Legally-Fit: Waarom ik geen PR hoef te lopen

03.10.2016

Waarom ik geen PR hoef te lopen
Voor de een draait hardlopen om sneller worden, continue een nieuw PR lopen. Voor een ander draait hardlopen om het uitdagen van jezelf door steeds verder te gaan lopen en voor weer een ander is het gewoon een manier om te relaxen. Wat ook jouw de reden is om hard te lopen, waar jij ook je motivatie vandaan haalt, hoe je hardlopen ervaart en wilt ervaren is iets heel persoonlijks en dat maakt hardlopen volgens mij juist zo mooi. Voor mij heeft hardlopen nooit in het teken gestaan van sneller worden, waarom ik geen pr hoef te lopen, leg ik vandaag graag uit. 
De druk van buitenaf
Toen ik net begon met hardlopen was ik al blij als ik 2 minuten achter elkaar kon blijven rennen. Het moment waarop Evy zei: ‘ik ben fier op u, u mag nu weer rustig gaan wandelen’ kwam als geroepen. De focus lag op mijn uithoudingsvermogen, steeds iets langer kunnen lopen en steeds iets verder. Toen ik eenmaal de 5 kilometer had aangetikt werd ik lid van een hardloop groepje. Het was in het hardloopgroepje dat ik me voor het eerst bewust werd van snelheid en tijden. Voor die tijd was ik al lang blij dat ik het vol hield en had ik er nooit echt bij stil gestaan dat snelheid ook een belangrijke factor was.

Omdat ik in de groep een van de weinige was die al 5 kilometer kon lopen was snelheid daar voor mij geen probleem. Naarmate ik langer aan het hardlopen was en niet langer meer in groepsverband liep verdween dat gevoel voor steeds maar sneller worden. Natuurlijk vond ik het leuk als ik een rondje van 5 kilometer aan het begin van het jaar in 30 minuten volbracht en later in 26 minuten. Sneller worden was echter nooit mijn focus, met name omdat ik meer uitdaging zag in het steeds langer en verder kunnen lopen.

Pas toen ik begon met bloggen en mijn rondjes via social media begon te delen werd tijd echt een ding. Na een heerlijk trainingsrondje, een relaxte duurloop of een wedstrijd werd continue gevraagd naar mijn tijd. Sterker nog, na het lopen van de marathon in Rotterdam kreeg ik meer dan 50 keer de vraag over mijn tijd via Instagram. Op mijn blog hoorde ik dat mijn tijd niet marathon waardig was en ik die medaille niet verdiende en in de jaren dat ik blog heb ik inmiddels de meest gekke dingen naar mijn hoofd gehad als het gaat om de tijden en snelheden waarop ik loop.

Tijd werd steeds belangrijker en het werd overduidelijk dat men meer geïnteresseerd was in de tijden die ik liep dan de afstand. Het voelde voor mij als druk, druk om sneller te worden. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat als je niet heel snel bent je niet serieus genomen wordt en je er niet helemaal bij hoort.

Maar waarom dan niet sneller worden? 
Maar als je die druk ervaart en als het blijkbaar de norm is, waarom geef ik er dan niet aan toe? Ben ik niet ambitieus, ben ik lui, ben ik geen doorzetter ben ik geen echte hardloper? Je mag het allemaal van me denken. Zelf weet ik dat ik over een overdosis ambitie beschik, ik alles behalve lui ben en dat doorzetter mijn tweede naam is.

Of ik een echte hardloper ben? Ik ben geen Michel Butter of Daphne Schippers, ik ben een recreatieve hardloper. Zelf loop ik omdat ik het de mooiste sport op aarde vind, je kunt het doen wanneer je wilt, waar je wilt, alleen, met andere en ook hoe je dat wilt.

Het meeste plezier haal ik uit het hardlopen als ik in mijn hoofd continue dat gevecht aan het voeren ben over de afstand die ik loop en ga lopen. Ga ik de deur uit met het idee om 15 kilometer te lopen, dan kom ik meestal pas terug als ik minstens 17 kilometer heb gelopen, gewoon omdat ik het geweldig vind om mijn lichaam en geest op die manier uit te dagen.

Waar ik het geweldig vind om mijn lichaam en geest uit te dagen als het gaat om afstand, heb ik dat totaal niet op het gebied van snelheid. Zodra bij mij de focus op snelheid ligt vind ik hardlopen niet meer leuk en kan ik niet van mijn sport genieten zoals ik dat op een andere manier wel kan. Daarbij zou ik om sneller te worden mijn trainingen ook anders in moeten delen en bijvoorbeeld interval trainingen in moeten lassen. Nu zijn er mensen die dat heel erg leuk vinden, maar er zijn ook mensen die het verafschuwen.

Voor mij is het veel meer waard om van een training of wedstrijd genoten te hebben en blij te zijn met de afstand die ik heb afgelegd. Het is dan ook een bewuste keus om al geruime tijd geen tijden op mijn blog te plaatsen, puur omdat dit voor mijzelf geen meerwaarde heeft. Voor heel veel mensen is tijd wel heel belangrijk en een van de grootste uitdagingen van het hardlopen en dat is wat hardlopen zo mooi maakt. Wat je uitdaging of doel ook is, iedereen kan er zijn eigen doel in kwijt, wat deze ook is.

Wat ik je hierdoor mee wil geven; beoefen je sport, welke dit ook is, op de manier waar jij je het beste bij voelt en niet op de manier die je door andere wordt opgedragen.

 

Tags: , ,
Categorie: #Legallyfit, Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageer Mirjam 03.10.2016

  Goed beschreven Stacey. Genieten van hardlopen is het mooiste wat er is. Je mag zeker trots op jezelf zijn!

 • Reageer Chantal 03.10.2016

  Helemaal eens!!Ik heb zelf niet het aantal kilometers in me hoofd als ik de deur uit ga, maar de tijd. En of ik nu 10 km in 1 uur loop of 7 km in 1 uur, ik ben met allebei tevreden en heb lekker 1 uur gesport.

 • Reageer Roos 03.10.2016

  Goed artikel! Ik ben helemaal niet zo snel en twijfel daarom vaak om na het hardlopen het bijvoorbeeld op Instagram te zetten. Schaam me dan een beetje ofzo, omdat anderen zo veel sneller zijn (of alleen dat laten zien haha!) Jammer dat online het zo competitief kan worden allemaal, terwijl het daar natuurlijk niet om gaat!

 • Reageer Forever38.com (Vera) 03.10.2016

  Leuk artikel, en zo waar. Maarree… waar is de weekly diary die je normaal op maandag plaatst ??? Ik ben helemaal van slag nu 😉

  • Reageer Stacey 03.10.2016

   Die komt voortaan op dinsdag! Morgen ochtend om 05:00 komt hij dus online 🙂

 • Reageer Stephanie 03.10.2016

  Wat grappig dat je er precies nu een blog aan wijdt. Het was me al opgevallen dat je niet (altijd) meer je tijden vermeld. Bizar dat het online zo’n ding is geworden, zeg. Ik vind het altijd wel leuk om je behaalde afstand en tijd (je groei erin) te lezen, maar dan meer uit interesse. Groot gelijk dat je ervoor hebt gekozen om het niet meer te melden. Lekker genieten van wat goed bij jou voelt. Uiteindelijk gaat het erom dat je een wedstrijd uit hebt gelopen (en niet welke tijd), das al een prestatie op zich! 🙂

 • Reageer Ise 06.10.2016

  Super tof dat je er zo over denkt! Ik hou totaal niet van hardlopen en dat vinden mensen in de blogwereld soms al raar. Iedereen zou gewoon moeten sporten op de manier die hij/zij zelf fijn vindt!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.