Legally-Brunette: Werk niet harder maar Slimmer

25.02.2017

Best bekeken video's

Onlangs vertelde ik over de training timemanagement die ik op mijn werk volgde. De reacties met het verzoek hier een artikel over te schrijven kwamen massaal binnen. Inmiddels ben ik begonnen met het uitwerken van alle tips en trics omtrent timemanagement. Er is zoveel nuttige informatie en er zijn zoveel handige tips die ik met jullie wil delen, dat ik heb besloten er een reeks van te maken. De komende weken zullen er verschillende artikelen online komen met tips omtrent timemanagement. Werk niet harder maar slimmer.  Vandaag begin ik met het grip krijgen op de taken die je moet doen.

Grip krijgen op de taken die je moet doen

Nu ben ik van nature al iemand die zijn zaakjes goed regelt. Ik zal niet snel iets vergeten of een deadline missen. Hoewel ik voor mijn idee al behoorlijk wat grip op de zaken heb kan het altijd beter. Voor ik de training volgde leefde ik al van to-do lijstje naar to-do lijstje. Het gevoel om zaken af te strepen op het lijstje gaf me zoveel voldoening dat ik op ten duur iedere kleine onbenullige taak er zelf op plaatste.
Nu denk je misschien dat het maken van een to-do-list geen hogere wiskunde is. Daar zit wat in, iedereen kan er een maken. De kunst zit hem echter in het maken van een effectieve en efficiënte to-do-list waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt.

Een niet functionerende to-do-list zorgt voor onnodig veel stress en onrust, je gebruikt je hoofd dan niet alleen om te denken maar ook om heel veel te onthouden. Het doel van het plannen is juist dat je hoofd weer een ruimte wordt om te denken en niet om alles in te onthouden. Om dit te bereiken heb ik 3 stappen uitgeschreven.
Krijg grip op de taken die je moet doen.

Stap 1. Maak een mind dump

Wat voor een baan je ook hebt, je ontkomt er niet aan dat er 1000 en 1 dingen te doen zijn en je door het bomen het bos soms niet meer ziet. Hoe vaak gebeurd het niet dat je in de auto zit of in bed ligt en je, je ineens nog bedenkt dat je iets moet doen? Om grip te krijgen op wat je allemaal moet doen is het allereerst belangrijk om in kaart te brengen wat je dan daadwerkelijk allemaal moet doen. Het in kaart brengen van al deze punten zal rust in je hoofd geven en waar sommige mensen het maken van een dergelijk overzicht dan ook een to-do-list noemen word in timemanagement de term mind dump gebruikt. Zet alles op papier. De volgorde maakt niet uit, zorg alleen dat alles op papier staat. Zodra het overzicht op papier staat is het uit je hoofd. Hierdoor krijg je weer een hoofd om te denken en niet om te onthouden.

Stap 2. Stel je prioriteiten

Zodra je een overzicht hebt van alle items die je moet oppakken moet je voor jezelf gaan kijken welke van deze items prioriteit hebben en welke juist helemaal niet. Het voordeel hiervan is dat je voor jezelf een overzicht krijgt van welke zaken je urgent op moet pakken en welke niet. Dit bereik je door ieder item te kwalificeren middels onderstaande matrix.

 

Nummer alle taken op je mind dump met het nummer dat overeenkomt met de matrix. Vervolgens kun je de taken in chronologische volgorde zetten van 1 t/m 4.

Stap 3. Moet ik dit nu doen?

Denk bij alles wat je wilt gaan doen of aan het doen bent; MOET IK dit NU doen?
Leg elke keer als je jezelf deze vraag stelt de klemtoon op een ander woord.

Moet: Is het belangrijk?
Ik: Moet ik het doen of een ander? Kan een ander het misschien sneller of beter?
Nu: Is het urgent of kan het wachten?

Volgende week zal ik het onderwerp plannen nader bespreken.

Tags: , ,
Categorie: Legally-Brunette, Office Life
Vorige post Volgende post

2 reacties

  • Reageer Stephanie 25.02.2017

    Bedankt voor het delen, super goede tips! Zeker die minddump lijkt me een goed idee.

  • Reageer Ise 25.02.2017

    Ik vond mezelf ook al aardig goed in het maken/werken met to-do-lists, maar zo te horen kan ik toch ook nog wat leren 😉

  • Laat een reactie achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.