Legally-Brunette: My Blog Photography Essentials + tips

16.02.2016

My blog photography essentials + tips
Beeldmateriaal vind ik heel belangrijk op mijn blog. Mooie foto’s dragen bij aan het uiterlijk en de kwaliteit van mijn blog en dus vind ik het belangrijk om mooie foto’s te maken. Ben jij benieuwd welke materiaal ik gebruik om foto’s te maken, dat vertel ik je vandaag in My Blog Photography Essentials. 
Een goede camera

 • Canon 550d
  Ongeveer 7/8 jaar geleden kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera, de canon 550D. Na jaren van twijfelen was ik blij nu eindelijk een echte camera te kopen en mijn toenmalige vriendje was fotograaf dus werd ik ook gelijk helemaal ingelijfd in de fotografie en leerde ik vele tips van hem. Later ben ik ook op cursus gegaan bij het Griffioen in Amstelveen alwaar ik zowel de beginners als gevorderde cursus heb afgerond. Het enige dat ik miste aan deze camera was een uikklapbaarschermpje en dat is dan ook de reden dat ik een nieuwe camera (zie hieronder) heb gekocht en deze camera inclusief de 18-55 kit lens van Canon te koop heb staan op marktplaats.
 • Canon 700d
  Ongeveer een maand geleden kocht ik een nieuwe camera, de Canon 700D. Een camera die veel lijkt op mijn ‘oude’ camera, maar die als grootste voordeel heeft dat het beeldscherm uitgeklapt kan worden en draaibaar is. Dit is geweldig handig als je foto’s van jezelf wilt maken, iets dat bij mij als blogger nog wel eens aan de orde komt. Het fijne is dat ik nu mijn camera op het statief kan plaatsen en doormiddel van de zelfontspanner of door gebruik te maken van mijn afstandsbediening, een foto kan maken en ik ook zeker weet dat ik er op sta, iets dat voorheen altijd maar afwachten was. Momenteel gebruik ik deze camera ook voor het filmen van beelden thuis.
 • Samsung NX3000 (een systeem camera)
  Deze camera heb ik niet zozeer gekocht voor de fotografie maar meer voor het filmen. Het is een iets handzamer model dan mijn spiegelreflex camera, maar qua capaciteiten ontlopen ze elkaar niet veel. Voor het vloggen is dit ideaal! Je kunt deze camera ook volledig instellen, net als bij een spiegelreflexcamera, en door mijn beeld net een paar tikjes over te belichten krijg ik die lichte beelden, dit doe ik overigens ook met fotograferen, gewoon spelen dus met je instellingen.

Camera lenzen

 • Canon 50mm 1.8F lens
  Mijn favoriete lens is al jaren de 50mm lens van Canon, die ook wel bekend staat als de plastic fantastic lens omdat hij van plastic is, hehe. Het voordeel daarvan is dat hij juist ook heel goedkoop is in vergelijking met andere lenzen, hij kost namelijk €129,99. Het fijne van deze lens is dat je weinig licht nodig hebt om toch lichte foto’s te maken en je kunt heel goed spelen met scherpte diepte. Oftewel je kunt heel mooi een bepaald onderwerp op de voorgrond scherp stellen terwijl je juist de achtergrond een beetje laat vervagen.
 • Sigma 17-70 mm Lens
  De allround lens die ik veel gebruik als ik naar buiten ga en als ik op reis ben is deze lens van Sigma die ik 3 jaar geleden via marktplaats kocht. Nieuw waren ze destijds nog erg duur en deze lens doet het helemaal prima en kon ik destijds voor een klein prijsje overnemen, veel beter kan het bijna niet. Waarom ik deze lens zo veel gebruik? De 17 mm wordt ook wel gezien als een groothoek en je kunt dus goed een overzichtsfoto maken, maak je kunt ook behoorlijk inzoomen, een fijne multifunctionele lens dus.
 • Tamron 18-200 mm Lens
  Deze lens is nog multifunctionele dan de hier bovengenoemde Sigma lens en bijna ideaal. Ik gebruik deze lens tegenwoordig eigenlijk nooit meer vanwege het gewicht….


Overige

Naast camera’s en lenzen zijn er nog 2 dingen die ik veelvuldig gebruik tijdens het maken van foto’s. Deze gebruik ik met name om foto’s van mezelf te maken. Dat klinkt misschien een beetje fout, maar als blogger heb je nu eenmaal vaak beeldmateriaal nodig waar je zelf op staat. Om die foto’s te maken heb ik 2 handige hulpmiddelen.

 • Statief
  Het statief dat ik gebruik heb ik ooit tijdens een vakantie in Rome gekocht voor een klein bedrag en kan volledig worden ingeklapt waardoor hij heel handzaam en licht is. Echt stevig is hij niet, maar hij voldoet prima voor binnen fotografie. Wil jij een nieuw statief aanschaffen dan kun je beter iets meer investeren en gelijk voor een goed model gaan van bijvoorbeeld Hama.
 • Afstandbediening
  Dit ding is echt ideaal en het fijne is, hij was ook nog eens super goedkoop. Ik heb mijn kleine afstandbediening (die volledig draadloos werkt) gewoon via Ebay gekocht voor iets van 2 euro en hij doet het nu al jaren. Met deze afstandbediening kun je vanaf een afstandje de camera scherpstellen en een foto laten nemen. Je hoeft dus niet te rennen voor een zelfontspanner.

IMG_9898
Tips

 • Lichte foto’s 
  Ik krijg veel vragen over hoe ik mijn foto’s altijd zo mooi licht krijg. Ik gebruik hiervoor geen programma’s of nabewerking maar ik probeer mijn foto’s altijd van nature al zo licht mogelijk te krijgen. Hoe ik dat doe, hetgeen ik hierboven ook al een beetje vertel, is door de foto’s over te belichten. Als je een camera hebt waarbij je alles handmatig in kunt stellen, zal je gewend zijn dat je pijltje altijd in het midden moet staan van het balkje. Door meer naar rechts te gaan met je pijltje belicht je het beeld over en worden je foto’s lichter. Speel hiermee en kijk je foto’s terug om te zien wat het beste werkt. Ik belicht vaak behoorlijk over, maar als de zon schijnt is dit juist weer amper nodig.
 • Doe een cursus
  Wil je echt leren fotograferen dan kan ik je echt een cursus aanraden. Zelf heb ik dus een cursus gedaan bij het Griffioen in Amstelveen, maar als je op Google zoekt dan zijn er vast ook cursussen bij jou in de buurt. Het voordeel van een dergelijke cursus is dat je leert hoe je camera werkt en hoe je deze het beste in kunt stellen. Als je eenmaal de basis kent van deze instellingen dan kun je in een gevorderde cursus verder gaan en leren spelen met je instellingen. Natuurlijk kun je ook zonder cursus best mooie foto’s maken maar mooiere resultaten bereik je door juist andere instellingen te gebruiken.
 • Spelen met instellingen
  Dat spelen met instellingen wil ik je van harte aanraden want dan leer je wat het effect is van het anders instellen van je camera en ontdek je ook wat jij mooi vindt en ontwikkel je uiteindelijk je eigen stijl als het gaat om fotografie. En met name dat laatste is heel erg belangrijk, want uiteindelijk wil je toch je eigen soort foto’s maken. Dat ontdekken van je eigen stijl kun je dus doen door te spelen met je instellingen maar ook door op zoek te gaan naar foto’s die je mooi vindt en deze na proberen te maken, zo leer je ook weer te spelen met instellingen en zie je dus hoe andere fotograferen dit doen, zo leer je verschillende technieken en als je die op jou eigen manier gaat gebruiken heb je, je eigen stijl ontdekt.
 • Speel met de focus punten
  Als je, je camera aan zet de eerste keer dan bepaalt je camera zelf op welk punt hij scherp gaat stellen. Hierdoor kan het zo zijn dat je hand scherp is maar je gezicht niet, dat kan natuurlijk je bedoeling zijn, maar als dat niet zo is, zul je zelf het focus punt aan moeten passen. Hierdoor kun je veel meer spelen met scherpte diepte en onderwerpen die niet in het midden van de foto is geplaatst.

Wat voor een soort camera heb jij? 

 

Tags: , ,
Categorie: Legally-Brunette
Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageer Yvonne 16.02.2016

  Leuk! Fotografie cursus staat al jaren op mijn wensenlijsjte, maar is er toch nog nooit van gekomen.
  Je hebt altijd prachtige foto’s, fijne sfeer.

 • Reageer Carla 16.02.2016

  Leuk! Hoe gaat het verder met je? Ben je inmiddels weer hersteld en aan het werk!

  • Reageer Stacey 16.02.2016

   Hi Carla, in my weekly diary van gisteren heb ik een update geplaatst van de situatie. Ik verwijs je daar even naartoe omdat het onder dit artikel niet zo relevant is

 • Reageer Mar 16.02.2016

  Leuke blog! Weer iets geleerd. En wij hebben de nieuwe Sony rx100 m3. Kleiner als een spiegelreflex maar met dezelfde kwaliteit. En met veel opties, we zijn hem nog aan het uitproberen maar hebben al mooie resultaten!

  • Reageer Stacey 19.02.2016

   Succes met jullie camera, lekker mee spelen, dan bereik je de mooiste resultaten!

 • Reageer Desiree 16.02.2016

  Leuk artikel! Ik ben ook erg benieuwd naar tips voor het maken van mooie foto’s met telefoon. Misschien een idee?

  • Reageer Stacey 16.02.2016

   Ik geef tijdens de huishoudbeurs een workshop over fotografie met je telefoon, wellicht is dat iets voor je? Ook staan er 2 artikelen online over instagram fotografie, wellicht dat je daar ook iets aan hebt?

 • Reageer Renske 17.02.2016

  Zelf heb ik ook een Canon (1000D) en in december heb ik een nieuwe lens aangeschaft. Een fotografiecursus is zeker iets wat hoog op mijn to do-lijstje staat. 😉 Wie weet straks in september na mijn master, bij gebrek aan een baan, haha.

  Fijne tips geef je in dit artikel! 🙂

  • Reageer Stacey 19.02.2016

   Wat leuk om te horen Renske! Mocht je nu nog geen tijd hebben voor een cursus, koop dan eens de zoom, een fotografie tijdschrift met veel tips, wie weet heb je er iets aan! Ik ga er vanuit dat je niet maanden werkloos bent na je afstuderen toch?

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.