Legally-Travel: Hanoi Hotspots

18.08.2017

HOTSPOTS hanoi
Vanaf nu zal ik iedere week een aantal tips met jullie delen over steden die wij tijdens onze Honeymoon heb bezocht. Vandaag trap ik af met  tips voor Hanoi en Hotspots die je zeker niet mag missen in deze drukke Vietnamese stad met zijn maarliefst 8 miljoen scooters. Ik deel onze hotels, welke excursies erg aan te raden zijn en waar je heerlijk kunt eten, lees je mee?


Onze trip begon iets minder vlekkeloos als we hadden gehoopt. Tijdens onze overstap in Moskou waren onze koffers (en die van vele met ons) niet meegegaan. Daar stonden we dan met een handtas en een rugzak gehuld in een lange zwarte broek en trui na bijna 20 uur reizen. Al snel bleken de koffers de volgende dag pas te komen en dus zette we per taxi koers naar ons hotel. Onze outfits waren ideaal voor het vliegen maar minder geschikt voor de drukkende warme muur waar we mee werden geconfronteerd in de stad. Tip 1 is dan ook, doe altijd wat kleding in je handbagage. Tip 2 is, ga er niet vanuit dat je leuk kunt winkelen in Hanoi. Hoewel de straten uitpuilen van winkeltjes en er genoeg marktjes te vinden zijn zou ik de stad zeker niet aanraden als bestemming voor het vinden van een nieuwe outfit.

Slapen

Boutique hotel en spa

Gedurende het eerste deel van ons verblijf in Hanoi logeerden we in het Boutique hotel en Spa. Dit hotel is gelegen in het oude centrum van de stad. Een mooi, licht en rustig hotel met mooie kamers. Door de centrale ligging zeker en goede prijs kwaliteit verhouding zeker de moeite waard om te boeken.

Dynastie hotel

Na onze excursie naar Bay to Long Bay verbleven we in het hip vormgegeven Dynastie hotel. De inrichting van de benedenverdieping zou niet misstaan in een hip Amsterdams hotel. De kamers zijn hier prima, netjes, ruim maar niet zo tof ingericht als je het vergelijkt met de beneden verdieping. Wel tof zijn de koperen details in de badkamer.

 Eten

Madame Hien
Wil je luxe dineren in Hanoi naar Europese standaarden dan kan ik je Madame Hien zeker aanraden. Tijdens een wandeling door de stad ontdekte we dit restaurant dat er aantrekkelijk uit zag. Na de recensies te hebben gelezen op Tripadvisor besloten we er te eten en dat viel zeker niet tegen. Je kunt hier Vietnamees eten met Europese standaard en gastvrijheid. Dat betekent bijvoorbeeld dat je eerst je voorgerecht krijgt en als deze op is pas je hoofdgerecht. Er goede wijnen worden geschonken (tegen hele redelijke prijzen voor Vietnamese begrippen trouwens). Maar ook worden de borden prachtig opgemaakt. Gekke stukjes bot of ondefinieerbare stukken zul je hier niet vinden. Het is wel wat duurder, zeker als je het vergelijkt met wat je op straat betaald, maar daar staat wel de nodige luxe voor tegenover.

Green Farm
Gezien de goede beoordelingen op tripadvisor en de foto’s er leuk uitzagen, brachten we een bezoek aan dit restaurant. Gelegen in een van de vele drukke en nauwe straatjes van het oude centrum van Hanoi vind je dit restaurant. Je kunt hier zowel buiten zitten op het terras als binnen aan een van de tafeltjes. Gezien het noodweer is en de straten blank staan gaan wij voor een tafel binnen. We worden direct geholpen door uiterst behulpzame en vriendelijk personeel dat redelijk goed Engels spreekt, zeker voor Vietnamese begrippen. We bestellen wat te drinken een voorafje en een hoofdgerecht. De springrolls die we vooraf eten zijn heerlijk en zien er ook nog eens erg lekker uit. Mijn hoofdgerecht, bahn Xeo verdient wat uitleg over hoe dit op Vietnamese wijze gegeten dient te worden. Het personeel neemt uitgebreid de tijd om het aan ons uit te leggen. Leuk, want ik was er zelf nooit opgekomen dat je het op deze wijze zou moeten eten. Naast dat het eten echt heel erg lekker is, hangt er een fijne en relaxte sfeer in het restaurant en gaan we zeer voldaan weer naar buiten. Zo goedkoop als het eten op straat is het niet maar je zit hier voor een klein prijsje heerlijk te eten.

Quan an Ngon
Dit restaurant vonden het meest gezellig om te eten en qua smaken het meest authentiek Vietnamees. Deze toffe plek alwaar je wordt omringt door veel locals ga je eten op een groot binnenplein waar tal van kleine restaurantjes om je heen gesitueerd zijn. Alles wordt om je heen bereid. De keuze uit diverse gerechten is hier reuze en als je eenmaal hebt besteld komt je eten vrij snel bij je op tafel. Indien nodig legt de bediening hier uit hoe je dingen zou moeten eten. Voor een gezellige informele sfeer en goedkoop authentiek eten moet je zeker hier zijn.

Bia Hoi Corner
Het is even zoeken, maar als je eenmaal de ingang aan de kant van het meer hebt gevonden ga je met de lift naar boven waar het restaurant zit. Vanaf deze verdieping heb je prachtig uitzicht over het meer in het centrum van Hanoi. De ambiance in het restaurant is chique en straalt veel luxe uit, iets dat je niet veel ziet en vindt in Hanoi. Wij nuttigen hier beide een salade als lunch. Zelf bestel ik de banana flower salade en die is zeer aan te raden, sowieso bleek dit een van mijn favorieten Vietnamese gerechten te zijn. Goedkoop is het niet maar duur zou ik dit restaurant ook zeker niet willen noemen. De ambiance in combinatie met het uitzicht maken het een fijne plek om even te ontvluchten aan de hectiek van de stad.

To Do

Dagtrips vanuit Hanoi

Vanuit Hanoi kun je diverse dagtrips doen en tours. Wij hebben 2 trips gedaan vanuit Hanoi. Helaas is reizen keuzes maken en hebben wij de lokale streetfood tour over moeten slaan. Maar heb je tijd dan zou ik deze zeker doen! Het zelfde geldt voor Sapa in het noorden van Vietnam. Voor deze trip dien je minimaal 2 dagen uit te trekken. Let bij het kiezen hiervan op het klimaat in het noorden (in onze zomer is het daar erg koud en regenachtig) en wanneer de rijstvelden worden geoogst.

Ninh Binh

Via ons hotel boekte we een dagtocht naar Ninh Binh, hetgeen ook wel het Halong Bay van het land wordt genoemd. Het hoogtepunt van deze trip is het varen tussen de rijstvelden. Wat dit varen zo bijzonder maakt is de prachtig begroeide rotspartijen waar Halong Bay om bekend staat. Het verschil is echter dat dit een stuk kleiner is en de rotspartijen zijn omringd door rijstvelden. Let er wel op dat als je deze trip doet, het wel aan te raden is om in een tijd te gaan dat er daadwerkelijk rijst in de velden staat. De rijst wordt tweemaal per jaar geoogst medio in periodes september en april.

Het varen was niet alleen een geweldige ervaring door het al het prachtigs dat je ziet, maar het varen an sich is al een hele belevenis. De (voornamelijk vrouwelijke) bestuurders van de boot roeien deze namelijk met hun voeten! Maar hoewel mijn volgorde van schrijven anders doet vermoeden begint de tour bij twee tempels. Te weten de: King Dinh and King Le in Hoa Lu. Deze stad was ooit de hoofdstad van het land. Na de lunch fietsen we gedurende een half uurtje met een gids door en langs de rijstvelden en zie je wat meer van het gebied, het platteland en de lokale bevolking. Hoewel wij Nederlanders er een wat ander fiets tempo op nahouden vergeleken met de gemiddelde toerist is het soms lastig

Naast het varen, fietsen en de tempels houden de meeste van dit soort trips in dat je in een grote zaal van een buffet eet en zowel op de heen als terugweg wordt gedropt bij een foute winkel langs de kant van de weg. Desalniettemin waren wij ontzettend onder de indruk van dit prachtige gebied en kan ik je een bezoek zeker aanraden!

Halong Bay

Een van de meest bekende tours vanuit Hanoi is een bezoek aan Halong Bay. Dit prachtige natuurgebied staat bekend om de prachtige en indrukwekkende rotspartijen in het water. Keerzijde van deze populariteit is dat je in de baai ligt met vele honderden (!!!!) boten. Hoewel Halong bay het meest indrukwekkende deel is langs de kust zijn er ook minder toeristische en prachtige gebieden waar je nog ongestoord van de schoonheid van dit natuurgebied kunt genieten.

Op aanraden van mijn vriendinnetje Zowy besloten we thuis als om via Ethnic travel een tweedaagse trip naar bay to long bay en het eiland doa quan lan te boeken.Na een busrit van 6 uur ga je per boot het natuurgebied in. Terwijl je op de boot geniet van een heerlijke en uitgebreide lunch is het uitzicht geweldig. Na een kleine 1,5 uur varen heb je de mogelijk het gebied per kajak te ontdekken, iets wat ik als magisch zou willen omschrijven. Omdat er geen enkele andere toeristen boot te vinden is in dit gebied, kun je echt in alle rust van het gebied genieten. Je hoort de vele vogels en insecten op het eiland en voelt je echt even als een vogel zo vrij als je in stilte door het gebied gaat. Na een kajak tochtje varen we door naar het eilandje. Hier komen vrijwel geen toeristen en wij westerlingen zijn een attractie voor de lokale jeugd als we het strand op lopen. Zo is het dus om ergens wat nog redelijk onontdekt is te komen.

In de homestay waar we een nacht verblijven krijgen we van de tourguide een workshop voor het maken van gefrituurde springrolls. Toch grappig dat er in onze ogen geen enkele gelijkenis is met de Vietnamese loempia’s die je in Nederland kunt kopen. Uiteraard mogen we ze zelf opeten. De tafel vol met, naast de loempia’s, ook tal van andere lekkere gerechten.

De volgende ochtend zouden we na het ontbijt (met bananen pannenkoekjes!!!) een fietstocht gaan maken over het eiland. Helaas zit het weer niet mee door een tyfoon ter hoogte van Hong Kong en moeten we deze laten schieten. We gaan naar de boot en varen vanaf daar weer het prachtige gebied in. Ook op de terug weg is er de mogelijkheid om te kajakken.  Hoewel het bij ons regent is het wederom een geweldige en magische ervaring.Wij vonden deze trip geweldig! Juist het feit dat je geen enkele andere toerist ziet geeft je een heel bijzonder en speciaal gevoel. Wat ons betreft dus echt een aanrader.

Not to do


Cheers

Er zijn heel veel restaurantjes die ik je van harte aan zou willen bevelen maar Cheers is er zeker niet een van. Sterker nog ik zou je dit restaurant juist af willen raden. Hoewel het restaurant hip oogt en op het tijdstip dat wij er waren afgeladen was, hebben we ons in het eten flink vergist. We kozen voor dit restaurant na al zeker een uur met honger te hebben gezocht naar een gezellige plek om te lunchen. Niet bepaald de goede mood om iets te vinden. We bestelden uiteindelijk met veel pijn en moeite een viertal kleine gerechten. Het personeel spreekt hier geen woord engels dus echt vlotjes en soepel gaat het bestellen niet. De springrolls die ik bestelde zijn echt niet lekker, maar dan ook echt niet. Er zit een nare smaak aan, ruiken vies en zijn taai. De kip die de mr. besteld bestaat meer uit bot dan uit kip en de minuscule deeltjes kip die er aan zitten zijn verschrikkelijk taai. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar zoals je begrijpt, het was geen aanrader.

Water puppet show
In diverse reisgidsen staat de water puppet show vermeld. Sommige schrijven zelfs dat je dit spektakel niet zou mogen missen. Dat laatste laat ik helemaal aan jou. Wij namen het advies van de gidsen in ieder geval ter harte en voor 150.000 VDN per persoon bezochten we een voorstelling. Mijn verwachting was een half uur durende show in een klein zaaltje zonder tekst. Het bleek echter een voorstelling van ruim een uur te zijn, met een live orkest en teksten in het Vietnamees. Met een beetje inbeeldingsvermogen kun je een deel van het verhaal echter best volgen. Vond ik het een spektakel, nee dat niet. Hoewel ik een liefhebber ben van theater en ik de voorstelling vermakelijk vond had ik het na een kwartiertje wel gezien en gehoord. Dat ik daarin niet de enige was bleek wel uit het grote aantal slapende mensen om mij heen. Maak vooral een eigen afweging, de kosten zijn het niet en je bent waarschijnlijk maar 1 keer in Hanoi.

Mocht jij binnenkort een bezoek brengen aan Hanoi dan hoop ik van harte dat je iets kunt met mijn tips. Ben je zelf al eens in Hanoi geweest en heb ik volgens jou tips gemist? Reageer dan zeker even op dit bericht zodat de andere bezoekers jouw tip(s) ook kunnen lezen.

(In deze reeks met artikelen zullen de volgende nog verschijnen; Hué, Hoi An, Phu Quoc en Hong Kong)

Tags: , , , ,
Categorie: Legally-Travel, Vietnam
Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.