Legally-Food: 7 Havermout Variaties

08.05.2016

7 havermout variaties
Noem me een havermout trutje, maar het moge duidelijk zijn dat ik gek ben op havermout en er vrijwel geen dag voorbij gaat waarop ik geen havermout naar binnen werk. Maar iedere dag het zelfde gaat toch vervelen hoor ik je denken? Om die reden heb ik 7 havermout variaties, gewoon om te laten zien dat je ook heel gemakkelijk kunt variëren met havermout. Van de basis tot skinny, havermout met worteltjes, kurkuma en chocolade, de keuze is reuze. 

Basic Havermout recept
Voor je begint met variëren is het goed om bij de basis te beginnen, vanuit daar kun je makkelijk het zo gek maken als je zelf wilt. Daarom begin ik vandaag met de basis van havermout, op de express manier uit de magnetron;

Benodigdheden havermout pap:
40 gram havermout
250 ml Amandelmelk (te vervangen door elke soort melk)

Bereidingswijze:
Het is het lekkerste, vind ik zelf, is  het om de havermout een nachtje te laten ‘weken’, dus als je er aan denkt is het aan te raden het in de avond te maken, scheelt je ook direct weer tijd in de ochtend als we toch allemaal al tijd tekort komen, toch? De topping maak je natuurlijk wel de ochtend zelf.

1. Doe de havermout en de melk in een schaaltje en roer het geheel goed door.
2. Doe de havermout op de hoogste stand in de magnetron voor 5 minuten [als je het niet de avond er voor hebt gemaakt doe het dan maar 4 minuten in de magnetron, roer het goed door en doe het dan nog eens 2 minuten op de hoogste stand in de magnetron.
3. Voeg de toppings en ingrediënten toe die jij het lekkerste vindt.

Skinny Havermout
Havermout kan, met name door de toppings, een behoorlijke caloriebom worden en dat terwijl je denkt dat je zo goed bezig bent. Om die reden kun je de pap zelf ook skinny maken waardoor je de balans weer een beetje terug brengt. Enige nadeel hiervan is wel dat de pap minder romig is en minder eiwitten bevat.

Benodigdheden: 
40 gram Havermout
1 tl lijnzaad
ongeveer 300 ml water 

1. Kook wat water in de waterkoker.
2. Doe de havermout in een kom met de lijnzaad
3. Voeg al roerend het gekookte water toe. Hoeveel water je toevoegt is een beetje naar eigen inzicht, zorg in ieder geval dat het niet te dik is, want de havermout neemt zelf ook nog wat vocht op en dan wordt het nog dikker. Persoonlijk maak ik het altijd zo dat ik het eigenlijk veel te dun vind om op te eten. Laat het vervolgens een nacht trekken en je zult zien dat hete en dikke massa is geworden. Voeg nu nog wat water toe tot het een mooie substantie is. In de zomer kun je de pap nu koud eten, in de winter kun je hem opwarmen.
4. Vervolgens stop je het bakje met havermout in de magnetron. Het verschilt per magnetron hoe lang het nodig heeft, maar bij mij is het meestal 4 minuten op maximaal vermogen. BLIJF ER BIJ, het is me nu al net iets te vaak gebeurd dat de havermout over het bakje gaat en geloof me, een magnetron schoonmaken is geen leuk klusje!
5. Als je wil kun je echt alles toevoegen aan je havermout wat je maar lekker vindt, appel, rozijnen, noten, bedenk het maar.

De voordelen van Kurkuma + Een Havermout Kurkuma recept
Kurkuma
Kurkuma, ook wel bekend als Indiase geelwortel, is tegenwoordig hot. Rens Kroes gebruikt het kruid in vrijwel iedere recept en het schap is vaker leeg dan vol bij de supermarkten. Naast het feit dat het kruid een goede smaak geeft aan gerechten staat het kruid in de Aziatische wereld bekend om zijn geneeskrachtige werking. Niet alleen kun je het in gerechten uit de Aziatische keuken gebruiken, je kunt het ook toevoegen aan je havermout. Het recept voor havermout kurkuma, en alles over de voordelen van kurkuma lees je hier.

Carrot cake havermout
Wortel
Wortel door je taart is tot daar aan toe, maar wortel door je ontbijt pap? Toch is dit een combinatie die heel goed samen gaat en waardoor je ook gelijk al 1/8ste van je dagelijkse portie groente binnen hebt.Havermout gemixed met wortel geeft je de smaak van carrot cake en wie wil nu niet met de smaak van taart ontbijten?
Het recept voor deze heerlijke havermout variatie vind je hier.

chocolade havermout
Chocolade
Hoewel er wordt beweerd dat Diamonds a girls best friend zijn, gaat dat voor mij persoonlijk niet op. Ik zou namelijk willen zeggen dat Chocolat a girls best friend is. Om die reden is het dan ook niet zo gek om ook chocolade in mijn favoriete ontbijtje te verwerken, maar dan natuurlijk wel raw chocolat omdat dit veel meer antioxidanten bevat en daardoor meer mineralen bevat en je er nog gelukkiger van wordt! Het recept voor deze heerlijke chocolade havermout vind je hier.

havermout appeltaart
Appeltaart
Is appeltaart jouw favoriet en wil je er zelfs tijdens het ontbijt van kunnen genieten? Dan is dit recept helemaal iets voor jou. Deze havermout doet je namelijk denken aan de smaak van appeltaart en laten we eerlijk zijn, dat is toch een heerlijk begin van de dag? Het recept voor deze havermout met appeltaart vind je hier.

Havermout met koekjes smaak
Havermout met koekjes smaak
Last but not least nog het recept voor een van mijn favoriete havermout recepten, die ook nog eens veel eiwitten bevat! Deze havermout smaakt namelijk naar koekjes deeg en is de variant die ik zeker 4 keer in de week maak. Het recept vind je hier.

Wat is jouw favoriete manier om havermout te eten?

Tags:
Categorie: Havermout, Legally-Food, Recepten
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageer vandaalenzo 08.05.2016

    Ben benieuwd naar die met Kurkuma.

  • Reageer Sabine 08.05.2016

    Wat lekker allemaal! Ik eet echt altijd havermout als ontbijt. Vaak met zonnebloempitten erin, of rozijnen en banaan, soms met kaneel erbij, of appel. Die met kurkuma ken ik nog niet. Toevallig heb ik deze week een zakje kurkuma gekocht dus kan ik het mooi eens uitproberen!

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.