Legally-Fit: Waar moet je opletten bij het kopen van hardloopschoenen + Heel veel schoen reviews!

17.10.2016

a

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende aanbieders van hardloopschoenen, zoveel modellen, kleuren, vormen en functies dat je niet meer ‘even’ een paar schoenen koopt. Achter schoenen zit een hele wetenschap en voor iedereen is weer een ander soort schoen geschikt. Maar waar moet je op letten bij het kopen van hardloopschoenen? Naast mijn tips en trics review ik ook heel veel nieuwe schoenen die ik de afgelopen maanden heb mogen uitproberen. 

Het is de luxe van een fit blogger, een uitgebreide hardloopschoenen collectie te hebben. Het exacte aantal durf ik niet eens hardop uit te spreken, maar ik kan je verzekeren dat ik een klein goudmijntje aan schoenen in mijn bezit heb. Juist omdat ik zo veel verschillende schoenen heb, valt mij het grote verschil tussen iedere schoen op. De ene schoen is heel licht en flexibel, de andere is zwaar en stug, de een is uitermate geschikt voor een korte afstand, terwijl ik op de andere schoen juist liever een lange afstand loop. Iedere schoen heeft dus zijn eigen specifieke eigenschappen en kenmerken en iedere loper ervaart iedere schoen ook weer heel anders.

Waar moet je opletten bij het kopen van hardloopschoenen?

Hoe leuk en mooi hardloopschoenen ook kunnen zijn, een mooi voorkomen wil nog niet zeggen dat het de juiste schoenen voor jou zijn. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor schoenen die passen bij jouw loopstijl en doel. Om de juiste schoenen voor jou te vinden kun je het beste een looptest uit laten voeren bij een gespecialiseerde hardloopwinkel. In deze winkels zoals Run2Day, Runners World, All 4 Running en de Hardloopwinkel hebben ze een parcours met film apparatuur. Door de beelden van jouw run te analyseren kunnen zij bepalen wat voor een loper je bent en welke schoenen het beste bij jou passen. Daarnaast kun je aan de betreffende verkoper aangeven waar je voor aan het trainen bent. Schoenen voor iemand die alleen snelle korte afstanden loopt is namelijk ook weer anders dan een schoen waar je de marathon op loopt.

Naast dat het verstandig is om goed advies in te winnen bij een winkel zijn er nog een aantal korte tips die ik je mee wil geven.

 • Pas je schoenen aan het eind van de middag. Aan het einde van de middag zijn je voeten iets meer opgezet en voorkom je te krappe schoenen te kopen.
 • Je voeten kunnen beide verschillend van grote zijn dus pas altijd beide kanten.
 • Neem je standaard hardloopsokken mee als je schoenen gaat passen.
 • Neem je oude hardloopschoenen mee naar de winkel. Ze kunnen vaak aan je zool zien hoe je loopt.

De grote schoenen review test

Zoals gezegd heb ik als blogger het voorrecht een grote collectie hardloopschoenen te mogen bezitten. De afgelopen maanden heb ik een viertal nieuwe schoenen mogen ontvangen van merken waar ik nooit eerder op heb gelopen. Van Puma, Asics, Skechers en Saucony. Zoals gezegd zal iedere loper iedere schoen net weer even anders ervaren omdat iedereen anders loopt en andere voorkeuren heeft. Onderstaande is dan ook een combinatie van gegevens van de fabrikanten en mijn eigen ervaringen.

img_3939

Puma Speed 500

Nog nooit eerder liep ik op schoenen van Puma. Het feit dat wereldkampioen Usain Bolt zijn supersonische tijden loopt op schoenen van dit merk beloofde in ieder geval vast veel goeds. De eerste aanblik op de schoenen is positief. De kleuren zijn fris en het model is strak, het oog wil immers ook wat. Maar hoewel een mooi voorkomen leuk is, net als de tijden van Usain Bolt, gaat het uiteindelijk om hoe de schoenen lopen.

Inmiddels heb ik zo’n 70 kilometer op deze schoenen afgelegd en dus de nodige ervaring opgedaan met deze schoenen. Allereerst vind ik de pasvorm van de schoenen heel erg fijn en vind ik de veters heel fijn. Dit klinkt misschien gek, maar zelf vind ik veters met elastiek er in verwerkt fijner dan normale stugge veters. Tijdens het lopen kunnen je voeten nog wel eens iets opzwellen en bij deze veters rekken de veters die paar millimeters dan mee.

Maar goed, nu mijn ervaringen tijdens het lopen. Volgens de informatie geleverd bij deze schoen is de juiste energie essentieel en deze schoen geeft energie terug zowel bij het afzetten als het landen. Daarnaast zorgt de speciale foam zool voor een korter contact met de grond waardoor je een hogere pas frequentie kunt behalen. Zelf vind ik het vooral een hele stabiele schoen met fijne demping en die erg geschikt is voor trainingen. Voor wedstrijden vind ik ze zelf toch nog iets te zwaar om hele snelle afstanden te kunnen lopen, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Al met al vind ik het een hele fijne schoen waar ik de komende maanden nog veel op ga lopen.

img_3952
Asics DynaFlyte

Na jaren op Asics schoenen te hebben gehockeyd heb ik nooit de stap naar Asics hardloopschoenen gemaakt. Met de DynaFlyte kwam daar verandering in. In tegen stelling tot veel andere lopers zweer ik niet bij Asics schoenen. Dit komt omdat ik tijdens mijn eerste 2 loop analyses hoorde dat het niet de schoenen voor mij waren, sinds die tijd heb ik dan ook nooit de moeite genomen om het merk te gaan testen. Tot nu dus!

De DynaFlyte is het nieuwste model van Asics en onderscheid zich door de goede demping die voor een zachte landing zorgt. Deze demping zorgt er echter niet voor dat het een zware schoen is geworden want er is gekozen voor materiaal dat maar liefst 55% lichter is dan de gemiddeld. Zelf kan ik na 65 kilometer er op gelopen te hebben alleen maar onderschrijven dat het een lichte schoen is. De pasvorm van de schoen is super, ze zitten erg lekker en het materiaal maakt dat de schoen goed flexibel is. Wel moest ik, als nitwit qua Asics schoenen, even wennen aan hoe Asics schoenen lopen. Wat het nu zo anders maakt dan andere schoenen, ik kan het niet uitleggen, maar pas na 40 kilometer was ik gewend aan de schoen. Nu ik er eenmaal aan gewend ben vind ik het een zeer fijne en stabiele schoen voor mijn trainingen.

Een nadeel van de schoen vind ik dat het een vrij warme schoen is, de voering is vrij warm en je voeten worden dit dus ook snel. Als mijn voeten warm worden krijg ik zelf snel last van zweetvoeten (excuus voor dit on charmante detail) en loop ik al snel met blaren rond. In de zomer zal ik dan ook niet snel op deze schoenen lopen, maar voor de koude winter maanden lijkt het me juist ideaal!

img_3929

Skechers Go run ride 5

Tot vorig jaar had ik geen enkel idee dat Skechers ook hardloop schoenen maakte, ik kende ze alleen van de casual schoenen. Wat duidelijk te zien is door de achtergrond van Skechers in de casual schoenen is de fijne vormgeving van de schoenen, ze zijn flitsend en fris om te zien. Leuk detail vind ik dat ze twee kleuren veters bij de schoenen leveren zodat je het zo roze kunt maken als je zelf wilt.

Van de beschreven schoenen is deze schoen de lichtste in gewicht. Zelf ben ik erg gek op lichte schoenen omdat dit op de loopband bijvoorbeeld het fijnste loopt naar mijn mening. De schoen is echter zo licht dat ik hem als tamelijk onstabiel heb ervaren en hoewel dat voor de loopband geen enkel probleem is, vind ik dat zelf een nadeel tijdens het buiten lopen. Maar nu ik voor 50% van de tijd binnen op de loopband loop staan ze tegenwoordig gewoon standaard naast de loopband geparkeerd.

img_3945
Saucony Triumph Iso 2

De laatste schoenen in deze review serie is uit de run pops serie van Saucony. Net als Asics is Saucony een typisch hardloopmerk waar sommige bij zweren. Shame on me, maar ook dit merk had ik nooit eerder geprobeerd. Maar voor dit paar heb ik graag een uitzondering gemaakt, want wees eerlijk zien ze er niet flitsend uit?

De schoenen hebben, net als de puma’s, veters met elastiek, hetgeen voor een heerlijke pasvorm zorgt ook tijdens het lopen. Over pasvorm gesproken, deze schoenen geven je het gevoel alsof je op wolken loopt. Deze schoen staat bekend om de demping en dat is dus duidelijk te merken, en dat vind ik persoonlijk echt heerlijk! Deze schoen is nu al favoriet als het gaat om lange afstanden en ik zie mezelf nog wel eens een halve marathon lopen op deze wolkjes van schoenen!

Op wat voor een soort schoenen loop jij? 

Tags: , , , , ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageer Anne-Roos 24.10.2016

  Wat een verademing om eens niet alleen maar een lif zang over schoenen te lezen die mensen hebben gehad. Dank voor je eerlijke review en fijne tips, dat zouden meer bloggers moeten doen!

  • Reageer Stacey 24.10.2016

   Dank je wel voor je lieve reactie Anne-Roos!

 • Reageer Chris 24.10.2016

  Wat ik mij dus altijd af vraag bij bloggers is inderdaad of de schoenen wel geschikt zijn voor jou manier van lopen. Uit jou verhaal blijkt dat dus niet, zonde want ik zweer bij de schoenen die mij zijn aangemeten.

  • Reageer Stacey 24.10.2016

   Hi Chris, de schoenen worden inderdaad niet aangemeten bij een winkel. Maar in de loop der jaren heb ik wel voldoende kennis van schoenen ontwikkeld om er een objectief oordeel over te kunnen vellen en te kunnen voelen hoe de schoen in zijn algemeenheid loopt. Daarbij heb ik het geluk dat ik een vrij neutrale loper ben en dus op de meeste schoenen wel uit de voeten kan.

 • Reageer Saartje 24.10.2016

  Ik Ben verliefd op die Puma schoenen!

 • Reageer Kim 24.10.2016

  Fijne tips, ik moet ook maar weer eens nieuwe schoenen aan laten meten. Ik blijf het echter wel lastig vinden om niet op uiterlijk te letten, zeker na het zien van jouw pareltjes, wat een luxe zo veel mooie schoenen!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.