Legally-Fit: Waarom ik binnen loop

05.05.2016

Waarom ik binnen loop
Het is heerlijk weer, de duinen liggen te loeren achter ons huis en mijn korte broekjes vragen er om, om naar buiten te gaan. Toch loop ik binnen, op zolder, op de loopband al is het weliswaar meestal wel in een van die leuke korte broekjes. Waarom ik binnen loop? Vandaag leg ik het uit.

Ik snap de reactie wel; ‘Waarom ga je in godsnaam binnen lopen als het zo mooi weer is’. Het is een reactie die ik de laatste tijd vaak hoor en die ook heel begrijpelijk is. Allereerst natuurlijk omdat het ontzettend mooi weer is, ik misschien wel het mooiste hardloopgebied van Nederland in mijn achtertuin heb liggen en omdat het zo lekker is om in de natuur te lopen. Anderzijds hebben de meeste lopers een diepgewortelde haat voor een loopband en kunnen ze het zich niet voorstellen dat iemand het prettig vindt om binnen te lopen.

Toch loop ik binnen, waarom?
Je raad het misschien al, dat komt door mijn buik en is helaas niet met een paracetamolletje op te lossen. Al sinds ik ben begonnen met hardlopen hebben mijn mijn buik en hardloopschoenen een hekel aan elkaar. In het begin kwam die haat tot uiting als ik meer dan 15 kilometer liep, daarna begon die haat aan elkaar steeds sneller te komen, 10 kilometer, 8 kilometer en nu kan ik nog geen 5 kilometer lopen zonder dat die 2 elkaar haten. Die haat uit zich in een steeds heftiger wordende pijn hetgeen er niet veel later voor zorgt dat ik direct naar de WC moet en met direct bedoel ik dan ook echt direct. Dit hoort bij wat ik heb en ik kan er heel dramatisch over doen, maar het is nu eenmaal zo. Door op de loopband te lopen kan ik stoppen wanneer het niet gaat en heb ik altijd een WC in de buurt.

Kan ik dan nooit meer buiten lopen?
Tuurlijk wel, dan moet ik gewoon rondjes om de straat of een dixie lopen. Nee grapje natuurlijk, maar ik kan als ik wil iedere dag buiten lopen, maar als ik dat doe moet ik voor lief nemen in hele ongemakkelijke situaties te kunnen komen en heb ik het risico dat ik van de pijn ook niet meer terug naar huis kan lopen. De andere optie is om medicatie in te nemen voor ik ga lopen, dit deed ik voorheen al tijdens halve marathons en tijdens mijn marathon, maar eigenlijk nooit tijdens trainingen (op de marathon duurlopen na). Door deze medicatie kan ik de training makkelijk doorlopen zonder pijn en andere ongemakken, maar is mijn buik hierna een dag of 2 helemaal van slag. Niet zo ideaal dus en om die reden zet ik dit paardenmiddel dan ook alleen in tijdens wedstrijden. Dit is natuurlijk ieder zijn eigen keuze, er zijn mensen die niet begrijpen dat ik het niet altijd doe, en er zijn mensen die niet snappen dat ik het überhaupt doe tijdens een wedstrijd. Dit is mijn manier en deze is uiteraard in overleg met mijn behandeld arts.

Ik vind het prima
Dus mocht je, je afvragen waarom ik doorgaans binnen loop, dan hoop ik dat dit het een en ander wat heeft verduidelijkt. Ik vind het geen probleem, op deze manier kan ik toch blijven hardlopen zonder dat ik mijzelf vol hoeft te stoppen met medicatie. Ik ben niet zielig, ik schrijf dit ook niet om zielig gevonden te worden of om medelij te kweken, juist niet. Voor mij is dit het beste wat er nu in zit en ik prijs me heel gelukkig dat ik de mogelijkheid heb om thuis op mijn loopband te staan en zo te kunnen trainen. Daarbij vind ik lopen op de loopband helemaal geen stomme en saaie bedoening, ik kijk lekker een serie en heb dan vaak al snel geen idee meer hoelang ik al aan het lopen ben. Daarbij kan ik nooit een smoesje ophangen over het weer om niet te gaan lopen of dat het al te donker is.

Natuurlijk hoop ik dat het in de toekomst weer beter gaat en ik weer wat makkelijker buiten kan gaan lopen, maar voor nu is dit het en daar heb ik vrede mee.

Tags:
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reageer El 05.05.2016

  Fijn dat je op deze manier een alternatief hebt om toch te kunnen lopen. Ik zou zelf ook niet zo snel naar medicatie grijpen als het ook op een andere manier kan, dus groot gelijk dat je het zo doet.

 • Reageer Kim 05.05.2016

  Ik zeg chapeau, omdat je jezelf niets aantrekt van wat mensen van je vinden en denken.
  En chapeau dat jij jouw passie volgt terwijl je beperkt bent. Ik weet hoe moeilijk dat kan zijn.
  Jij bent een tof wijf!

  • Reageer Stacey 05.05.2016

   Me er niets van aantrekken vind ik nog wel wat lastig moet ik bekennen, maar ik laat me er in ieder geval niet door tegen houden! Thanks voor je lieve reactie Kim!

 • Reageer Sylvia 08.06.2016

  Ik heb een evenwichtsstoornis, waardoor het voor mij ook niet mogelijk is om buiten hard te lopen. Ik heb er momenteel geen plek voor, maar in een volgend appartementje zou ik ook graag een loopband kopen. Je artikel daarover helpt daar alvast bij 🙂 In ieder geval goed om te lezen dat je je niet uit het veld laat slaan en gewoon lekker binnen loopt. Dikke pluim!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.