Legally-Me: 1 jaar samenwonen

16.01.2016

1 jaar samen wonen
Vorig jaar plaatste ik het bericht ‘En toen woonden we samen‘ ongeveer 1,5 week nadat we daadwerkelijk samen gingen wonen. We zijn nu dus al weer een jaar verder en hoewel er in de tussentijd het nodige is veranderd wonen we nog altijd met heel veel plezier samen. Tijd dus om even terug te blikken op dat eerste jaar samen wonen in het artikel 1 jaar samenwonen. 

Vorig jaar, toen we terug reden naar huis na de halve marathon in Egmond was het de eerste dag dat we echt officieel samenwoonden. Het voelde op een goede manier gek dat mijn vriendje nu ineens medebewoner was van mijn paleisje in Amsterdam. Het voelde op een goede manier gek om zo snel ineens met iemand samen te wonen en ik vond het verschrikkelijk spannend, zou het wel goed gaan, zou ik me niet giga gaan ergeren aan hem, zou hij niet ineens heel vervelend zijn of zou hij zich juist aan mij gaan ergeren en klaar met me zijn? Hoewel het de eerste weken even aftasten was wil ik nu nooit meer anders en ben ik zo blij om samen te wonen met mijn lieve M.

Van 45m2 naar 150m2

Woonden we in januari 2015 in min prachtige paleisje in Amsterdam, met slechts 2 kamers was het wel wat klein en krapjes voor 2 mensen. Het ging goed en we leerden ook te leven op zo weinige vierkante meters. Daar kwam bij dat we beide druk waren met werken, sporten, een sociaal leven en natuurlijk verbouwen. Ieder weekend waren we weg voor de verbouwing van ons huis en vaak moesten we nog een avond naar het huis of een bouwmarkt om inkopen te doen of te klussen. Uiteindelijk hebben we dus eigenlijk niet eens zo veel tijd doorgebracht in het huis als je het goed bekijkt.

En toen gingen we van mijn kleine paleisje naar ons droomhuis. In het begin moesten we erg wennen aan alle ruimte die we nu ineens hadden en waren we elkaar zelfs wel eens kwijt. Maar zoals het gaat met luxe, het went snel en man wat is het fijn om samen te wonen in een huis dat we samen hebben gemaakt tot ons droomhuis. Heel fijn is daarbij dat we beide dezelfde smaak hebben en dus ook beide voor 100% blij zijn met alle items in het huis. Maar wat ook heel fijn is dat we door de ruimte ons ook af en toe even terug kunnen trekken, ik bijvoorbeeld op zolder om even te sporten of aan mijn blog te werken en dan kan M. lekker een bloederige serie kijken op de bank.

Snel
Toen ik vorig jaar vertelde dat we een huis hadden gekocht en samen gingen wonen kreeg ik van veel mensen om me heen, te horen dat we gek waren, dat we te snel gingen en dat we nog wel spijt zouden krijgen van onze beslissing. Veelal opmerkingen die goed bedoelt waren, maar die je natuurlijk niet wilt horen als je dit soort mooie mededelingen hebt. Gelukkig kan ik het tegendeel bewijzen en zijn we nog steeds dolgelukkig met elkaar. Maar ik snap het wel, we waren net een half jaar samen op het moment dat we samen gingen wonen en dat is relatief gezien ook best wel snel. Maar onze visie was, waarom wachten tot het moment dat het maatschappelijk wel geaccepteerd is en verstandig is als we het zo goed vinden voelen. Als het mis moet gaan, dan gaat het toch wel mis, maar daar gaan we niet van uit. We hebben uiteindelijk us onze harten gevolgd en zijn daar tot op heden heel blij mee.

Wat ik heb geleerd van 1 jaar samenwonen;

 • Allereerst heb ik geleerd dat ik uberhaubt in staat ben om met iemand samen te wonen. Dat klinkt gek, maar omdat ik enigkind pursang ben die vroeger nog wel eens werd omschreven als einzelgänger was het voor mij best wel een beetje spannend om te gaan samenwonen. Het was immers nog maar de vraag of ik het zou trekken om zo vaak met iemand samen te zijn.
 • Laat elkaar vrij. Ik was bang dat ik dit misschien heel moeilijk zou vinden, maar het gaat ons tot nu toe heel goed af. We laten elkaar lekker vrij en dat betekent dat we ook genoeg dingen doen los van elkaar, sporten en met vrienden of vriendinnen weg, dat is heel belangrijk en zorgt er voor dat je geen claim gedrag krijgt. Je hoort wel eens over mensen die hun partner verbieden om ergens heen te gaan, maar ik ben heel blij dat wij totaal niet zo zijn.
 • Plan tijd samen in. We zijn beide drukke baasjes en in het begin leefde we soms best wel langs elkaar heen zeker door de drukte van de verbouwing. Maar inmiddels hebben we ene goede balans gevonden en plannen we genoeg momenten samen gewoon rustig op de bank. Heel huiselijk en burgerlijk maar wel echt even samen. Maar natuurlijk ook leuke dingen buiten de deur als etentjes, een filmpje, een dagje shoppen of een balletje slaan op de golfbaan.
 • Houdt rekening met elkaar. Als ik weet dat mijn vriend een zware dag heeft gehad en ik ben eerder thuis, dan zorg ik dat ik iets kook wat hij super lekker vind. Andersom eet hij sinds hij met mij samen is veel vaker een salade dan voorheen. Het is een klein voorbeeld van rekening met elkaar houden, maar het zijn ook kleine dingen die het grote verschil maken.
 • Leg niet op alle slakken zout. Mijn vriend gebruikt vaak een geel doekje in de keuken. Ik vind het niets, ik vind ze niet hygiënisch en zou ze zelf nooit gebruiken. Maar hij vindt het fijn om ze te gebruiken. Dus wie ben ik om hem te gaan vertellen dat hij het niet moet doen? Met leg niet op alle slakken zout wil ik alleen maar zeggen, het kan niet altijd gaan zoals je zelf gewend bent, ieder heeft nu eenmaal zijn dingetjes en laat elkaar daar ook vrij in en ga iemand niet vormgeven naar de persoon die zich precies zoals jij gedraagt.

Woon jij samen? 

Tags: ,
Categorie: Legally-Me, Persoonlijk
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer Yvonne 17.01.2016

  Ben nu wel heel benieuwd wat voor doekje jij gebruikt in de keuken

  • Reageer Stacey 17.01.2016

   Hahaha, ik gebruik meestal desinfectie spuitjes met een keukenpapiertje die ik daarna gelijk wel gooi 😉

   • Reageer Yvonne 17.01.2016

    🙂
    Grappig, daar heb ik dan weer nooit bij nagedacht.

 • Reageer Joyce 18.01.2016

  Wat een leuk en herkenbaar artikel! Wij woonden afgelopen zaterdag een jaar samen en ook hier bevalt dat heel erg goed. Dat niet op alle slakken zout leggen is een hele goede tip. Moet eerlijk toegeven dat ik dat soms best lastig vind nog haha.

  • Reageer Stacey 18.01.2016

   Makkelijk is het ook niet, maar het je realiseren is vaak al een goed begin 😉 Heel veel geluk nog samen!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.