Legally-Fit: 3 maanden sporten in een warmte cabine

19.04.2017

Sporten in een warmte cabine
Aan het einde van 2016 ging ik een nieuwe sportieve uitdaging aan. Tijdens de wintermaanden ging ik drie maanden lang sporten in een warmte cabine bij BBB Health Boutique in Haarlem. Gemiddeld 3 keer in de week lag ik in de cabine, volgde ik groepslessen en werd ik intensief begeleid. Vooraf was ik positief, ben ik dat nog steeds?


Het begin punt

Toen ik 3 maanden geleden aan deze uitdaging begon vond ik de eerste grote pre, de warmte. Kou is zeg maar echt niet mijn ding. In de cabine is het zo’n 30 graden en dat geeft je dus het  gevoel alsof je op het strand ligt. Wat me ook heel fijn leek aan BBB is het beleid dat ze voeren.

‘Ze bellen je als je niet op je training komt’

Nu denken jullie misschien dat ik emmers vol motivatie in huis heb en sporten voor mij nooit als een verplichting voelt, maar daar heb je het mis. Natuurlijk sport ik graag, maar na een lange dag werken, als het donker en koud is, is het ook voor mij een hele opgave de deur uit te gaan. Het feit dat ze je een beetje achter je broek zitten kan bij mij dus geen kwaad. Zie het als een extra stok achter de deur.

Begeleiding

Wat BBB onderscheid van andere sportscholen en sport concepten is de begeleiding. Het begint al met het kennismakingsgesprek dat je krijgt als een (gratis) proefles boekt. Tijdens het gesprek wordt gekeken naar je doelen, je lifestyle, voeding etc. Je kunt dus op veel gebieden je ontwikkelen bij BBB en niet louter op het fysieke vlak. Op zich is dat best logisch want als je geestelijk bijvoorbeeld niet goed in je vel zit dan zal al het andere ook een stuk minder goed gaan.

Omdat ik fysiek best fit ben en ik mijn voeding redelijk goed in balans weet te houden kwamen we al snel bij het puntje lifestyle aan. Laat dat nu net een gebied zijn waar nog veel te leren valt.

Zoals je misschien wel eens merkt heb ik het best druk en daar komt bij dat ik ook nog eens verschrikkelijk slecht ben in nee zeggen. Anyway, het was al snel duidelijk waar de focus op zou liggen.

De begeleiding op het gebied van lifestyle was geen overbodige luxe. 

Iedere 2 weken had ik na het sporten een gesprek hierover. Kleine oefeningen moest ik doorvoeren en uitvoeren. Denk hierbij aan korte mindfulness oefeningen, eerder naar bed toe gaan en een half uur voor het slapen gaan geen tv kijken. Dat laatste was nog wel even een dingetje, maar inmiddels probeer ik dat steeds vaker te doen. Maar naast deze oefeningen had ik tijdens de gesprekken het ook over balans vinden in het leven. We willen allemaal heel veel, alles moet en ik heb het ook altijd druk. Ontspannen is iets wat mij lastig afgaat. Het was dus nuttig dat ze me regelmatig er aan hielpen herinneren dat niet altijd alles hoeft en je hier best keuzes in kan en mag maken.

De afgelopen 3 maanden heb ik veel gehad aan de gesprekken en begeleiding. Het is ook heel waardevol dat mensen die je 3 keer in de week ziet tijdens het sporten, weten waar je staat in het leven.

Naast de begeleiding in mijn geval de focus op lifestyle wordt je ook tijdens het sporten begeleid. Tijdens het doen van je oefeningen loopt er continue een trainer langs om je te helpen of aanwijzingen te geven over hoe je een bepaalde oefening uit zou moeten voeren. Omdat er slechts 6 cabines zijn word je goed in de gaten gehouden en is er dus heel veel persoonlijke aandacht.

Sporten in een warmte cabine

Hoewel BBB dus meer is dan louter een sportschool, draait het grote deel toch om bewegen. In een warmte cabine voer je oefeningen uit die door de begeleider voor jou zijn geselecteerd. In de cabine vind je een viertal weerstandsbanden die de oefeningen effectiever maken en op je schema staat precies aangegeven wanneer je welk bandje gebruikt. Je bent ongeveer 30 minuten per keer bezig met je hele set oefeningen.

Welke oefeningen je doet is afhankelijk van je doelen. Voor ieder doel is er een apart trainingsprogramma en als deze er nog niet is dan wordt hij wel gemaakt voor je. Op dit programma zie je precies welke oefeningen je moet doen. Omdat ze louter qua naam beschreven zijn is het in het begin even stampen hoe de oefeningen uitgevoerd moeten worden. Uiteraard kun je altijd om hulp vragen bij de trainers maar in de toekomst zou je natuurlijk eigenlijk naar een systeem met een tablet of smartphone moeten gaan die je in een video laat zien hoe deze er uit ziet. Dit is wellicht het enige puntje van opbouwende kritiek die ik heb op het systeem.

Het grote voordeel van sporten in een warmte cabine is dat het je doorbloeding verbeterd en je geen spierpijn hebt na het sporten terwijl je wel een intensieve workout hebt gehad.

Met name dat laatste is heel fijn, vaak als je been, buik en bil oefeningen doet is de trap aflopen, op een stoel gaan zitten en lachen een kwelling, nu niet. Dit zorgde er dan ook voor dat ik niet me heel fit voelde en ook kon blijven hardlopen. Voor die, wie de wens hebben af te vallen heeft het sporten in een warmte cabine ook nog zijn voordelen. Door de warmte komt je verbranding namelijk sneller op gang.

Groepslessen

Naast je persoonlijke schema in de cabine kun je ook deelnemen aan de groepslessen. Er zijn veel verschillende soorten groepslessen waar je uit kunt kiezen. Allereerst heb je de groepslessen in de cabine. In de cabine voer je dan allemaal dezelfde oefeningen uit, variërend van een yoga les tot een pittige BBB 30. Maar naast sporten in de cabine is er ook een zaal waar iedere dag groepslessen worden gegeven. Zelf ben ik bijna iedere week een uur yin yoga gevolgd, maar ook is er een HITT les, Pilates en zijn er verschillende soorten yoga. Last but not least kun je iedere zaterdag aanhaken bij de bootcamp les buiten in het park.

Door het aanbod van groepslessen is er voldoende afwisseling mogelijk in je sportroutine. 

Alleen 3 keer in de week in de cabine liggen zou ik zelf een beetje saai vinden namelijk.

De combinatie

Waar BBB voor de meeste mensen het enige is wat zij aan sport doen, werd het voor mij een extra dingetje. Naast de 3 hardlooptrainingen in de week ging ik ook nog eens 3 keer in de week naar BBB. Voor sommige mensen is dat heerlijk, zo vaak en veel sporten, voor mij was het te veel. Zeg maar gerust veel te veel.

‘Iets schrappen is opgeven, is zwak en zo ben ik natuurlijk helemaal niet dus ging ik vrolijk (doch doodvermoeid door).’

Hoe vaak de begeleiders bij BBB mij er ook op attendeerde dat ik het rustiger aan moest doen en hoe vaak M. het ook niet heeft gezegd, ik bleef koppig. Kan ik je dat aanraden? Nee zeker niet. Ik ben mezelf uiteindelijk zeker tegen gekomen en geloof me, ik was verder verwijderd van mijn doel als ooit te voren.

Ik zou je dan ook willen adviseren om BBB als jouw sport te zien en er niet nog heel veel trainingen naast te doen. Natuurlijk kun je best nog eens een rondje hardlopen, fietsen, zwemmen of wat dan ook. Maar doe het met mate.

Conclusie

Gedurende drie maanden heb ik BBB uit mogen proberen en ik heb dus voldoende tijd gehad om mijn mening over het concept te vormen. Een review die louter positief is geloof ik eigenlijk nooit, er is altijd wel iets wat verbeterd zou kunnen worden of wat je minder vindt aan iets, zo ook bij BBB. Eerder schreef ik al over de oefeningen in je programma. Deze staan op een A4 met naam beschreven, zonder uitleg hoe je deze dient uit te voeren. Nu ben ik misschien kort van geheugen, maar het duurt best wel even voor je alle soms wel 20 oefeningen kent. Natuurlijk kun je het eindeloos vragen aan de trainers maar volgens mij kan dit een stuk hipper en geavanceerder. Mijn andere aanmerking richt zich op de de kosten, al kan ik de herkomst hiervan wel relativeren. Het relativeren zit hem in het feit dat BBB veel meer is dan louter een sportschool door de begeleiding die ze je geven.

Na 3 maanden sporten bij BBB ben ik nog steeds ontzettend enthousiast. Het concept, de begeleiding en mogelijkheden tot variatie zorgen hiervoor. Ik ben zelfs zo enthousiast dat ik per 1 mei lid wordt en mijn traject door zet (op eigen kosten dus). Niet alleen vind ik de manier van sporten heel fijn, het is een hele sociale plek. Het is geen zien en gezien worden cultuur, maar er worden juist nieuwe contacten gelegd en het is super gezellig.

Wil jij zelf BBB uitproberen? Boek dan een gratis proefles bij BBB Health boutique Haarlem onder vermelding van Legally-Brunette en ervaar het zelf.

Tags: , , ,
Categorie: #Legallyfit, Fit, Legally-Fit, Sporten, Sportschool, Workout
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.