‘vanilla pod’  aan toegevoegd. Dit maakt dat er wel ‘een vleugje zoet’ te vinden is in de thee. Eigenlijk is dit de enige thee waarbij ik zou overwegen om een beetje honing toe te voegen om het net even ietsje zoeter te maken.
Aanrader: Als je een groot voorstander bent van kruidentheeën of van kamille is dit zeker een aanrader. De thee is ook als je dat niet bent best lekker, maar dan zou ik eerder voor een andere thee gaan.
Cijfer: 7/10

slaap thee test
Clipper “A Bag of Our SNORE & PEACE Herbal Tea”
Clipper, I love you! Als er iemand groot fan is van Clipperthee dan ben ik het! Ik drink elke ochtend de groene thee van Clipper. Dat de groene thee van Pickwick ongeveer exact hetzelfde smaakt en je daar de helft minder voor betaalt maakt me niets uit. Clipper heeft mijn hart gestolen, en ik kan het niet eens echt onderbouwen. Waarschijnlijk komt het door de schattige verpakkingen en ben ik gewoon het slachtoffer van een heel goed marketingteam. Hoe dan ook, als fervent Clipperfan kocht ik meteen de slaapthee van Clipper zodra ik van het bestaan van dit product kennisnam. Clipper heeft niet alleen kamille toegevoegd, maar ook lavendel. Ik ben echt dol op lavendel! Lavendel in thee geeft net even dat extra zoetje, heerlijk!

De Look: Ik heb het hierboven al een beetje verklapt: ik ben als een blok gevallen voor het uiterlijk en de uitstraling van alle Clipperthee. Waarom precies weet ik niet, maar alles klopt. Het lettertype, de benaming, de illustraties, de kleuren. Voor mij maakt de verpakking het kopen van de thee dan ook zeker aantrekkelijker in dit geval.
De Geur: Heerlijk lavendelachtig. De geur van deze thee maakt dat ik al meteen zin krijg in mijn reis naar dromenland, en dat is natuurlijk precies het effect dat je wil hebben, niet waar?
De Smaak: De smaak is door de lavendel echt heel lekker zoetig. Althans, volgens mij is zoetig het juiste woord. Het is een andere manier van zoet dan suikerzoet, maar misschien meer een kruidige manier van zoet. Ik hou er van! Daarnaast heeft de thee ook een heel frisse ‘ondertoon’. Dit is echt mijn favoriet!
Aanrader: Deze thee is echt absoluut, 100% zeker weten, een aanrader!
Cijfer
: 9/10

slaap thee test

Natural Temptation “Dreams Come True”
Gaan we weer, de enige reden dat ik deze thee ooit gekocht heb is vanwege het uiterlijk. Ik heb niet eens de ingrediëntenlijst gechecked voor ik dit product kocht. Ik was – en ben nog steeds – niet bekend met andere theeën van Natural Temptation. Maar zeg nou zelf, dit ziet er toch ‘té adorable’ uit? Ik geef dan ook ruiterlijk toe dat dit nu de eerste keer is dat ik heb bekeken wat er nou eigenlijk in deze thee zit. Deze thee is onder meer een combinatie van valeriaan en kamille. Klinkt goed voor een slaapthee, toch?

De Look: Ook hier heb ik al weggegeven dat in dit geval, meer nog dan bij de Clipperthee, het uiterlijk het kopen van de thee aantrekkelijker maakte. Wat zeg ik; aantrekkelijker? Het was eigenlijk de enige reden. Als ik het doosje er niet zo schattig uit vond zien zou ik deze thee nooit gekocht hebben. Natuurlijk speelt wel mee dat ik bijna elke avond een kop slaapthee drink, dus dat het altijd van pas komt, maar er zijn ook genoeg slaaptheeën die ik in het schap laat liggen omdat ze er niet leuk uitzien en ik al iets soortgelijks thuis heb liggen.
De Geur: Heel kruidig, maar ik moet eerlijk toegeven: de geur maakt me niet meteen aan het watertanden.
De Smaak: Mwoah. De smaak is wel sterk. Maar of ik de smaak ook als ‘lekker’ of ‘prettig’ zou willen bestempelen weet ik niet. Om eerlijk te zijn ben ik een beetje teleurgesteld. Ik had door de verpakking veel hogere verwachtingen. Maar zo zie je maar, het uiterlijk is niet alles. Ik vind dat er een beetje een hoestsiroopsmaakje aan zit. Tip: als je het zakje er wat sneller uithaalt, wordt het wat beter.
Aanrader: Eigenlijk vind ik van niet. Ik zou nu kunnen zeggen dat als je van hoestdrank houdt je deze thee zeker moet kopen, maar ja, wie houdt daar nou van? Ik moet zeggen dat ik een beetje begin te twijfelen over de houdbaarheidsdatum, maar ik heb het doosje al niet meer. Mijn twijfel komt vooral omdat ik deze thee voorheen gedronken heb zonder dat me is opgevallen dat er een wat minder fijne smaak aanzat. Maar thee is volgens mij niet erg bederfelijk en ik heb het zeker niet langer dan een jaar geleden gekocht. Twijfelen over een houdbaarheidsdatum is in elk geval geen goed teken, dus laat ik het anderen dan ook maar niet aanraden!
Cijfer: 5/10

 

Kennen jullie deze theeën al, en zo ja, wat vinden jullie? Of hebben jullie misschien nog tips voor een andere lekkere slaapthee voor ons?

Tags: , ,
Categorie: Legally-Food
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Deisy 18.12.2015

  Aaah die Clipperthee en Pukka heb ik gehad toen ik heel slecht sliep. Ik vond de alle twee heel fijn en lekker. Die andere heb ik niet geprobeerd, maar wat ik lees moet ik toch gewoon maar bij de Clipperthee blijven. Echt een supertof en handig artikel zeg.

 • Reageer Bente 18.12.2015

  Ik heb zelf vrijwel nooit problemen met het in slaap komen en drink ook nooit voor het slapen gaan thee. Toch een leuk artikel en nu ben ik ook heel nieuwsgierig naar de clipper thee!

 • Reageer Charelle 18.12.2015

  Oh wat een leuke test dit! Ik heb meestal de ‘gewone’ sleepytime van celestial of gewoon de ‘slaap lekker’ van pickwick. Leuk dat je ook wat andere merken vergelijkst! (:

 • Reageer Fleur 18.12.2015

  Leuk artikel! Drink je zelfs slaapthee als je heel laat thuiskomt en eigenlijk toch wel moe bent? Had je nog het idee dat je met een van de theeën meer effect had op het slapen?

  • Reageer Ima 19.12.2015

   Als ik laat thuis kom drink ik meestal geen thee meer, maar duik ik gewoon meteen m’n bedje in. Ik denk eigenlijk dat de Clipperthee het beste werkt, door de lavendel. Als ik de geur van lavendel alleen al ruik word ik al rozig.

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.