Legally-Fit: 10 redenen waarom je juist in de winter zou moeten sporten

02.12.2016

10 redenen waarom je juist in de winter zou moeten sporten
Na het eten kruip ik op de bank met een dekentje, een kop thee, een reep chocolade en een serie. Sporten doe ik morgen wel. Klinkt het herkenbaar? Buiten is het koud en ach die trui verhult je figuur toch wel. Eeuwig zonde! De winter is namelijk het ideale seizoen om te sporten en kent vele voordelen. Vandaag vertel ik je de 10 redenen waarom je juist in de winter zou moeten sporten.


1. In de kou verbrand je meer calorieën. 

In de winter moet je lichaam, door de kou, harder werken om op temperatuur te blijven. Doordat je lichaam hard werkt om jou warm te houden verbrand je automatisch meer calorieën. Uiteindelijk zul je dus in de winter meer calorieën verbranden tijdens een half uurtje hardlopen dan tijdens de zomer. 
Bij dezelfde inspanningen als in de zomerperiode, verbrand je in de winterperiode meer calorieën. Klinkt misschien een

2. Door het sporten in de winter krijg je het warm en blijf je ook langer warm

Het moment dat je de deur open doet en de kou je al tegemoet komt, je tanden beginnen te klapperen en je lichaam begint te rillen. Je denkt dat je vaak nooit meer warm wordt, maar niets is minder waar. In de winter is het doen van een warming-up van groot belang en tevens zorgt dit er voor dat je het juist lekker warm krijgt. Als je bloedcirculatie eenmaal goed op gang is door het sporten zorgt het er tevens voor dat je het ook na het sporten nog een tijdje lekker warm houdt.

Mocht je trouwens een voorbeeld van een fijne warming-up willen zien, kijk dan is naar het artikel en bijbehorende YouTube Filmpje over een warming-up

3. In de winter moet je, je warm kleden. (en die kleding moet je natuurlijk nog kopen!)

Om jezelf in de winter warm te houden tijdens het sporten moet je heel veel laagjes dragen. Een warme tight, een ondershirt, een shirt met lange mouwen, een jasje en misschien zelfs een muts en handschoenen. Het voordeel hieraan is dat je een heel goed excuus hebt om nieuwe winter sportkleding te shoppen, je wilt immers geen kou leiden.

4. Damage-control

December had met beter de ‘eetember’ of ‘foodember’. Waar eerst de pepernoten je om je oren vliegen, volgen al snel de kerstkransjes, 6 gangen diners en oliebollen. Voor je het weet pas je op 1 januari niet meer in je favoriete jeans en ga je, samen met alle andere mensen die het zelfde is overkomen, naar de sportschool. Natuurlijk moet je ook gewoon van al dit lekkers genieten. Maar om er zorgeloos van te genieten is bewegen erg belangrijk. Door te bewegen raak je de energie weer kwijt die je binnen hebt gekregen door het eten. Eigenlijk hou je, jezelf dus een beetje in balans door te blijven sporten naast het lekkere eten.

5. Sporten gaat stress tegen

Sport en bewegen is heel belangrijk in de strijd tegen stress. Nu hebben we allemaal wel eens extreem veel stress en daar willen we dan natuurlijk zo snel mogelijk van af. Door te hardlopen maak je, je hoofd leeg en ervaren veel mensen minder stress. Maar eigenlijk hoef je helemaal niet te gaan hardlopen, bootcampen, of wat dan ook buiten. Uit onderzoek (Basel 2014) blijkt dat wandelen, fietsen of sporten in een natuurlijke omgeving een kalmerend effect heeft op mensen.

Juist rond de feestdagen, als je stress hebt over de cadeau’s, gedichten die nog af moeten en ga zo maar door. Juist dan is buiten zijn dus goed tegen de stress.

6. Je kunt ongezien hardlopen

Het is in de winter heel vaak en heel lang donker. De meeste mensen vinden het verschrikkelijk al die korte dagen, toch heeft het ook een voordeel. Begin je net met hardlopen en wil je niet dat iedereen je ziet? Dan heb je in de winter plenty aan mogelijkheden om in het donker je rondje te lopen. Zorg er alleen wel voor dat je goede verlichting hebt, zodat de automobilisten je wel zien.

7. Summer bodies are made in the winter

Met een beetje mazzel kunnen we in april wel weer een keertje op een terras zitten en in mei liggen we misschien al wel weer in bikini op het strand of in het park. Voor je het weet is het dus al weer bikini, korte broeken en blote benen weer. Helaas is het trainen van je lichaam niet iets wat je even in een week doet en dus is het perfect om er nu al mee te beginnen. Zo kun je het rustig opbouwen en jouw ideale summer body creëren.

8. In de zomer ben je helemaal fit en loop je iedereen er uit

Ken je dat, zodra het weer een beetje lekker weer begint te worden en de temperaturen boven de 15 graden uit beginnen te komen begint iedereen weer ineens te gaan hardlopen. Als je de hele winter niets hebt gedaan heb je grote kans dat je bij de hoek van de straat al weer helemaal klaar bent met hardlopen. Met een rood hoofd loop je te hijgen en vervloek je, jezelf dat je in de winter niets hebt gedaan. Ga je wel door trainen in de winter dan kun je juist als het mooi weer is mensen inhalen en voorbij lopen, laten zien hoe fit jij wel niet bent. Laten we eerlijk zijn, het is best een goed gevoel als je wat mensen in kunt halen en zeker die knappe jongen.

9. Sporten bevordert je weerstand

Snif, snotter en snuif, ben jij ook altijd de hele winter verkouden, ziek of onderweg om ziek te worden? Dan is sporten voor jou de oplossing. Uit onderzoek van infectioloog Jaap van Dissel, hoogleraar interne geneeskunde aan het Leidse LUMC, blijkt namelijk dat regelmatig bewegen er voor zorgt dat de ziektekiemen minder vat op je hebben waardoor je dus minder snel ziek zal worden.

10. Het voorkomt een winter depressie

Van sporten word je gelukkig, geloof het of niet. Je lichaam gaat namelijk het geluk stofje endorfine aanmaken vanaf het moment dat je langer dan 30 minuten aan het trainen bent. Endorfine maakt je blij en gelukkig en zal voorkomen dat je in een heuse winterdepressie terecht komt.

Dit waren mijn 10 redenen waarom je juist in de winter zou moeten sporten. Wat is jou reden om in de winter te sporten? 

Tags: , , , ,
Categorie: #Legallyfit, Fit, Health, Legally-Fit, Sporten
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageer Ise 03.12.2016

    Zeker waar! Ik plaatste hier toevallig afgelopen week ook een artikel over.

  • Reageer vandaalenzo 03.12.2016

    Fijn artikel. Ik houd van de winter. In de winter hardlopen vind ik heerlijk. Ik kan genieten als ik eraan denk dat mijn wekker eerder afgaat, ik mijn hardloopspullen van mijn stoel pak en het eerste moment waarop die ijskoude lucht mijn gezicht raakt. Waarom doe ik dit? Gevolgd door een paar minuten later het fijne gevoel van de wereld die nog moet ontwaken en ik die er al ben. Terugkomen en beseffen dat die shot endorfine onbetaalbaar is, gevolgd door een dag waarop ik me energiek voel. (Dodelijke) blikken van collega’s wanneer ik bruisend het kantoor binnenstap en de opmerking “weer gerend zeker? Niet iedereen is een ochtendmens.” Waarna die lach al helemaal niet meer van mijn gezicht te krijgen is.

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.