Legally-Food: Zoete Aardappel Brownies

02.02.2016

Zoete aardappel Brownies
Aardappel in je brownie? Ik snap je verbazing, ik had namelijk precies dezelfde reactie toen ik ongeveer een jaar geleden het recept voor zoete aardappel brownies voorbij zag komen. Maar na lang twijfelen won mijn liefde voor de zoete aardappel het van de twijfel en daar heb ik geen seconde spijt van gehad, want men dit is een van de lekkerste brownies die ik ooit heb gegeten! Hij is klef zoals een brownie hoort te zijn, hij is sticky, hij is lekker vol van smaak en je wil er het liefst je vingers bij aflikken. Wacht dus niet langer en duik de keuken in voor deze zoete aardappel brownies.

De afgelopen jaren heb ik al heel wat brownie recepten geplaatst zo maakte ik brownies met zwarte bonen, healthy schuldloze brownies, gezonde pindakaas brownies, een chocolade brownie fudge taart en blondie/brownies. Laten we eerlijk zijn, brownies zijn nu eenmaal heerlijk en altijd goed! Maar zoals gezegd was ik huiverig voor de versie met zoete aardappel, nadat ik al eerder zoete aardappel muffins maakte duurde het nog even voordat ik deze stap durfde te nemen. Maar mijn hemel, dit zijn misschien wel de beste brownies die ik ooit heb gegeten!

Benodigdheden
Kleine brownie vorm 16×16
2 Zoete aardappelen [Ongeveer 400 gram]
Kokosolie
40 gram meel, ik gebruikte amandelmeel, maar je kunt ook regulier-, boekweit-of speltmeel gebruiken.
60 gram [ongebrande] hazelnoten
6 eetlepels rauwe cacao
1 theelepel Vanillepoeder of vanille extract uit een flesje
1 theelepel Kaneelpoeder
Snufje zeezout
160 gram ontpitte dadels
2 handjes ongebrande walnoten
5 eetlepels Ahornsiroop

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze eenmaal in de lengte door.
4. Bestrijk de zoete aardappelen met 1 theelepel kokosolie en zet ze 20 minuten in de oven totdat ze gaar en zacht zijn.
5. Laat de oven op 180 °C staan en laat de aardappelen afkoelen.
6. Terwijl de aardappelen afkoelen, voeg de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze fijn tot je hazelnoot meel hebt.
7. Schep het notenmeel in een kom, en voeg het meel naar keuze toe samen met 5 eetlepels cacao, vanille- en kaneelpoeder, 2 eetlepels ahornsiroop en eventueel een snufje zeezout toe.
8. Roer het geheel goed door elkaar.
9. Snijd de dadels in kleine stukjes en doe ze in een keukenmachine om ze fijn te malen.
10. Voeg halverwege ook de zoete aardappel erbij en maak het geheel zo fijn als een gladde pure. (Deze zoete aardappel brownie pure is trouwens opmerkelijk lekker, maar dat terzijde, niet te veel proeven want anders heb je te weinig voor in je brownie.)
11. Schep het mengsel in de kom bij het meel en meng alles goed door elkaar tot een soepel deeg, voeg eventueel nog wat amandelmelk toe als het deel te droog is.
12. Hak de walnoten grof, voeg de helft toe aan het deeg en roer ze erdoor.
13. Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in met wat kokosolie.
14. Zet de brownie voor ongeveer 30 minuten in de oven, prik aan het einde van deze 30 minuten om te checken dat er niet te veel aan je prikker blijft hangen, een beetje mag wel.
15. Laat de brownies 10 minuten afkoelen in de oven.

De brownies zijn nu klaar, maar maak het geheel nu nog lekkerder met de chocolade glazuur.
1. Voeg 1 eetlepel cacao samen met een snufje zeezout en 2 eetlepels ahornsiroop in een kommetje.
2. Roer het geheel door tot je een egale bruine massa hebt.
3. Strooi het glazuur over de brownie
4. Verdeel over het glazuur de overig helft van de walnoten.
Zoete aardappel Brownies

Durf jij het, brownies bakken met zoete aardappel? 

Tags: , ,
Categorie: Glutenvrije Optie, Legally-Food, Recepten, Taart & Cake
Vorige post Volgende post

4 reacties

  • Reageer Marlotte 02.02.2016

    Mmm, ik ben benieuwd! Zelf maak ik ze altijd met courgette, maar kan me voorstellen dat zoete aardappel ook top werkt!

  • Reageer Ise 02.02.2016

    Ik heb het recept van Rens Kroes eens geprobeerd maar dat mislukte helemaal.. Binnenkort ga ik nog een poging doen! Ik kan wel geloven dat dit heel lekker is 😉

  • Reageer vandaalenzo 02.02.2016

    Is het net zo machtig als een brownie of luchtiger?

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.