Legally-Fit: Waar je op moet letten bij het kopen van een racefiets

31.07.2016

IMG_9032
Begin juni kocht ik na lang wikken en wegen mijn eerste racefiets. Als nieuwbakken fietser zag ik geen hand voor ogen in het bos van fietsen. Zo veel keus, zo veel eigenschappen, zoveel prijsverschil. Ik had geen idee meer waar ik op moest letten. Omdat ik gelukkig heel goed ben geholpen en nu in het bezit van een mooie fiets ben, geef ik de tips waar je op moet letten bij het kopen van een racefiets, graag door. Daarnaast vertel ik je wat je nodig hebt naast een fiets als je begint met fietsen. 

Onlangs plaatste ik al een artikel over het hoe en waarom ik een fiets kocht, welke ik kocht en hoe ik het tot nu toe vind om te fietsen. Maar omdat ik het zelf heel lastig vond ik wijs te worden uit alle fiets keuzes wil ik mijn tips en trics op het gebied van het kopen van een racefiets graag met jullie delen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een fiets?

Iedereen heeft natuurlijk andere wensen, maar voor mij waren een paar dingen belangrijk; prijs, kwaliteit en ergonomie. Tijdens het zoeken heb ik me niet gefocust op een merk, maar meer gekeken naar de eigenschappen van de fiets en of dit overeen kwam met mijn wensen.

Laat je goed adviseren
Of je nu een nieuwe of tweedehands fiets wilt gaan kopen, als het je eerste fiets wordt adviseer ik je toch echt om naar een gespecialiseerde fietsenwinkel te gaan. In zo een winkel kan men je helpen met het nemen van je maten, kunnen ze je vertellen waar je goed op moet letten en kun je vaak een testrit doen. Het gaat om een hoop geld en het is dan ook aan te raden dat je, je goed oriënteert alvorens je een aankoop doet.

Ergonomie
Als je een paar uur op de fiets zit is het heel belangrijk dat je een goede houding hebt als je op de fiets zit. Heb je geen goede houding op de fiets dan krijg je al snel last van je rug en schouders en daarbij kun je ook niet optimaal presteren omdat je niet de kracht kan zetten die je zou moeten kunnen zetten. Waar ik totaal geen weet van had, maar wat natuurlijk heel erg logisch is, is dat het lichaam van een man en een vrouw verschilt van elkaar. Door dit verschil is het voor een vrouw minder fijn om op een mannenfiets te fietsen. Natuurlijk kun je prima op een mannenfiets fietsen, maar beter is het om een speciale vrouwenfiets te gebruiken. Omdat ik de laatste tijd nogal snel last heb van mijn rug en schouders vond ik dit een goed punt om op te letten.

Naast dat je zou kunnen kiezen voor een speciale vrouwen fiets zijn de maten van je fiets ook ontzettend belangrijk. Als je een te kleine of juist te grote fiets koopt zul je ook minder lekker fietsen en dus sneller vermoeid zijn en klachten krijgen. Het beste is het om je in een gespecialiseerde winkel te laten adviseren over de maat van je fiets. Niet alleen heeft de maat namelijk te maken met de lengte van je gehele lichaam ook de lengte van je been speelt hierbij een rol.

Kwaliteit
Zelf heb ik lang getwijfeld tussen het kopen van een tweedehands fiets en toch een geheel nieuwe. Wat ik zelf lastig vond aan het kopen van een tweedehands fiets was dat je vaak niet goed weet wat de staat van de fiets is. Natuurlijk kun je dit door een aantal vragen wel een beetje achterhalen, maar zelf heb ik er te weinig verstand van om die gok te kunnen nemen. Wil je nu wel graag een tweedehands fiets stel de verkoper dan de volgende vragen en let op de volgende punten;
– Wanneer was de laatste onderhoudsbeurt?
– Waarom wordt de fiets verkocht
– Hoeveel kilometer is er bij benadering op de fiets gereden?
– Zitten er beschadigingen op het frame (heel belangrijk als je een fiets van carbon koopt!)
– Kijk naar de staat van de tandwielen, het is namelijk erg prijzig deze te moeten vervangen.

Daarbij moet je, jezelf ook afvragen welke kwaliteit in verhouding staat met het gebruik van de fiets. Je kunt immers wel de allerbeste fiets kopen die ze hebben in de winkel, maar naast het feit dat hier een prijs kaartje aan hangt, is dat ook tamelijk overdreven als je hem slechts 1 keer in de week wilt gaan gebruiken.

Prijs
Zoals gezegd heb ik eerst op Marktplaats gekeken voor een fiets. Naast het feit dat ik het heel lastig vond in te schatten wat de staat van de fiets was, vond ik de fietsen nog erg duur. Gemiddeld betaal je op marktplaats toch ook minimaal €550,00 euro voor een goed uitziende fiets. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik er achter dat je voor iets meer ook een goede nieuwe kunt kopen. Hoewel ik voor mezelf een budget van €500 euro had gesteld heb ik deze besloten op te schroeven. Allereerst bleek er in mijn budget geen fiets te zijn die aan mijn wensen voldeed en die zeldzaam goed uitziende tweedehands fiets voor €550,00 zou misschien ook snel nog een onderhoudsbeurt nodig hebben waardoor ik het zelf verstandiger vond om voor €600,00 een nieuwe te kopen.

Voor mij gold dat de kwaliteit belangrijk was, maar ik niet de beste van de beste fiets hoefde te hebben gezien het feit dat ik hem louter voor plezier ritjes max. 1 keer in de week zou gaan gebruiken. Ik kan me echter voorstellen dat als je andere eisen hebt voor je fiets het misschien wel aantrekkelijk kan zijn om voor een tweedehands fiets te kiezen. Mijn is advies hoe dank ook, oriënteer je goed op beide opties en weeg ze tegen elkaar af.

Wat heb je nodig naast een fiets?

Downloads3

Je denkt wellicht dat je met het kopen van een fiets klaar bent maar dat is zeker niet het geval. Fietsen is een dure hobby, althans als je begint moet je het nodige aanschaffen. Ik noem om die reden dan ook allene hetgeen strikt noodzakelijk is als je wilt beginnen met fietsen.

 • Helm – Een helm is een muts, ga niet stoer doen door er geen te dragen, als je valt heb je dan echt een probleem. Het is dan misschien niet zo super sexy, maar een helm is, net als een fietsbroek, echt onmisbaar!
 • Fietsbroek – Zoals gezegd misschien is een fietsbroek niet zo sexy, maar zonder fietsbroek zul je pijnlijke binnen krijgen. Dat is nog te overzien als je een keertje 20 kilometer fietst, maar doe je het vaker en langere afstanden dan is het toch echt verstandig om in een goede broek te investeren. (Geloof me de goedkoopste broeken van de Decathlon zijn geen goede investering….)
 • Pendalen – Als je een nieuwe fiets koopt wordt deze doorgaans geleverd zonder pendalen. Schrik dus niet als je nieuwe fiets aan komt zonder pendalen. Je kunt kiezen uit pendalen. Je hebt pendalen waar je alleen met speciale fietsschoenen in kan klikken. Je kunt voor combi pendalen kiezen waar je zowel met gewone schoenen op kan fietsen als met speciale schoenen in kan klikken, maar ook zijn er pendalen waar je alleen met gewone schoenen op kan fietsen. Zelf heb ik combi pendalen deze zijn prijstechnish iets duurder maar ik kan ze nu gewoon gebruiken met normale schoenen en als ik wil zou ik ooit nog fietsschoenen kunnen kopen en ze dan nog kunnen gebruiken. Uiteindelijk zijn ze in dat laatste geval goedkoper omdat dan slechts 1 maal pendalen heb hoeven kopen.
 • Fiets shirt – Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om een speciaal fietsshirt te hebben is het wel handig. Doordat een fietsshirt voorzien is van zakjes op de rug kun je gemakkelijk tijdens het fietsen bij een bidon of eten. Echter kun je het ook prima doen zonder fietsshirt en gewoon een normaal shirt of winddicht jasje dragen.
 • Bidon houder – Tijdens het fietsen zul je ook moeten drinken en daarom is het wel handig om minimaal 1 bidonhouder op je fiets te hebben waar je een bidon in kunt doen en uiteraard heb je dus ook een bidon nodig!
 • Zadeltasje – De banden van een racefiets kunnen helaas nog wel eens lek gaan en dan is het wel zo handig om een plaksetje bij je te hebben. Daarnaast is dit ook een handige plek om sleutels en/of geld in te bewaren.
  Het is handig om de volgende zaken in je tasje te hebben;

  • Een multitool
  • CO2 patronen
  • Een CO2 pompje
  • Bandenlichters
  • Een bandenplakset
  • Een reserve binnenband

IMG_9186

 

Tags: , ,
Categorie: Alles, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Linda 31.07.2016

  Handige tips!! Zelf ben ik ook naar de fietsenhandel geweest en had ik mijn vriend meegenomen. Hij heeft al wat fiets ervaring. Zo was het voor mij wat makkelijker

 • Reageer Kristien 01.08.2016

  Wat een handige tips! Ik heb net ook een sportieve fiets aangeschaft: ik ben voor een fitness model van Canyon gegaan (ook het vrouwenmodel) die je enkel online kan kopen. Kan niet wachten tot hij geleverd wordt! Maar als fervente fietser heeft mijn vriend er ook één en heeft hij mij geholpen met de maten. Je tips voor ander benodigdheden zijn erg handig! Moet mij ook nog het een en ander aanschaffen (en eindelijk leren een lekke band te herstellen!) voor de fiets er is!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.