Legally-Me: Onzekerheid

12.12.2015

Onzekerheid
Loop ik wel hard genoeg, wat zouden de buren hiervan denken, doe ik dit wel goed genoeg, is mijn buik niet te dik in dit jurkje, stel ik zo niemand teleur, worden ze niet boos als ik eens nee zeg, vinden ze me wel aardig, is het niet gek wat ik doe, lijken mijn heupen zo niet te dik, ben ik wel slim genoeg, zie ik er wel leuk uit? Het zijn maar een paar voorbeelden van dingen die dagelijks in mijn hoofd spoken. Onzekerheid is de naam en het is verschrikkelijk irritant.

WaAfgelopen donderdag, 10 december, werd ik op de foto gezet voor de cover van het blad Runner’s World. Een gigantische eer, maar er echt van genieten? Nee ik was veel meer bezig met mijn onzekerheid. Zo gaat het heel vaak met deze onzekere muts. Waarom ik zo onzeker was toen ik op de foto moest? Ik werd gevraagd om mijn shirt uit te trekken en in sport bh op de foto te gaan. Nu loop ik wel eens zo door het huis zonder me druk te maken, maar op de cover van een blad dat in de winkel komt te liggen? Terwijl ik moest staan genieten van het super toffe feit dat ik gewoon op de cover van een tijdschrift kom te staan, zat ik me druk te maken over hoe ik er uit zie. Was dit maar een uitzondering, maar helaas. Sinds ik docent ben en dagelijks te maken heb met onzekere leerlingen ben ik me eens te meer er van bewust dat ik verschrikkelijk onzeker ben.

Was ik op de basisschool over relatief kleine dingen onzeker (voorlezen en mijn moedervlekken) helaas werd dat naarmate ik ouder werd steeds erger. Het feit dat ik gepest ben aan het begin van de middelbare school heeft hier in een belangrijke rol gespeeld. Hoewel ik in die 15 jaar na het pesten van een onzeker meisje toch wel weer opgebloeid ben naar een stralende jonge vrouw, die onzekerheid is en blijft er.

Steeds vaker realiseer ik me hoeveel invloed mijn onzekerheid heeft op mijn dagelijks leven. Zo ben ik continue bang om iets fout te doen, ben ik bang om mensen teleur te stellen en bang om mensen boos te maken. Dat lijkt normaal, want niemand zal express iets fout doen, iemand teleurstellen of boos maken, maar ik ga hier in ver, te ver. Vriendinnetje Zowy wees me er een keer op tijdens mijn voorbereidingen van een High Tea. Ik was al 2 dagen bezig met alles voor te bereiden zodat het voor alles en iedereen geregeld was, door alle stress om het zo goed mogelijk te doen was ik tijdens de high tea zelf volledig uitgeput en vergat ik volledig te genieten, terwijl dat juist het doel was. Tegenwoordig ben ik vaak tot laat in de avond bezig met mijn blog of het voorbereiden van mijn lessen, want ook mijn lezers en leerlingen wil ik niet teleurstellen.

Naast de dagelijkse dingen blijft ook mijn onzekerheid over mijn uiterlijk een belangrijke rol spelen in mijn leven. Gelukkig is het inmiddels een stuk beter dan voorheen, maar een wijd shirt zal je mij niet zien dragen, puur en alleen omdat ik bang ben dat ik dan dik lijk om maar een voorbeeld te geven. Nu is het niet zo erg om je kleding stijl aan te passen en louter te dragen waar je, jezelf prettig in voelt, dat zal iedereen wel eens hebben. Maar wakker liggen omdat je onzeker bent over hoe je er uit ziet dat gaat te ver, continue bang zijn over wat mensen van je denken en daar ook de hele dag mee bezig zijn.

Ik ben behoorlijk klaar met mijn onzekerheid, weg zal het nooit helemaal gaan, maar ik wil verder, ik wil mijn onzekerheid niet meer zo een grote rol laten spelen in mijn leven, het mag me niet meer zo beperken als dat het nu doet. Dit is een proces en duurt even, was het maar waar dat het een knop was. Maar werken aan jezelf doe je voor jezelf en is het meest waardevolle wat je aan jezelf cadeau kan geven. Wel heb ik wat tips die helpen om langzaam wat zelfverzekerder te worden. Ook heb ik wat mooie quotes verzameld op een Pinterest Bord.

– Focus je op je pluspunten en minder op je minpunten.
– Leer om complimenten te ontvangen en schrijf ze waar nodig op
– Vergelijk je niet met anderen
– Stel je verwachtingen van andere bij
– Schrijf de mooie dingen waar je trots op bent op, zodat je het terug kan lezen

Laten we elkaar eens wat vaker complimenteren op iets goeds, op iemands uiterlijk of een prestatie, want iedereen is onzeker alleen de een in een meer of mindere mate.

Zijn jullie onzeker en hoe gaan jullie daar mee om?

Foto: David Stegenga

Tags: ,
Categorie: Alles
Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageer Jenny 12.12.2015

  Mooi oprecht stuk. Herken dingen van mezelf erin. Ik heb toen een mindfullness cursus gevolgd, wellicht is dat ook iets voor jou. Heb je voor de rest van je leven iets aan. Over loslaten en genieten bijvoorbeeld. XX

 • Reageer Bente 12.12.2015

  Natuurlijk heeft iedereen wel eens onzekerheden, ook ik, maar wakker liggen vanwege de onzekerheid? Dat lijkt me niet goed. En dat terwijl je er prachtig uit ziet: goed lichaam en ook nog eens een leuk hoofd op je lijf! Ik kan alleen maar voor je hopen dat je onzekerheid snel minder wordt!

 • Reageer Denise 12.12.2015

  Hoi Stace,
  Ik ben niet meer vaak onzeker: komt wellicht ook doordat ik (al) 44 ben. Mensen moeten me maar nemen zoals je bent. Zo zou jij ook wat vaker moeten denken. Je hebt alles wat je hartje begeert en dat was niet gelukt als je niet zo’n stalende meid was geweest. Accepteer jezelf, want je bent prachtig!!
  Groetjes, Denise_0492

 • Reageer El 12.12.2015

  Heel herkenbaar allemaal. Ook ik heb een pestverleden en dat heeft een hele hoop kapot gemaakt.
  Hopelijk lukt het je om zelfverzekerder te worden. Van mij krijg je in ieder geval een heel groot compliment voor je leuke blogs en vlogs!! En je bent een prachtig mens zowel van binnen als van buiten!!

 • Reageer Nikki 12.12.2015

  Hoi Stacey,

  Helaas ook voor mij heel erg herkenbaar wat je noemt. Pas er wel mee op en probeer er eventueel nu al wat aan te doen, want ik zit op dit moment met een burn out thuis, onder andere door die onzekerheid. Ga nu proberen vaker aan mezelf te denken en mezelf te accepteren zoals ik ben, pas dan kan ik hopelijk loslaten me druk te maken om wat anderen denken. Het is altijd heel makkelijk om te zeggen dat je niet onzeker moet zijn, dat hoor ik de hele dag door van iedereen, maar dat gevoel weg krijgen lukt misschien niet helemaal in je eentje en is niet zo simpel als gehoopt.
  Weet in ieder geval dat je niet de enige bent.

  Liefs Nikki

 • Reageer Aurelie 12.12.2015

  Ik herken mezelf heel erg in al wat je hier neerschrijft. Ik ben ook onzeker en wil ook steeds het allerbeste voor anderen waardoor ik mezelf soms uit het oog verlies. Ik hoop dat het ons in het nieuwe jaar lukt om wat meer zelfverzekerder te zijn.

 • Reageer joyce 13.12.2015

  Hele mooie en openhartige blog. Ik vind het knap dat je er zo open over schrijft. Ik herken het ook erg goed.
  Afgelopen vrijdag een ouder op mijn dak gehad en heb nu al 2 nachten nachtmerries over dat ik alles fout doe in de klas. Super vervelend en het helpt helemaal niks!

 • Reageer Ise 13.12.2015

  Goed dat je nu die stap maakt! Knap van je. En helemaal op dit zo open hier te delen 🙂

 • Reageer Yamina 14.12.2015

  Ten eerste, wat een prachtige foto! En wat ontzettend knap dat je dit durft te delen. Maar weet je, die onzekerheid is nergens voor nodig. En dat is inderdaad lekker makkelijk gezegt. Maar het leven is te leuk om overal over te twijfelen en je iets aan te trekken over wat andere vinden. Klinkt misschien heel drastisch, maar misschien dat er iemand is die je kunt helpen. Hulp zoeken is geen schande ;).

 • Reageer Renske 21.12.2015

  Beste Stacey,

  Ik weet dat ik in het verleden eens een kritiekpuntje heb ge-uit maar bij deze wil ik nogmaals benadrukken dat je een mooie site hebt en leuke stukjes schrijft. Nergens voor nodig om je onzeker over te voelen. Je bent wie je bent.

  Keep going!

  Groetjes!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.