Legally-Fit: Een racefiets gekocht!

15.07.2016

Racefiets gekocht
Al jaren denk ik er over, het kopen van een racefiets. Ooit had ik er een keer een rondje op gedaan, maar daar was het bij gebleven. Toen ik in april wederom op een racefiets stapte was ik verkocht, ik wilde er ook een hebben. Vandaag vertel ik waarom ik zo graag een racefiets wilde hebben en wat ik er tot nu toe van vind.


Waarom ik een racefiets kocht

Laat ik beginnen met uit te leggen waarom ik een racefiets heb gekocht. Al van jongs af aan wil ik graag een racefiets omdat ik altijd de overtuiging had dat ik daar best wel eens goed in zou kunnen zijn. Of het nu naar school was, of later naar mijn werk, ik maakte van fietsen altijd een wedstrijd. Misschien ben ik de enige die dit doet, maar ik probeer altijd zo veel mogelijk mensen in te halen. Echter was het tijdens mijn school en studententijd financieel geen opties om op de gok zo veel geld uit te geven. Daarbij moest ik ook nog maar afwachten of ik het echt zo leuk vond natuurlijk.

Eenmaal aan het werk en wonende in Amsterdam heb ik meerdere malen marktplaats af gespeurd op zoek naar een fiets. Telkens haakte ik toch af vanwege de prijs, tijdgebrek en het feit dat ik de fiets na gebruik steeds 3 trappen omhoog moest tillen. Eenmaal in Haarlem waren wat dat betreft de omstandigheden een stuk beter. Hier heb ik een mooie omgeving om in te fietsen en een schuur om de fiets in te zetten. De kosten, tijd en twijfel of ik het echt leuk zou vinden hielden me echter nog steeds tegen.

Toen ik op uitnodiging van een persbureau begin april mocht komen fietsen was ik direct enthousiast. Hoewel de eerste 10 minuten wat onwennig waren op een fiets met dergelijk dunne bandjes vond ik het al snel ontzettend leuk. Eenmaal thuis wilde ik het liefst direct een fiets kopen! Toch heb ik daar heel bewust bijna 2 maanden mee gewacht. Ik ken mezelf, als ik iets leuk vind dan wil ik het gelijk hebben en dan koop ik het zonder nadenken. Dat is niet zo erg als het gaat om een shirtje bij de H&M van €10,00 maar wel als het gaat om een fiets van een paar honderd euro. Ik moest van mezelf wachten tot ik mijn vakantie geld zou hebben. Als ik dit geld had moest ik bepalen of ik het echt nog wilde. Daarbij kwam het financieel natuurlijk ook mooi uit qua timing.

In die 2 maanden heb ik er veel over nagedacht. De financiën waren voor mij inmiddels niet meer zo’n issue, maar met name de tijd. Wanneer ga ik in godsnaam ook nog fietsen? Ik besloot niet te streng voor mezelf te moeten zijn. Het kopen van een fiets betekent immers niet dat je het gelijk 3 keer per week moet gaan doen, toch? Doen wanneer ik er zin en behoefte in had. Daarbij kan ik door mijn buik niet altijd buiten hardlopen met het mooie weer en is dit een mooie manier om toch lekker buiten te sporten zonder buik problemen. Toen ik er na 2 maanden nog steeds enthousiast over was besloot ik het te doen. Toen startte mijn zoektocht en ging ik en actief op zoek te gaan naar een fiets.

Racefiets gekocht LIV

Mijn fiets

Na lang wikken en wegen kocht ik online mijn fiets bij een online fietsenwinkel. Normaliter zou ik dat niet doen voor een dergelijke aankoop, maar de fiets zelf had ik al gezien bij een offline fietsenwinkel. In de winkel had ik hem al kunnen testen en was mij ook al een advies gegeven over de maat van de fiets die ik nodig zou hebben. De reden dat ik hem daar niet kocht was simpelweg de prijs die online ruim €100,00 lager lag. (Voor de duidelijkheid, ik heb de fiets dus echt zelf gekocht en er is geen cent aan gesponsord of iets dergelijks.) 

De fiets die ik kocht is van het merk Giant en van de lijn LIV. Om precies te zijn is het de Giant Avail 3. De lijn LIV is gemaakt voor en door vrouwen. De racefietsen van deze lijn zijn dan ook gemaakt op het lichaam van een vrouw waardoor het comfortabeler zou moeten zitten. Althans, comfortabeler dan als je als vrouw op een mannenfiets gaat fietsen. Of dit echt zo is, ik durf het te geloven maar heb geen ervaring op een mannenfiets. Omdat ik snel last heb van mijn schouders en rug besloot ik in ieder geval voor een vrouwenfiets te kiezen.

Uiteindelijk heb ik voor de fiets inclusief verzendkosten €623,00 betaald. Hiervoor kreeg ik hem thuis geleverd en hoefde ik er niets aan te doen.

Verder heb ik naast de fiets niet veel uitgegeven moet ik zeggen, de outfit op de headerfoto heb ik van Athleteshop gekregen, de helm van Decathlon en het LIV shirtje hieronder heb ik van LIV gekregen. Fiets schoenen heb ik (nog niet) omdat ik ze erg duur vind en niet gelijk bakken met geld uit wilde geven.

Pictures
Ervaring

Het eerste wat ik dacht toen ik halverwege mijn eerste tochtje was, was dat ik heel blij was dat ik al had leren schakelen tijdens het event in april. Hoe had ik ooit kunnen bedenken dat, dat zo zou werken als me dat niet was uitgelegd. Eerste tip is dan ook om je goed te laten voorlichten en helpen in een winkel als je nog geen ervaring hebt! Over alles waar je verder op moet letten bij het kopen volgt binnenkort nog een artikel.

Stiekem best eng….

Mijn eerste tocht was nog wat onwennig en misschien de tweede zelf ook nog wat. Het fietsen op die dunne bandjes vind ik zelf nog steeds wel een beetje eng. Juist doordat ze zo dun zijn ben ik ook nog wel eens bang als ik heel hard ga, een bocht om moet of als het nat is. Het is heus niet zo dat ik bang op de fiets zit, maar ik merk dat ik heel voorzichtig fiets. Om die reden durf ik ook (nog niet) te gaan fietsen als het regent of net heeft geregend. Tsja, misschien heel stom maar daar heb ik nog niet genoeg vertrouwen voor ontwikkeld. Met het weer van de laatste tijd betekent het dan ook dat ik pas een keer of 6 ben gaan fietsen in 1,5 maand. Niet extreem weinig, maar ik had best wel vaker willen fietsen.

Auw Billen

Zoals gezegd heb ik niet veel geld uitgegeven aan kleding, het meeste heb ik gekregen. Zelf kocht ik echter wel een broek van de Decathlon. Nu had ik best kunnen bedenken dat de kwaliteit voor die €12,99 misschien niet je van het is. Waar ik echter bij kwaliteit normaliter aan de stof denk, dacht ik nu niet aan de comfort. Op een fiets is het nu eenmaal heel gebruikelijk om een speciale fietsbroek te dragen en dat is niet voor niets. Draag je die niet heb je een pijnlijke reet. Maar ik kan je vertellen dat als je broek van flut kwaliteit is je alsnog een pijnlijke reet hebt hoor…. Dus mocht je denken, ik vind het niet zo sexy ik ga zonder zo’n broek fietsen, dan zou ik dat je niet aan willen raden. Het is dan misschien niet zo sexy, het scheelt je wel pijnlijke billen.

51 kilometer 

Waar ik me het meest op verheugde bij het kopen van een fiets was het op de fiets naar Amsterdam gaan. Het leek me super leuk om even te lunchen daar en dan weer terug te fietsen. De eerste keer dat dit mogelijk was, nam ik het er dus van en sprong op de fiets. Qua afstand, zo’n 25,5 kilometer (enkele reis) is het prima te doen. Vanuit Haarlem fiets ik door de mooiste landelijke gebieden, dat is echt top! Het fietsen door Amsterdam zelf vond ik echter een minder succes, maar daar is de stad dan ook niet op gemaakt.Anyway, het was mijn langste tocht tot op heden, een tochtje van 51,66 kilometer.

Het fijne aan fietsen vind ik dat je heel snel heel ver weg bent en echt even alleen bent. Natuurlijk kun je ook samen fietsen of heel intensief heel hard gaan fietsen. Maar zelf vind het heerlijk om op zo’n 28 kilometer per uur te fietsen en een beetje om me heen te kijken. Voor mij is fietsen weer een nieuwe manier van ontspannen en weer even jezelf opladen, heerlijk.

Conclusie

Tot nu toe ben ik heel blij met mijn fiets en heb ik er nog geen seconde spijt van. Mocht ik dat later wel krijgen dan zie ik het dan wel weer. Ik denk maar zo, ik kan altijd nog besluiten mijn fiets te verkopen. Voor nu wachten er echter nog heel veel fietskilometers die ik wil gaan maken!

Heb jij een racefiets of denk jij er over om een racefiets te gaan kopen?

Tags: ,
Categorie: Fietsen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Linda 15.07.2016

  Wauw mooie fiets!! Ik wil ook graag een racefiets, mijn vriend heeft er zelf ook een. Nu gaan we het eerst testen als we op vakantie zijn, we hebben nu drie dagen een racefiets gehuurd, inclusief helm. Ik moet zelf een broekje en een shirt kopen, als ik het leuk vind gaan we met mijn verjaardag voor een fiets kijken, ik heb we besloten dat ik eerst mijn halve marathon wil voltooien 🙂

 • Reageer Elma Versluis 15.07.2016

  Leuk verhaal! Ik heb zelf sinds een paar maanden een fietsje. Ik heb gekozen voor een hybride crossway, dat zit tussen een racefietsje en een mountainbike in. Net iets minder snel maar hetzelfde plezier. Ik maak redelijk wat kilometer maar alleen maar met mooi weer. Ben een mooiweer fietser. Ik deed al veel aan spinning dus de kleding en conditie had ik al. Mooi meegenomen. Veel plezier met je tochtjes

 • Reageer Andrea 15.07.2016

  Jaaaaa je hebt hem! Veel plezier met fietsen!

 • Reageer Jenn 29.07.2016

  Mooie fiets! Ik denk er ook wel eens over om er één te kopen, maar net als jij heb ik zoiets van ‘waar haal ik de tijd vandaan??’

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.