Legally-Food: (glutenvrije) Stroopwafel cake

26.01.2017

glutenvrije stroopwafel cake
Een stroopwafel na het eten die zacht werd boven mijn kopje thee. Jarenlang was dit een traditie, maar door mijn gevoeligheid voor gluten moest ik cold turkey afkicken en at ik jarenlang geen stroopwafels meer. Gelukkig vond ik onlangs een goede (glutenvrije) vervanger en besloot ik ook maar gelijk er een (glutenvrije) stroopwafel cake mee te bakken. Mijn vriend en collega’s waren erg enthousiast en uiteraard kun je door ‘gewoon’ meel en stroopwafels te gebruiken dit recept naar jouw wensen/dieet voorkeuren aanpassen. 

Mijn stroopwafel verslaving.

Sinds ik er op 19 jarige leeftijd achter kwam dat veel van mijn klachten werden veroorzaakt door het eten van gluten en ik gluten uit mijn voedingspatroon schrapte mis ik 1 ding het meest, stroopwafels. Het duurde zo’n 7 jaar voordat ik glutenvrije stroopwafels vond die een klein beetje in de buurt kwamen van de glutenvolle variant. Zodra er een dergelijke verpakking in huis is, is hij er eigenlijk ook niet meer. In plaats van er spaarzaam mee om te gaan schrans ik zo hard als ik kan en is het zakje binnen een poep en een scheet leeg.

Onlangs kwam een collega binnen met een cake, stroopwafel cake. Nu zijn alle heerlijke traktaties lastig om af te slaan, maar deze….. Het werd zo erg dat ik zelfs over stroopwafels en stroopwafelcake begon te dromen. Het werd een obsessie zou je kunnen zeggen. Maar goed, stroopwafel cake zit doorgaans bomvol gluten en een glutenvol recept is niet 1-2-3 omgezet naar een glutenvrije variant. Kortom ik heb gegoogeled alsof mijn leven er vanaf hing en vond een 5 recepten die ik combineerde tot dit geheel.

Ingrediënten

200 gr boter
250 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel vanille essence
4 eieren
100 gram boekweitmeel
100 gram glutenvrij meel (peak from)
1 tl glutenvrije baking soda
2 tl kaneel
4 stroopwafels

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Mix de boter, suiker, vanille essence en vanillesuiker tot een mooi romig mengsel.
 3. Voeg een voor een de eieren toe door het mengsel, voeg pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen.
 4. Voeg rustig de twee soorten meel, de baking soda en  de kaneel toe.
 5. Snij drie stroopwafels in kleine stukjes en schep deze door het beslag.
 6. Stort het beslag in de ingevette of met bakpapier beklede cakeblik.
 7. Snij de laatste stroopwafel in kleine stukjes en strooi over de het beslag.
 8. Bak de (glutenvrije) stroopwafel cake gaar in 60-70 minuten op 170 graden.
Tags: , ,
Categorie: Gluten, Glutenvrije Optie, Legally-Food, Recepten, Taart & Cake
Vorige post Volgende post

1 reactie

 • Reageer El 29.01.2017

  Die cake ziet er heerlijk uit zeg!

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.