Legally-Fit: OMG ik snoep

23.06.2016

Ik snoep
Afgelopen week werd ik door een collega betrapt tijdens het eten van een snoepje, een drop fruit duo wel te verstaan. Deze collega stond perplex toen ik ook nog eens schuldbewust mijn hand open deed waar ik nog eens een stuk of 6 van deze zelfde snoepjes in had verstopt. ‘Snoep jij?!’ vroeg hij met ogen met wijd gesperde ogen? ‘Jij bent toch altijd heel gezond juist en sportief?’ Lichtelijk geschrokken van zijn reactie begon ik te ratelen over de repen chocolade die ik eet, mijn zwakte voor snoep, liefde voor stroopwafels en pastasausen met creme fraiche. Hij was duidelijk verbaasd.

Het leven is veel te kort om je al het lekkers in deze wereld te moeten ontzeggen voor die bikini die je 3 weken per jaar draagt. 

Vroeger at ik waar ik zin in had en wat ik lekker vond, ik at zonder er bij na te denken en sportte niet zo veel. Dik was ik niet, maar het is ook zeker niet het figuur dat ik nu heb. Na jaren van eten wat ik lekker vond, iedere avond een caramel toetje of bakje chocolade mouse na het eten gevolgd door 2 stroopwafels bij de thee ging de knop om. Eerst ging ik gezonder eten, toen ging ik er bij sporten, toen ging ik minder eten, tot ik niets meer at, en uiteindelijk begon ik langzaam weer te eten met een zeer duidelijk aanwezige obsessie voor gezond voedsel. Ik kon uren googelen in die tijd naar plaatjes van cupcakes en taarten, het water liep me in de mond, maar ik liet het mezelf niet toe om het te eten, het was vettig en vol suikers en dat wilde ik absoluut niet in mijn lichaam hebben.

Hoe anders is het nu; ik sport, veel misschien volgens velen, maar voor mij vaak genoeg dat ik er lol in blijf houden en louter als ik er ook echt zin in heb. Ik eet over het algemeen gezond, kom dagelijks aan voldoende water, fruit en groente en ben bewust met mijn voeding bezig door voldoende te variëren (op mijn ontbijt na… never change a winning team ;)). In mijn omgeving en jullie misschien ook wel, denkt men dat ik daarom nooit eens snoep, ik ben toch een #fitgirl en #eatclean foodie?

Ik schrok er van dat doordat ik bewust met mijn eten bezig ben, hetgeen deels te maken heeft met gewoon gezond zijn en deels met het effect dat bepaald voedsel heeft op mijn buik, doet voorkomen alsof je dan ook niet meer geniet van ongezonde dingen. Alleen die naam al, ongezond, ik vind het lekker, dus ik wil het gewoon lekkere dingen kunnen noemen en niet de naam al gelijk negatief laten klinken. Voor mij is bewust met voeding bezig zijn juist dat ik een balans zoek tussen dingen waar mijn lichaam goed op gedijd; vezels, groente en fruit en wat ik heel erg lekker vind; snoep, koek en chocolade. En nee dat betekent niet dat ik 50/50 eet, want dan komt mijn buik in opstand en lig ik te rollen van de pijn, maar vind ik voor mijzelf de balans tussen wat ik lekker vind en wat werkt voor mijn lichaam, dat is bewust met voeding bezig zijn voor mij.

Daar komt bij dat ik ook gewoon heel gelukkig kan worden van lekker eten, niet alleen van ‘ongezonde’ dingen natuurlijk, een plakje bananenbrood of gewoon een schaaltje aardbeien gaan er namelijk ook in als zoete koek. Sommige noemen gelukkig worden van eten emotie eten, niet met je emoties om kunnen gaan of zwak zijn, maar als ik een kut dag heb gehad is er 1 ding dat mij heel gelukkig maakt; een hele reep Tony’s zeezout met caramel. Of ik nu de hele dag op mijn kont heb gezeten en al flink wat weg heb geschransd of niet, zodra die reep open gaat, ligt de lege wikkel niet veel later in de prullenbak. Waar ik me daar voorheen schuldig over voelde, voel ik me nu juist geweldig. Voorheen kon ik niet genieten van chocolade en als ik dat al een beetje kon tijdens het eten, dan had ik dagen na het eten van die reep nog last van een schuldgevoel en durfde ik mezelf amper aan te kijken in de spiegel. Nu denk ik de volgende dag, hell yeah ik ben weer vrolijk dankzij die reep chocolade!

Wat ik met dit artikel wil zeggen is dat alleen gezond eten voor sommige mensen misschien werkt, maar voor mij niet. Ik wil niet al het lekkers mijzelf moeten ontzeggen om slank slanker slankst te zijn. Als ik snoep (en dat is best wel vaak) dan eet ik alleen iets dat ik echt heel erg lekker vind, waar ik van geniet en waar ik blij van word. Zolang je maar niet alleen maar chocolade eet en niet beweegt kan dat prima, wat mij betreft is balans het woord dat hierbij past. Leef en geniet mensen, het leven is veel te kort om je al het lekkers in deze wereld te moeten ontzeggen voor die bikini die je 3 weken per jaar draagt. 

Tags: , ,
Categorie: #Legallyfit, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

9 reacties

 • Reageer Tammy 23.06.2016

  Mooi! En ben het helemaal met je eens!

 • Reageer Rianne 23.06.2016

  Goed dat je hier een artikel over schrijft, er zijn veel te veel mensen die zo hard bezig zijn met gezond eten / leven dat ze helemaal niet genieten van het leven.. Doodzonde!

 • Reageer Shelley 23.06.2016

  Ik herken mezelf hier heeeeel erg in! Op de middelbare school altijd turkse pizza’s, redbull en frikandelbroodjes, tijdens mijn studie veel alcohol drinken, gevolgd door 3 dagen amper iets eten om het ‘te compenseren’ en nu op mijn 24e ben ik heel bewust bezig met gezond eten, waarbij ik ook zeker nog wel mag genieten als ik dan een keertje sushi ga eten of zoals je zegt een reep chocola. Een veel betere balans dan het wel/niet/wel/niet eten. Goed artikel!

 • Reageer Fleur 23.06.2016

  Stacey wat ben je toch een motiverende, inspirerende en top vrouw! Reageer niet vaak onder artikelen, maar vond toch dat ik dat nu moet doen! Want dit artikel is echt top! Tegenwoordig heeft iedereen het maar over gezond en clean eten waar helemaal geen chocolade of stroopwafel inpast, maar jij hebt helemaal gelijk. Het leven draait niet alleen maar om gezond leven, maar ook om genieten. En het is juist dat daar een balans tussen moet zijn. Echt goed geschreven!
  Ps. De Tony’s zeezout met caramel is ook mijn favoriet, zo lekker! Hahha

 • Reageer M. 23.06.2016

  Heel leuk om zo’n artikel van je te lezen. Ik had eerlijkgezegd ook de indruk dat je een beetje (bijna) obsessief met gezonde voeding en de perfecte slanke lijn bezig was (wat je in mijn ogen al lang hebt hoor!). Dus leuk te lezen dat je voor jezelf kan relativeren en ook gewoon kan genieten van minder ‘gezond’ eten 🙂 balans is inderdaad het sleutelwoord!

 • Reageer Ise 23.06.2016

  Tof dat je dit zo open laat zien! Super goed dat je er zo mee om kunt gaan 🙂

 • Reageer Marisa 23.06.2016

  Tony’s!!! Oh wat is die met zeezout en caramel toch lekker he! Kei goed dat je lekker geniet van het snoepen en nog veel knapper om zo verhaal te typen. Toppertje! Wanneer gaan wij ons weer eens vol eten aan sushi?

 • Reageer Femke 23.06.2016

  Heel erg goed van je hoor! Ongezond bestaat niet, alleen gezond voor het lichaam en gezond voor de geest zeg ik altijd maar 😛

 • Reageer Kirsten 26.06.2016

  Mooi gezegd Stacey! Ik vind dat je helemaal gelijk hebt!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.