Legally-Me: PLOG – Zandvoort Circuit run

28.03.2017

Zandvoort Circuit Run
Als je mij vraagt wat ik een van de leukste wedstrijden van Nederland vind dan zeg ik steenvast de Zandvoort Circuit Run. Afgelopen zondag stond ik alweer voor de derde keer aan de start van dit unieke event over het race circuit en het strand van Zandvoort. Middels een PLOG neem ik jullie mee en laat ik zien hoe deze dag verliep. 

Foto header: Nicky Broos

Om 08:15 schrik ik wakker met het idee dat mijn wekker misschien niet goed is gezet en ik geen rekening heb gehouden met de overgang naar zomertijd. Maar ja, als je niet zeker weet of je telefoon nu wel of niet automatisch is aangepast en je horloge synchroniseert met je telefoon, hoe weet je dan hoe laat het is? Na een simpele google actie bleek het dus echt 08:15 te zijn en kon ik nog 45 minuten slapen. Om 09:00 ging mijn wekker en hijs ik mezelf uit bed en spring ik onder de douche.  Vrijwel iedere zondag gaat om dit tijdstip de wekker in verband met de voetbal tijden van M.

Samen schuiven we aan het ontbijt, hij de afbakbroodjes met grillworst en ik een bakje havermout. Tijdens het ontbijt kijken we een aflevering van Ik vertrek. Het is onze guilty pleasure om hier naar te kijken en bijvoorkeur tijdens het ontbijt. Zelf zouden we er niet aan moeten denken om een B&B of hotel te starten in het buitenland, hetgeen de meeste gezinnen doen, maar toch vinden we het erg leuk om te zien.

Met het ontbijt achter de kiezen leg ik de laatste hand aan mijn haar en gooi ik nog wat spullen in mijn tas. Hoewel het zonnetje heerlijk schijnt doe ik op de fiets nog even een lange broek aan. Eenmaal op de fiets vind ik het zelfs een beetje fris. Het is trouwens wel pure luxe om op de fiets naar een hardloop event te kunnen gaan, 20 minutjes met mijn zon in het gezicht, heerlijk.


Eenmaal op het circuit is het al behoorlijk druk en zijn de lopers van de 5 kilometer zich al in het zweet aan het werken. Het duurt even voordat ik door de sluis heen ben en richting de box van Runner’s World kan. Ieder jaar mag ik op uitnodiging van Runner’s World hier lopen en of dat nog niet genoeg is mag je dan ook gebruik maken van de box. In de box zijn ook veel andere bloggers, kun je, je omkleden en is er eten en drinken in overvloed.

Een kwartier voor de start ga ik vast richting het startvak en geniet ik uit de win nog even van het zonnetje voor ik het startvak in loop. Eenmaal in het startvak probeer ik zoals gewoonlijk mezelf niet mee te laten slepen met alle hysterie. Mensen om me heen die druk aan het springen zijn, harde muziek en mensen die de ene na de andere verwachtte eindtijd roepen. Voor mij is het startvak juist een moment waarop ik me even rustig wil focussen op mijn doel; genieten. Het is prachtig weer en de sfeer tijdens de wedstrijd is altijd super dus daar wil ik van genieten.


Foto’s drieluik: Nicky Broos

Na het startschot kan het genieten beginnen. De eerste 5 kilometer vliegen voorbij. Het stuk op het circuit vind ik altijd erg lekker lopen ondanks de hoogte verschillen en de schuine vlaktes. Het echt zware deel begint als we van de boulevard het strand op gaan. Lopen door het mulle zand blijft gewoon niet mijn hobby. Ieder jaar neem ik me weer voor om het vaker te trainen en ieder jaar komt er weer helemaal niets van terecht…. Eenmaal op het strand hebben we lekker de wind in de rug en is het heerlijk lopen. Ook op het strand staan heel veel toeschouwers, zo leuk! Maar het moment waarvan je wist dat het zou komen kwam na bijna 8 kilometer, het moment dat je van het strand omhoog de boulevard op moet. De eerste keren bij wedstrijden zoals deze en Egmond ging ik nog met volle vaart omhoog en verspilde ik enorm veel kracht. Tegenwoordig wandel ik heel stevig door en haal ik al wandelend zelfs mensen die hardlopen in. Dit kost mij veel minder kracht en energie en voelt voor mij beter. Vanaf het moment waarop ik boven ben kan ik weer lekker vol gas door en verheug ik me al op het stuk door het centrum. In het centrum van Zandvoort is er tijdens de wedstrijd altijd van alles georganiseerd en is het super druk en gezellig, heerlijk om doorheen te lopen. Voor ik het weet zie ik alweer het bordje van het 11 kilometer punt staan. het laatste stuk is voor mijn idee anders dan andere jaren en voor ik het weet ben ik al op het laatste rechte stuk en is de finish in zicht. Het laatste stuk probeer ik nog even aan te zetten en met een big smile op mijn gezicht kom ik over de finish.


Na de finish zie ik Mari en Eleanor en nemen we onze medailles in ontvangst en zetten we koers naar de Runner’s World Box. Aldaar kletsen we geruime tijd na alvorens ik richting mijn fiets ga. De route naar mijn fiets duurt door de vele bekende die ik tegen kom bijna een uur. Dat is ook een van de leuke dingen aan een wedstrijd zo dicht bij huis, veel bekende lopen mee of moedigen aan. Eenmaal op de fiets is het heerlijk om even uit te fietsen na de wedstrijd en daarbij sta je niet in de file zoals alle mensen die met de auto zijn gekomen.


Na thuis even snel mijn spullen te hebben gedumpt fiets ik snel naar het voetbalveld om nog een glimp van het voetbal van M. op te vangen. Helaas is de wedstrijd net afgelopen maar we kunnen wel gezellig samen terug naar huis fietsen. Vanaf huis lopen we naar de ap en doen we onze boodschapjes. Genoeg beweging vandaag dus!

Na het eten kruip ik een uur in bad. Ik steek een kaarsje aan, neem een kopje thee mee en gewoon even een uurtje helemaal niets. Nog altijd ben ik zo blij met ons bad, ik kan er zo van genieten en maak er dan ook dankbaar gebruik van. Na een uur ben ik helemaal zen en ga ik op de bank bij M. liggen. Terwijl we tv kijken werk ik aan dit artikel en snaai ik wat stukjes Tony’s.

Tags: ,
Categorie: Hardlopen, Legally-Fit
Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Linda 28.03.2017

  Het ziet er naar uit dat je echt genoten heb! Leuk om te zien!

 • Reageer Bente 28.03.2017

  Dat is inderdaad echt heel fijn, zo’n event vlakbij! Dat vind ik ook zo heerlijk aan de Dam tot Dam.. ik pak de bus of trein naar Amsterdam en ren dan zo naar huis toe 😉

 • Reageer vandaalenzo 29.03.2017

  Klinkt als een geslaagd dagje. Ik hoor vaak dat dit de best georganiseerde wedstrijd is. Ervaar jij dat ook zo?

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.