Legally-Fit: Egmond verslag

12.01.2016

Verslag egmond
De hardloopwedstrijd in Egmond staat bekend als een gevecht met de elementen. Ieder jaar is het weer afwachten wat de weer condities zullen zijn en is het hopen op een windje in de rug tijdens de kilometers op het strand. Afgelopen zondag blies de wind hard in mijn gezicht maar was het wel 10,5 kilometer lang genieten. Vandaag mijn egmond verslag. 
10,5? Je zou toch een halve marathon gaan lopen?
Jup, het was mijn doel, de halve van Egmond en half december liep ik zelfs al eens 22 kilometer. Voor mijn gevoel was ik er helemaal klaar voor om de halve marathon te gaan lopen. Maar in de kerstvakantie kwam ik er achter hoef ver ik was gegaan de afgelopen maanden, hoe moe ik eigenlijk was en hoeveel druk ik mezelf had opgelegd. Omdat het van ontspannen niet kwam door alle omstandigheden, had ik voor mezelf al bedacht dat het wellicht beter was om de kwart marathon te gaan lopen in plaats van de halve marathon. Daarbij zouden 2 vrienden van M. ook de kwart gaan lopen en stiekem vond ik het wel gezellig om met hen te gaan lopen. Toen ik afgelopen week ook nog eens snip verkouden werd vond ik het helemaal geen goed idee om de halve te gaan lopen en besloot ik officieel op de kwart marathon te gaan lopen. Dit betekent echter niet dat ik geen halve marathons meer ga lopen dit jaar, ik ben van plan dit voorjaar zeker 1, misschien wel 2 halve marathons te gaan lopen.

Van de voorbereidingen naar de race in chronologische volgorde natuurlijk.

IMG_7968
De start

Omdat het in januari nu eenmaal niet zo warm is besloten we zo lang mogelijk buiten het startvak te staan en eenmaal in het startvak bleven een beetje geplakt staan aan het hek zodat we zo kort mogelijk maar kou zouden hoeven lijden. Precies 1,5 minuut voor de start trok ik toch maar mijn jas uit en hupte ik mezelf nog even warm. Voor ik het wist liepen we met zijn drieën over de start streep heen. Even ter info; een vriend van M. had via zijn werk startnummers geregeld voor ons en zo liep ik dus met 2 vrienden van M. deze wedstrijd. Beide zijn geen nieuwelingen op het gebeid van hardlopen, de een liep in 2014, net als ik, de marathon van Rotterdam en de ander heeft al halve marathons en de dam tot dam gelopen. Stiekem was ik dus wel een beetje zenuwachtig over het feit of ik de heren wel bij zou kunnen houden, want laten we eerlijk zijn, mannen zijn nu eenmaal een stuk sneller en ik ben van mezelf ook al niet zo snel.

Na over de start te zijn gelopen lopen we in een rustige tempo door het centrum van Egmond. Ik moet me giga inhouden, want ik sta nu eenmaal bekend om mijn snelle start. Wat ik ook doe of mezelf voorneem de eerste kilometer is altijd mijn snelste kilometer. Dit keer niet en dat is ook wel eens leuk, nu beleef ik de start immers eens op een andere en vooral rustige manier. Ook de kilometers die volgen verlopen rustig en met een hartslag van 117 over de eerste 3 kilometers ben ik totaal buiten mijn comfort zone aan het lopen. Waar ik normaal in een waas langs de toeschouwers loop, en nieuw zwaai naar het bejaardentehuis waar ieder jaar al die mensen zitten te zwaaien voor het raam, hoe anders is het dit jaar, we lopen, we zwaaien en we kletsen.

DSCN1213
3-6 kilometer

We draaien het strand op en een van ons zegt dat hij last heeft van kramp en dat we maar samen verder moeten gaan. We zeggen nog een paar keer ‘samen uit is samen thuis’, maar hij staat er op dat we samen verder gaan en hoewel we toch bij hem proberen te blijven, laten we het uiteindelijk toch los als hij begint te wandelen. Het is zwaar op het strand, er staat een behoorlijke dosis tegenwind en dat maakt het niet makkelijk om vooruit te komen. Gelukkig is er wel genoeg ruimte op het strand om te lopen, dat is in andere jaren wel eens anders geweest dus wat dat betreft is het fijn lopen. Maar met de wind vol in je gezicht kost het veel energie om vooruit te komen en zo krijg ik het dus ook behoorlijk warm.
Als we het strand aflopen, omhoog richting de duinen, is het file lopen geblazen. Rennen is geen optie en zelfs wandelen is op een heel laag tempo. Het biedt wel de gelegenheid om weer even te praten, dat is met wind tegen namelijk iets lastiger. Ik maak nog even een selfie en een filmpje en de vrouwen voor ons verbazen zich over het feit dat wij nog zo gezellig kunnen kletsen na de tocht over het strand.

Pictures
6-8 kilometer

Na de file om de duinen in te komen komt het deel waar ik altijd zo tegen op zag, het lopen door de duinen. Op en af en deels over onverharde paden. Toen ik nog in Amsterdam woonde kon ik daar amper op trainen en vond ik het verschrikkelijk. Door die klimmetjes ga je, je bovenbenen goed voelen en doordat de wegen smal zijn moet je vaak flink aanzetten om via het gras in te halen, ook dat ga je na een aantal malen wel voelen in je bovenbenen. Gelukkig hebben we de eerste kilometers rustig aan gedaan en heb ik het nodige nog over qua energie en daarbij merk ik dat ik de laatste tijd veel in de duinen heb getraind. Mijn duin trainingen zorgen er voor dat ik het een stuk beter aan kan dat lopen in de duinen. Ondertussen lopen we nog steeds niet mega hard, we hebben namelijk besloten ons zelf wel stuk te kunnen lopen, maar doordat we zo lang hebben gedaan over de eerste helft, wordt het toch nooit meer een droom tijd, dus dan maar lekker lopen op een fijn tempo (rond de 5:30) en met elkaar kletsen.

IMG_7988

8-10,5 kilometer
De laatste kilometers worden ingezet en ik hoor om me heen veel verbaasde geluiden van mensen die dachten dat het 10 kilometer rond was. Op zich ook niet zo gek want ik krijg ook vaak de vraag; ‘Hoelang was die marathon die je hebt gelopen?’ tja, als je niet weet hoelang een marathon is, dan is het uitrekenen van de afstand van een kwart marathon natuurlijk ook best lastig. Maar goed dat terzijde. Waar ik me normaliter daar heel erg aan zou ergeren, net als aan mensen die bekertjes en belletjes in de duinen gooide, was ik nu vooral weer aan het kletsen. Op het moment dat we de bloedweg oplopen tover ik een extra brede grijns op mijn gezicht. Ik laat het me namelijk niet nog eens gebeuren dat er een foto van me wordt gemaakt waar ik zo verbeten op kijk (zie; dat gebeurde de afgelopen jaren wel) en nu werd er een foto gemaakt met een brede glimlach (lukt het me eindelijk, krijgt de fotograaf het voor elkaar dat ik mijn ogen dicht heb?!?!?!). Na de blowde ben je bijna bij de finish en voor we het weten draaien we die weg op en zien we de boog, mijn lieve M. de vriendin van een van de heren en na wat zwaaien naar de camera lopen we richting de finish, die wij hand in hand en breed grijnzend overlopen.

IMG_7986

Het was een mooie race, geen top tijd, zeker niet, maar we hebben genoten!

Hebben jullie Egmond dit jaar gelopen?

Tags: , ,
Categorie: #Legallyfit, Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Sonja Stengewis 12.01.2016

  Afgelopen zondag was het mijn 2 de halve marathon de eerst deed in afgelopen okt in Amsterdam ik heb me zeker niet op tijd gefocust en zag op strand ronde tijden waar ik normaal nooit op loop. Maar geeft niks ik heb het voor me gevoel nog netjes gedaan

 • Reageer Yamina 12.01.2016

  Je hebt goed naar je lichaam geluisterd en een leuke dag gehad, iets om trots op te zijn!

 • Reageer vandaalenzo 12.01.2016

  Twee goede prestaties: maar jouw lichaam geluisterd én genoten! Top gedaan.

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.