Legally-Food: De voordelen van Kurkuma en een Havermout Kurkuma recept

08.01.2016

De voordelen van Kurkuma en een Havermout Kurkuma recept
Kurkuma, ook wel bekend als Indiase geelwortel, is tegenwoordig hot. Rens Kroes gebruikt het kruid in vrijwel iedere recept en het schap is vaker leeg dan vol bij de supermarkten. Naast het feit dat het kruid een goede smaak geeft aan gerechten staat het kruid in de Aziatische wereld bekend om zijn geneeskrachtige werking. Vandaag zoom ik echter niet alleen in op de werking van het kruid maar deel ik ook een recept voor havermout met kurkuma. Vandaag dus alles over de voordelen van Kurkuma en een havermout kurkuma recept.

De voordelen van Kurkuma

Spijsverteringsboost
Kurkuma zorgt voor een stimulans van de vetverbranding enerzijds en remt anderzijds de groei van vetweefsel. Daarnaast zorgt het er ook voor dat vettig eten beter wordt verteerd door het lichaam, doordat kurkuma de aanmaak van maagsappen stimuleert.

Bloeddruk
Kurkuma heeft een positieve invloed op de bloeddruk. De stoffen in het kruid zorgen er voor dat de bloeddruk op een natuurlijke manier wordt verlaagd, dit effect is wel slechts tijdelijk en is dus alleen de uren na het gebruik.

Detox
Kurkuma wordt vaak gebruikt als hulpmiddel bij het ontgiften. Kurkuma zorgt er namelijk voor dat je lichaam zichzelf reinigt doordat het ontstekingsremmend werk en een antioxidante eigenschap heeft. Dit laatste zorgt ervoor dat je stofwisseling in balans komt en verwijderd schadelijke stoffen uit je lever. Dit betekent echter niet dat je een heel potje Kurkuma tot je zou moeten nemen, maar door regelmatig gebruik zal het wel deze uitwerking hebben op je lichaam. Voor een goede opname kun je kurkuma het beste mensen met peper.

Hersenen en Hoofd
Een ziekte als Parkinson komt in India vrijwel niet voor, uit onderzoek van de universiteit van Pennsylvania komt dit mede door het gebruik van Kurkuma in de Indiase keuken. In India wordt het kruid immers dagelijks gebruikt in verschillende gerechten, niet alleen voor de smaak maar ook om de rijst te kleuren.

Naast het feit dat het werkt tegen Parkinson draagt Kurkuma ook bij aan de bestrijding van depressies. Dit wil niet zeggen dat je niet behandeld zou moeten worden voor een eventuele depressie of geen medicatie zou moeten slikken, maar stoffen als serotine & dopamine in kurkuma zorgen wel voor de bestrijding van een depressie.

Gebruik van Kurkuma in recepten;
Kurkuma wordt in veel Aziatische gerechten gebruikt en meestal dan in combinatie met andere kruiden als laos en kerrie.
Een voorbeeld van een recept waar Kurkuma al eens eerder in werd gebruikt is Kip Masala.

Recept:

  • 40 gram Havermout
  • 250 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk, havermelk of sojamelk
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel kaneel (koek en speculaas kruiden mag ook)
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 0,5 banaan
  • 2 dadels (ontpit)

Eventueel: Voeg nog wat noten, lijnzaad of ander fruit toe.

Bereidingswijze
1. Doe de havermout, de melk, de honing, de kaneel en de kurkuma in een kom en roer het geheel door elkaar.
2. Doe het mengsel in de magnetron op de hoogste stand voor 4 minuten. Je kunt het ook in een pannetje maken, roer het geheel dan door totdat het een papperige dikte heeft bereikt.
3. Haal het bakje uit de magnetron en roer alles goed door elkaar.
4. Zet de havermout voor nog eens 2 minuten in de magnetron.
5. Snij de banaan in dunne plakjes.
6. Snij de dadels in kleine stukjes.
7. Leg de banaan en de dadels op de havermout.
Klaar!

Heb jij wel eens kurkuma gebruikt in een recept?

Tags: , ,
Categorie: Food, Havermout, Legally-Food, Ontbijt, Recepten
Vorige post Volgende post

4 reacties

  • Reageer Marlotte 08.01.2016

    Yum, ik ben echt dol op kurkuma! Zelf gebruik ik het alleen door hartige recepten, ben benieuwd hoe het bij een ‘zoet’ recept smaakt!

  • Reageer El 08.01.2016

    Heb nog nooit kurkuma gebruikt
    Is er een kruid waarmee je het een beetje mee kan vergelijken qua smaak?

  • Reageer Justin 08.01.2016

    Oh ik ben hier wel benieuwd naar! Thanks voor het recept!

  • Reageer Sandra 16.11.2016

    Zou geen magnetron gebruiken. Opwarmen op fornuis gaat ook snel genoeg! En voor betere opname van de kurkuma misschien toch ook hier een snufje peper toevoegen.

  • Laat een reactie achter