Legally-Fit: Hardlopen in de herfst

24.10.2016

hardlopen in de herfst
Hoewel het weer soms anders doet vermoeden hebben zowel de astreologische als de metrologische herfst al enige tijd geleden hun intreden gedaan. Het herfst seizoen in Nederland gaat doorgaans gepaard met stevige regenbuien, wind, verkleurde bomen en bladeren op de grond. Hoewel de herfst een prima jaargetij is om in te lopen zijn er een paar zaken die extra aandacht verdienen. Waar je op moet letten tijdens het hardlopen in de herfst leg ik je vandaag uit. 

De temperatuur:

Ben je in de zomer gewend zo min mogelijk aan te doen en er na je hardlooprondje toch nog uit te zien als een tomaat? In de herfst liggen de temperaturen doorgaans een stuk lager. Naarmate de winter dichterbij komt worden de temperaturen alleen nog maar lager, tot het gewoon koud is. Persoonlijk vind ik het heerlijk, hardlopen in de herfst. De lagere temperaturen en het liefst nog wat miezer zijn voor mij de beste kanten aan het lopen in de herfst.

Het ezelsbruggetje voor kleding:

Als je gaat hardlopen moet je minimaal 10 graden bij de buiten temperatuur optellen om tot je gevoelstemperatuur tijdens het lopen te komen. Niet zo gek dus dat je hardlopen bij 25 graden behoorlijk uitputtend vindt. In dat geval ervaart je lichaam het als 35 graden en weet zich geen raad met al die hitte.

Maar wat draag ik dan in de praktijk? Als ik op zondag mijn duurloop doe loop ik er ook in de herfst nog relatief bloot bij. Mijn favorieten op de dag zijn een short of capri met daarop een dun shirt met lange mouwen. In de avonden loop ik echter toch liever met een lange broek en een dun shirtje met lange mouwen. Naarmate de winter dichterbij komt of het flink regent, gaat ook het regenjasje er bij aan.

Regen:

Naast een dalende temperatuur kent de herfst nog een belangrijk kenmerk, regen, heel veel regen. Nu heb ik normaliter werkelijk een bloedhekel aan regen. Mijn haar gaat door de war, ik krijg het koud en mijn kleding wordt nat. Dit geldt echter niet tijdens het hardlopen, dan mag het van mijn lekker een beetje regenen. Eerst had ik niet door waarom het hardlopen zo goed ging tijdens de regen maar een team genoot bij hockey wees mij er op dat er heel veel zuurstof in de lucht zit als het regent. Door die regen zit er dus extra zuurstof in de lucht en houdt je het langer vol. Een ander voordeel van regen is dat je lichaam afkoelt door de regen. Door de regen hoeft het lichaam aldus geen energie te verspillen aan je inwendige airco systeem. Conclusie: Regen is dus heel efficiënt tijdens het hardlopen!

Ja ik geef toe dat de drempel van naar buiten gaan tijdens de regen een stukje hoger ligt, maar steen vast verloopt mijn run veel beter! Daarbij moet je, je maar bedenken dat je iet van suiker bent en je van die regen echt niet dood gaat.

Naast alle voordelen van regen moet je ook op een paar dingen letten tijdens de regen. Zo is het verstandig om zogenaamde shield schoenen te dragen. Shield schoenen zorgen er voor dat je geen natte voeten haalt tijdens het lopen. Ook is het aan te raden een regenjasje te dragen. Zeker als het regent in combinatie met wind kun je immers flink afkoelen. Voor de dames die liever geen doorgelopen mascara willen hebben is het tevens aan te raden waterproof mascara te dragen of te kiezen voor een pet.

Regen + Bladeren = Glad!

Wat is er mooier dan al die mooie verkleuren bladeren op een pad die je het ware gevoel van herfst geven. Hoe mooi het er wellicht ook uit ziet, de bladeren zijn verraderlijker dan je wellicht denkt. Het kan namelijk knap glad zijn door al die bladeren en zeker als het geregend heeft. Een ander nadeel is dat je vaak niet ziet wat er onder de bladeren zit waardoor je, je dus kunt verstappen op een tak of een losliggende tegel.

Licht in het Donker:

Nu de dagen korter worden is de kans groot dat je ook in het donker gaat trainen. Het is van groot belang dat je er rekening mee houdt dat je goed zichtbaar bent in het donker. Tegenwoordig hoef je niet meer dat (iets wat lompe) gele hesje daarvoor te dragen, maar veel reflectie zit in kleding. Ook schoenen zijn tegenwoordig meer dan eens voorzien van reflecterend materiaal. Naast deze reflectie in kleding en schoenen kan het nooit kwaad nog een extra lampje mee te dragen, zoals een led band voor om je arm. Hoewel je je niet moet bezuinigen op je veiligheid zijn deze reflecterende en lichtgevende artikelen tegenwoordig vrijwel overal en voor lage prijzen te verkrijgen, zelf bij de Action!

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Ise 24.10.2016

  Ik hou niet van hardlopen maar buiten sporten in de herfst is zo fijn! Goede tips. Ik ga vanavond weer lekker bootcampen, nu al zin in 😉

  • Reageer Stacey 24.10.2016

   Heel veel plezier Ise! De herfst is het ideale seizoen om lekker buiten te sporten.

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.