Legally-Brunette: Van Bedrijfsjurist naar Docent Recht

12.07.2016

docent recht
Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik onder de titel ‘en toen zei ik mijn baan op‘ aan jullie vertelde over mijn overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs waar ik werkzaam ben als docent recht. Een jaar in het onderwijs, docent zijn en voor de klas staan, de beste keus ever of?

Studeren

Eind middelbare school stond ik voor de keuze, rechten of toch de pabo? Ik besloot na lang twijfelen en tegen het advies van sommige uit mijn omgeving in voor rechten te kiezen. Ik zag het wel voor me, een goede baan, mantelpakje en later zelfs een toga. Verkeerde beweegredenen natuurlijk, maar op die leeftijd zijn onze drijfveren nu eenmaal vaak wat anders. Toen ik er eenmaal zat viel de studie me vies tegen, het niveau was prima maar man wat vond ik het saai. Het maken van opdrachten en geven van presentaties lag me, maar de rest? Zeker 10 keer heb ik op het punt gestaan om te gaan stoppen, maar toch wisten mijn docenten (zonder dat ze wisten dat ik wilde stoppen) me telkens zo te prikkelen dat ik doorging. Al snel wist ik het uiteindelijk en al tijdens mijn studie heb ik het vaak geroepen, ik ga later lesgeven in het recht.

Na mijn afstuderen had ik een duidelijke lijn uitgezet. Eerst werkervaring op doen en dan lesgeven. Hoewel het mijn idee was om tot mijn dertigste in het bedrijfsleven als Legal Counsel werkzaam te blijven liep het uiteindelijk allemaal wat anders. Omdat ik de kriebels voor het onderwijs niet langer kon onderdrukken besloot ik het gewoon eens te gaan proberen. Er was op dat moment welgeteld 1 vacature, op het MBO College in Hilversum. Op hoop van zegen stuurde ik mijn sollicitatie en eigenlijk tot mijn eigen verbazing werd ik uitgenodigd op gesprek en hoorde ik de volgende dag dat ik was aangenomen.

De overstap

Eind augustus ging ik van start samen met nog 2 nieuwe recht docenten. Natuurlijk was het even spannend die eerste les, maar eigenlijk voelde ik me direct als een vis in het water. Voor de klas staan gaf me energie in plaats van dat het mij energie kostte. En hoewel het best wel even zoeken was naar de juiste maniertjes voelde dat ook heel natuurlijk aan. Je kunt je wellicht voorstellen dat als je van een kantoor omgeving gaat het best wel even lastig is in te schatten hoe je een les het beste in kunt delen als je hier geen enkele ervaring mee hebt. Daar komt bij dat je ook nog eens zo’n 250 nieuwe namen en het hele onderwijssysteem met alle regels vandien moet leren kennen. Daar kwam bij dat er veel onduidelijkheid was over de indeling van het jaar en we dus echt mijn zijn drieën alles van wanneer welk vak tot boeken, toetsen en inhoud in een week hebben moeten bepalen zonder dat een van ons ook maar enige ervaring had, dat was best even slikken kan ik je vertellen.

De beste beslissing die ik ooit had kunnen nemen

Natuurlijk ging niet alles gelijk goed, maar de leerlingen wel goed en als die goed gaan ben je als docent een blij mens. Ook thuis was de overstap naar het onderwijs een welkome verandering. Waar ik voorheen chaggerijnig thuis kwam van mijn werk kwam ik nu met zo veel enthousiaste verhalen thuis dat M. af en toe blij was als ik op de bank in slaap viel.

Nog steeds ben ik zo gigantisch blij dat ik deze stap heb gezet, het is voor mij de beste stap in mijn carriere geweest maar ook voor mij persoonlijk. Na mijn afstuderen ben ik zoekende geweest naar wat ik nu eigenlijk wilde, ik werd niet gelukkig van het werken op een kantoor en voelde me eigenlijk een looser dat ik daar niet blij van werd. Je kunt dan wel promotie maken en een hele mooie functie hebben, maar het is zo weinig waard als je er niet blij van wordt. Gelukkig heb ik dat geluk en die passie wel gevonden in mijn functie als docent. Mijn vak, ervaring en kennis overbrengen op mijn leerlingen is voor mij het leukste wat er is.

Ambitie

Ben ik dan niet ambitieus dat ik in het onderwijs wil gaan werken? Het is een vraag die vaak gesteld is (met name door mede juristen). Hoewel ik in het begin het ook wel een ding vond om mijn carriere die toch vrij voorspoedig en bovenverwachting verliep om te gooien, vind ik niet dat dit deze stap minder ambitieus is. Een hele goede rechtdocent worden die waardenvol is voor de studenten vind ik namelijk ook heel ambitieus. Natuurlijk heerst er een beeld van luie docenten die heel veel vakantie hebben en van 8 tot 3 werken. Maar geloof me als echt niet waar is en super kortzichtig is. In het onderwijs werkt iedereen keihard van vroeg tot laat op de avond en allemaal met maar 1 doel. Het doel van de docent is simpelweg: leerlingen op weg helpen. Ik kan oprecht wakker liggen als het niet goed gaat met een leerling, ik sta nog liever 5 uur eerder op om een leerling te helpen en ik kan oprecht verdrietig worden als ik een toets nakijk van iemand die het net niet heeft gehaald. Ben ik minder ambitieus omdat ik leerlingen op wil leiden tot juridisch medewerkers?  Nee! ik hoop juist mijn passie en ambitie aan hen mee te kunnen geven en er zo voor te zorgen dat zij een mooie plek in deze maatschappij krijgen.

Quotes uit de klas

Goed, dat betoog viel iets langer uit dan gedacht, later we afsluiten met wat luchtigs. Een jaar voor de klas betekent namelijk ook dat je heel veel grappige opmerkingen hoort waar ik nog steeds om kan lachen. Ik porobeer ze altijd direct op te schrijven en hierbij een paar;

Leerling: “Mevrouw, wilt u soms wat meer integreren op school ofzo?”
Ik: “Hoezo?”
Leerling: “U bent zo bruin geworden u lijkt wel een neger”

Ik: “Hoe was je vakantie?”
Leerling: “Mevrouw, ik heb de hele vakantie aan u gedacht, was uw vakantie leuk?”

Leerling: “Juf u bent echt beroemd he?”
Ik: “Haha, hoe bedoel je dat?”
Leerling: “U heeft echt mega veel volgers op Instagram”

Leerling: “Juf, u ziet er weer stralend uit vandaag”
Ik: “Dat is heel lief van je”
Leerling: “Door u heb ik gewoon zin in rechten”

Leerling: “Juf, u hoeft zeker niet naar de sportschool? U gebruikt gewoon die wetbundels als gewichten, die dingen zijn echt zwaar!”

Leerling: “Juf, zullen we net als in How to get away with Murder met u een moordcomplot verzinnen en dan gewoon een andere stomme leraar omleggen?”

Leerling na de oefenenrechtbank waarbij ik een toga droeg: “Zo juf, beter dat u die gospel jurk uit heeft, die dingen maken dik joh!”

Leerling: “Juf, mag ik een selfie met u maken? Waar is het voor? Ik wil mn neef graag laten zien hoe knap u bent.”

Ik: “Waarom ben je zo laat, de les is al bijna afgelopen?”
Leerling: “Ik heb me het hele weekend zo verheugd op de lessen dat ik er niet van heb kunnen slapen”

Tags:
Categorie: Legally, Legally-Brunette
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Fleur 12.07.2016

  hahha moest erg lachen om de quotes uit de klas, vooral de laatste! Super leuk en inspirerend artikel. Ben nu zelf 2e jaars rechtenstudent aan de universiteit en ben benieuwd hoe ik straks de praktijk ga vinden! Het lijkt me ook erg leuk om docent te zijn, volgens mij krijg je zoveel terug van je leerlingen!

 • Reageer M. 12.07.2016

  Supertof artikel, leest vlotjes 🙂
  Ik heb zelf ook rechten gedaan (in België) en ben nu advocaat. Er zijn dagen dat ik het geweldig vind (rechtbankwerk, contact met de client, de overwinningen enz), maar andere dagen (met name de dagen waarop ik alleen maar bureauwerk doe), zoek ik toch naar extra uitdaging. Ik wil zeker verder in de advocatuur, maar ga daarnaast proberen ook nog een andere weg uit te gaan. To be continued 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.