Legally-Brunette: Apple watch review

27.11.2016

Apple watch review
Afgelopen zomer kocht ik na lang wikken en wegen een Apple Watch. Lange tijd vroeg ik me af of het horloge wel het geld waard was en of ik er niet na een paar weken weer op uitgekeken zou zijn. Normaal is mijn motto om bij twijfel het dan maar niet te doen, maar nu besloot ik de gok toch maar te nemen. Inmiddels heb ik het horloge al weer 4 maanden in gebruik en dus tijd voor een Apple watch review en ik kan je verklappen dat die erg enthousiast is. 

Voor het schrijven van onderstaand artikel ben ik niet betaald en bevat geen gekregen of gesponsord materiaal. De Apple Watch heb ik zelf, uit eigen beweging gekocht en betaald. 


Waarom ik er het nut niet van in zag

Als blogger heb ik de luxe om over al 4 sport horloges/smart watches/activity trackers te bezitten. Mijn eerste idee was dan ook dat de Apple watch weinig toe zou voegen aan het huidige assortiment dat ik in mijn bezit had. Oke, een kleuren scherm misschien, maar dat was dan ook wel het enige. Daar kwam nog eens bij dat de prijs van dit horloge bijna twee keer zo hoog is als de horloges die ik reeds in mijn bezit had. Een ander bijkomend nadeel dat ik vooraf zag was dat smart watches vaak enorme joekels zijn die geen porem zijn om mijn dunne kleine polsje. Nee, het was het vast niet waard. Wat ik wel wist is dat ik het de eerste twee weken vast heel leuk zou vinden, maar uiteindelijk al snel er op uitgekeken zou raken.

Toch ging ik overstag en kocht ik de Apple Watch

Mijn vriend was al tijden heel enthousiast over de Apple Watch. Hij had verschillende reviews gelezen en had bedacht het horloge in New York te gaan kopen. Eenmaal in New York bezochten we op dag 1 dan ook al gelijk de Apple Store op fifth avenue. Hij paste het horloge, bekeek het uitgebreid en zij dat hij er een nachtje over ging slapen maar eigenlijk al zeker wist dat hij hem zou gaan kopen. In de winkel was ik ook wel aan het kijken, het formaat viel me erg mee, en stiekem werd ik ook wel enthousiast. Maar kopen, nee dat zou ik niet gaan doen, ik had namelijk bedacht mezelf op een mooi sierraad van Tiffany te trakteren en daarna zou er geen budget meer zijn voor een Apple Watch.

De volgende dag was hij er over uit, hij wilde graag de Apple Watch. Wat hij destijds niet wist is dat hij het horloge van mij zou krijgen voor zijn aanstaande verjaardag.  Na hem verrast te hebben en eenmaal terug in het hotel begon hij gelijk met het gereed maken van zijn horloge. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. De eerste dagen was ik in eerste instantie vooral benieuwd naar de meting van activiteiten. Maar ook merkte ik al snel dat er andere functies waren, zoals de camera functie, de mail functie, de maps functie en de timer functie die toch wel erg handig en bruikbaar waren. De twijfel sloeg toe, hij was toch wel erg leuk.

Eenmaal bij Tiffany om mijn ketting te kopen haalde mijn vriend dezelfde truc uit die ik al met hem uithaalde bij de Apple store en betaalde hij de ketting. Mijn reden om de Apple Watch niet het kopen vervloog daarmee en ineens zat er lucht in mijn begroting. Op de terugweg van Central Park naar ons hotel liepen we voor de laatste keer langs de Apple Store, het was onze laatste dag in New York en het was nu of nooit vond ik. Eerst wilde ik hem passen, zien of het formaat niet te groot was voor mijn pols, als dat niet zo was, dan zou ik toch wel over stag gaan en dat gebeurde dus ook.

Apple watch review
De voordelen van de Apple Watch

Hoewel het horloge heus niet alleen voordelen kent zijn er zeker wel een paar voordelen die ik graag zou willen benomen. Uiteraard zal ik ook de nadelige kanten van het horloge bespreken, want na 4 maanden testen kan ik ook daar een oordeel over geven.

 • Foto op afstand:
  Na het hardlopen plaatsen veel mensen altijd een stunning hardloop foto. Tijdenlang heb ik gedacht dat mensen een persoonlijke fotograaf bij zich hebben. Later had ik door dat veel mensen foto’s maakten op 1 dag en ze gewoon gefaseerd plaatsen op Instagram. Maar er is ook nog de groep die een foto maakt van dat exacte rondje. Klooien met een zelfontspanner, snel wegrennen en uiteindelijk niet op de foto staan. Met de foto functie van de Apple Watch is dat verleden tijd. Op je horloge kun je zien wat je camera ziet en kun je ook de zelfontspanner bedienen. Ideaal als je het mij vraagt!
 • Agenda:
  Als docent leef ik met mijn agenda, daar staat in waar ik les heb, welke klas ik les geef en welk vak. Omdat ik soms wel 5 of 6 lessen op een dag geef en van het ene naar het andere lokaal ren dat vaak ook nog eens wekelijks veranderd is het niet meer bij te houden wanneer ik nu precies waar zou moeten zijn. De horloge functie op mijn telefoon is dan ideaal. Ik kan gemakkelijk even kijken waar ik dien te zijn en hoef niet uit een van mijn 2 tassen die ik mee zeul mijn telefoon te zoeken. Het klinkt misschien lui, maar het scheelt mij zoveel!
 • Aanpassen aan je outfit:
  De Apple Watch maakt gebruik van verwisselbare bandjes. Nu zijn die niet zo goedkoop en zal je niet snel een hele collectie aanleggen maar toch is het fijn om af en toe eens af te kunnen wisselen. Zelf heb ik een origineel wit bandje en een zwart bandje welke ik via Ebay heb gekocht. Het witte bandje gebruik ik met name tijdens het sporten en in de zomer. Terwijl ik het zwarte bandje dagelijks naar mijn werk draag.
  Naast het aanpassen van het bandje kun je ook de look van het klokje aanpassen. Cijfers, een ouderwetse klok, een foto, zelfs een Mickey Mouse, je kunt het zo gek of simpel maken als je zelf wilt.
 • Ontspanning:
  De Apple Watch beschikt over een functie om je een paar keer per dag weer even bewust te maken van je ademhaling. Uiteraard kun je deze functie uitzetten of snoozen. Gedurende 1 minuut geeft je horloge je aanwijzingen om je even op je ademhaling te focussen. Het klinkt misschien stom, maar zonder deze melding zou ik zelf nooit een minuut de tijd nemen.
 • Meldingen:
  Via de app van het horloge heb ik ingesteld welke whatsapp berichten wel en niet op mijn horloge worden getoond. Groepsberichten heb ik lekker uit geschakeld maar berichtjes van vrienden, familie en mijn lieverd komen er wel op. Stiekem vind ik het wel heel erg leuk om een lief berichtje van mijn vriend voorbij te zien komen als ik les sta te geven. Voor de klas kan ik uiteraard niet naar mijn telefoon gaan kijken, maar onopvallend kan ik best wel eens een kort berichtje lezen.
 • Beweging/Activity Tracker:
  Nee, de Apple watch is heus niet de enige die het mogelijk maakt om je beweging en activiteit te tracken. Na echter een aantal trackers te hebben beoordeeld ben ik echter wel van mening dat Apple dit zeer nauwkeurig doet. Doormiddel van drie gekleurde ringen geeft hij aan hoe veel uur je hebt gestaan, hoeveel minuten je intensief hebt bewogen en hoeveel actieve calorieën je op die dag hebt verbrand. Je kunt zelf een doel instellen. Zelf heb ik als doel om minimaal 12 uur te staan (je hoeft uiteraard niet het gehele uur te staan, maar minimaal 10 minuten), minimaal 30 minuten actief te bewegen en 500 actieve calorieën te verbranden. Naast de ringen meet het horloge het aantal stappen die je neemt per dag en wat de afstand is die je hebt afgelegd. Uiteraard haal ik lang niet iedere dag al deze doelen, maar door inzichtelijk te maken wat je wel doet maakt het je bewust van je eigen gedrag.
 • Hardlopen:
  Altijd als ik ga hardlopen loop ik met de Nike+ App. Zelf loop ik er al jaren mee en ben er nog altijd heel tevreden over. Ook middels de Apple Watch kun je met de Nike App lopen. Middels je horloge kun je de app bedienen, je afstand zien, de snelheid, waar je loopt, maar ook kun je, je muziek op je telefoon besturen. Omdat ik het eerste model horloge heb, beschikt mijn horloge niet over GPS en heb ik voor die gegevens dus altijd mijn telefoon nodig. Zonder telefoon lopen kan uiteraard ook maar dan krijg je geen kaartje van waar je hebt gelopen en is de meting iets minder betrouwbaar. Het horloge functioneert dus ook als een sporthorloge.

De nadelen van de Apple Watch

Naast de voordelen heeft het horloge ook natuurlijk zijn nadelen. Het lijkt bijna wel een verkoop praatje dus tijd om ook de nadelen even te gaan belichten.

 • Batterij: 
  Dit vind ik het grootste nadeel. Waar de meeste andere horloge’s wel een paar dagen mee gaan zonder opgeladen te worden moet je de Apple Watch wel echt iedere nacht opladen. Ik doe dat als ik ga slapen, hij ligt dan op mijn nachtkastje op te laden en is de volgende dag weer helemaal vol. Aan het einde van de dag heb ik dan nog maar een procent of 30 over en is opladen dus wel echt noodzakelijk.
 • GPS:
  Zelf heb ik het ‘oude’ model dat nog niet over GPS beschikt en dat vind ik wel onhandig. Met name met hardlopen zorgt het er voor dat je toch altijd je telefoon bij je dient te hebben. Dit nadeel vervalt echter als je het nieuwste model hebt, welke hier wel over beschikt.
 • Prijs:
  Doordat ik mijn horloge in Amerika kocht heb ik minder voor het horloge betaald dan dat je er hier in Nederland voor betaald. Toch blijf ik van mening dat het voor een hebbedingetje als een horloge heel veel geld is. Voor dit geld kun je ook een mooi ander horloge kopen hetgeen de rest van je leven mee gaat (op de batterij na) terwijl je weet dat deze over een paar jaar de prullenbak in kan omdat hij dan waarschijnlijk het niet meer doet of te verouderd is.
 • Werkt alleen met Apple:
  Nu ben ik heel Apple minded, hebben wij een Apple tv thuis, loop ik met 2 Iphones, 1 privé en 1 zakelijk en heb ik een macbook. Heb je echter geen Apple producten dan is ook het horloge waardeloos en zul je er niet veel mee kunnen.

Conclusie: Zou je nu wel of niet de Apple Watch moeten kopen?

Allereerst is dat natuurlijk helemaal aan jou. Het is absoluut niet zo dat het horloge je leven beter maakt, makkelijker wel in een aantal opzichten. Het is daarbij ook gewoon een hebben dingetje. De een vindt het fijn om een dergelijk product te hebben en vindt het dus ook geen bezwaar hier voor te betalen, de ander zal hier de toegevoegde waarde niet van inzien.
Zelf ben ik, ook na 4 maanden, nog steeds heel erg blij met mijn horloge en heb ik nog geen spijt gehad van mijn aankoop. Dagelijks gebruik ik hem en ben ik er nog heel erg blij mee.

 

Tags: , , , , , ,
Categorie: Fit Gear, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

1 reactie

 • Reageer Kaat 28.11.2016

  Eindelijk een antwoord op de vraag die al zo lang ‘brandt’ : hoe nemen die hardloopsters een foto als ze alleen lopen ? Dat krijg je toch nooit goed met een zelfontspanner ?
  Eindelijk, eindelijk antwoord ! 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.