Legally-Fit: Review TomTom Spark Music

19.01.2016

Review TomTom Spark music
Sinds een jaar ben ik in het bezit van de TomTom multi sport cardio, een horloge waar ik ontzettend tevreden mee was en die aan al mijn wensen voldeed. Beter kon het niet dacht ik, tot ik begin december de TomTom Spark kreeg op het Runners World event. Vandaag vertel ik je alles over mijn TomTom Spark Music.

Meerdere sporten, 1 horloge
Het woord sport horloge doet het eigenlijk al vermoeden, dit is namelijk niet alleen een horloge om te gebruiken tijdens het hardlopen, hij is ook geschikt voor op de fiets, voor zwemmen, hij heeft een speciale loopband functie en een freestyle modus, nieuw op deze versie is ook de sportschool modus.

Nu hoor ik je denken, een freestyle modus? Wat het jammere is aan veel horloges dat het aantal sporten wat je er mee kunt meten beperkt is. Het horloge meet enkel de bewegingen van het hardlopen maar wat nu als je een lesje Zumba wilt doen in de sportschool of mee doet aan een les bootcamp? Met dit horloge kan je ook bij deze activiteiten je bewegingen meten, zodat je na afloop precies kunt zien hoe hoog je hartslag was en de verbande calorieën.

IMG_9667
Activity tracker
Naast het feit dat het horloge je activiteit track tijdens het sporten, kun je het horloge ook dagelijks gebruiken als activity tracker. Als activity tracker houdt het horloge dagelijks bij hoeveel stappen je zet, hoeveel kilometers dat is en tevens houdt het bij hoeveel uren per nacht je slaapt. Hoewel dit een hele fijne extra functie is denk ik dat het voor vrouwen niet erg bruikbaar is. Het horloge is tamelijk groot en is dus niet echt geschikt voor dagelijks gebruik. Daarnaast merk je dat het een extra functie is die is toegevoegd, maar waar verder nog niet heel veel mee is gedaan in de app. Je kunt in de App namelijk wel de gegevens zien, maar deze zijn niet erg uitgebreid en niet duidelijk per week terug te zien helaas. Nogmaals een hele leuke extra functie, maar vooral nuttig voor mannen met een grotere pols die het horloge daardoor gemakkelijker voor dagelijks gebruik kunnen dragen.

IMG_9676
Hartslag

Waar bij de meeste horloges een externe borstband moet worden gedragen tijdens het hardlopen om de hartslag te registreren is dat bij dit horloge niet nodig. De hartslag meter bevind zich in de band van het horloge en je hoeft dus niet meer te klooien met een externe band. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik hiervoor nog nooit op hartslag had getraind en ik dus niet kan vergelijken tussen het lopen met een borstband en dit horloge, ook kan ik de nauwkeurigheid van de meting niet vergelijken, maar de reden dat ik juist niet eerder met een hartslag meter trainde is de borstband die mij erg onprettig in gebruik leek.

De hartslag meter meet je hartslag en verdeelt jouw hartslag op dat moment in, in 5 intensiteitsniveau’s; warming-up, vetverbranding, uithoudingsvermogen, conditie verbetering en sprint. Uiteraard is dit afhankelijk van de gegevens die je hebt moeten invoeren bij het instellen van je horloge. Denk hierbij aan je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht.

Muziek
Volledig nieuw heel innovatief is de muziek functie van de TomTom Spark. Je kunt namelijk tot wel 3 Gb aan muziek op je horloge zetten, hetgeen overeenkomt met ongeveer 500 nummers. Waar je dus voorheen liep met je telefoon en een horloge om alles bij te houden en om naar muziek te luisteren heb je nu alleen dit multifunctionele horloge nodig. Maar nu hoor ik je denken, hoe luister je dan naar die muziek op je horloge? Je kunt uit verschillende uitvoeringen kiezen bij aankoop van de Tom Tom Spark en een van deze opties levert een bluetooth headset bij je horloge waardoor je naar je muziek kunt luisteren tijdens het hardlopen. Mocht je zelf als een bluetooth headset hebben dan kun je deze uiteraard ook gebruiken.

Bediening en comfort
Het horloge kan worden bediend middels een grote knop op het horloge. Door middel van naar links, rechts, boven of beneden te klikken kun je, je een weg banen door de verschillende menu’s en opties. Hoewel deze knop zorgt voor een simpele bediening maakt het, het horloge wel een stuk groter waardoor de meeste gebruikers hem louter tijdens het sporten zullen dragen.Wel moet ik zeggen dat dit model al een stuk smaller is dan het model hiervoor, de TomTom cardio, welke dus nog een stok groter was.
Door de soepele kunststof band van het horloge zit hij comfortabel en middels de vele gaatjes in de band kun je hem op de voor jou juiste maat dragen, de banden zijn in 2 maten leverbaar, maat S en L. Zelf heb ik een L geleverd gekregen, maar deze is op het kleinste gaatje nog iets aan de grote kant, dus voor vrouwen raad ik zeker een S aan.

Synchroniseren en opladen
Het opladen van het horloge gaat middels een USB dockingstation in de computer of in de netstroom. Het is de enige keer dat je een kabel nodig hebt, want als je horloge eenmaal is opgeladen heb je geen kabels meer nodig om te synchroniseren. Als je hebt gelopen koppel je eenvoudig weg je horloge aan je telefoon en laad je jouw activiteit in op de TomTom app welke speciaal hoort bij het horloge. Op deze app kun je nauwkeurig zien hoe het verloop van je hartslag is gedurende een training, de hoogteverschillen, snelheden, maar natuurlijk ook de route, de afstand en het aantal verbrande calorieën.

IMG_9658
Extra Opties

Of je nu net begint met hardlopen of als je al enige tijd bezig bent, het horloge kan een extra dimensie aan je training toevoegen door de verschillende opties die beschikbaar zijn in het horloge. Zo kun je bijvoorbeeld racen tegen jezelf. Wil jij je PR verbeteren dan ga je, tegen jezelf racen en kijken of je, jezelf kunt verslaan. Een leuke extra feature die het hardlopen net even wat spannender maakt. Tevens zijn er nog de opties om een doel in te stellen in de vorm van een afstand, tijd of het totaal aantal verbrande calorieën.
Wat een andere fijne functie is van het horloge is de mogelijkheid om zelf en interval schema in te stellen, afhankelijk van je instellingen kan je horloge piepen of trillen op het moment dat je moet versnellen of moet herstellen.

Koppeling met Nike +
Een van de redenen waarom ik in het verleden besloot te kiezen voor een Nike Plus horloge is het feit dat ik sinds ik ben begonnen met hardlopen alles bij heb gehouden via Nike +. Switchen van app zou betekenen dat ik al mijn statistieken zou verliezen en als statistieken junkie zou mijn wereld dan lichtelijk instorten. Gelukkig is daar inmiddels een oplossing voor. Activiteiten behaald met een horloge van zowel TomTom als Garmin zijn nu namelijk te synchroniseren met je Nike + account waardoor je niet al je statistieken kwijt bent of je activiteiten handmatig in moet voeren. Als je wilt weten hoe je, je TomTom account kunt koppen aan Nike+ verwijs ik je graag naar het artikel over de TomTom Cardio, waarin ik dit uitleg.

Wat is er dus allemaal nieuw aan de TomTom Spark in vergelijking met de TomTom Cardio
– De TomTom Spark is een stuk kleiner dan de TomTom Cardio.
– De band van de TomTom spark heeft een ingenieus kliksysteem waardoor het niet een enorme bult om je pols is.
– De TomTom Spark heeft een ingebouwde Activity Tracker
– Op de TomTom Spark kan tot wel 3 GB aan muziek worden geplaatst welke op het horloge kan worden bediend.
– Met de TomTom Spark kunnen meer

IMG_9680
Prijzen en uitvoeringen:

De TomTom spark is in verschillende uitvoeringen te verkrijgen. Hoe duurder het model, des te meer opties het horloge heeft. Daarnaast hebben ze ook onderscheid gemaakt tussen music zonder hartslagmeter en music met hartslagmeter.
De TomTom Spark Music GPS Fitness Watch van €199,00
De TomTom Spark Music + Bluetooth Koptelefoon van €249,00
De TomTom Spark Cardio van €215,00
De TomTom Spark Cardio + Music – GPS Fitnesshorloge van €249,00
De TomTom Spark Cardio, music met Bluetooth headset van €299,00 (Deze versie heb ik)

Conclusie:

Het horloge is een behoorlijke investering met een prijs van €299,00. Echter vind ik hem het geld wel waard, het is namelijk niet alleen een hardloop horloge maar ook een activity tracker en je kunt hem nog voor zo veel andere sporten gebruiken waar je bij veel andere horloges dit niet hebt en voor iedere sport apart een horloge moet kopen. Het feit dat de GPS goed werkt en snel verbinding maakt is voor mij een echte plus omdat hardlopen voor mij vrijheid betekend en dat houdt in dat ik niet wil wachten op een signaal alvorens ik kan gaan hardlopen. Deze vrijheid zit ook in het feit dat het horloge zonder snoer kan synchroniseren met de TomTom app, ideaal.

Al met al ben ik dus zeer positief over het horloge en zou ik hem zeker aan een ieder aan willen raden.

Dit product heb ik aangeboden gekregen, voor deze review heb ik het product meer dan een maand uitvoerig getest en mijn mening over dit product is niet beïnvloed door het feit dat ik het product aangeboden heb gekregen. 

Tags: , ,
Categorie: Fit Gear, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reageer Marian 20.01.2016

  Wat een fijne review en nog bedankt voor je eerdere reactie. Wat ik mij nog afvraag.. hoe is de nauwkeurigheid van de hartslag wanneer je het horloge over een longsleeve draagt?

  • Reageer Stacey 21.01.2016

   Hoi Marian, Wat een leuke reactie!
   Om terug te komen op je vraag; De meting van de hartslag is minder nauwkeurig als je het horloge over een kledingstuk draagt. Hij meet echter wel je hartslag maar deze wijkt in mijn geval ongeveer 5/8 slagen af per minuut.
   Mocht je nog meer vragen hebben hoor ik het graag!

   Groetjes,
   Stacey

 • Reageer joyce 21.01.2016

  Wauw wat een mooi horloge! Lijkt me heel erg fijn om te hebben en gebruiken! Goede en duidelijke review ook, dankjewel!

  • Reageer Stacey 21.01.2016

   Wat leuk om te horen Joyce, het horloge is ook zeker een aanrader.

 • Reageer Sigrid 28.01.2016

  Ik heb hetzelfde horloge, de meest eenvoudige versie. Als ik het horloge op je foto’s zie vraag ik mij af of jij wel een maat s hebt. Ik heb nl. smalle polsen en het horloge zit mooi aansluitend.

  Het is een fijn horloge met dat duidelijk is af te lezen en zeer gebruiksvriendelijk. Één nadeel vind ik wel dat je geen piramide interval kan programmeren.

  • Reageer Stacey 30.01.2016

   Hi Sigrid, ik heb inderdaad geen maat S. Het bandje in de juiste maat is momenteel los niet leverbaar dus ik moet het nog even doen met maat L.

 • Reageer Nathalie 15.02.2016

  Hoelang gaat de batterij mee als alle functies zijn ingeschakeld?

  • Reageer Stacey 16.02.2016

   Hoi natahalie, het ligt er aan hoe vaak je er mee gaat hardlopen in de tussentijd, ik heb hem een keer 4 uur achter elkaar op alle functies gebruikt, langer niet, maar toen had ik nog voldoende batterij over om de volgende dag hem een uur te gebruiken.

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.