Legally-Fit: Mijn nieuwe sport routine

17.10.2017

mijn nieuwe sport routine

Van die-hard hardloper ben ik in een jaar tijd veranderd in een relaxte sporter die zich meer focust op een combinatie van kracht, yoga en cardio. Na jaren zoeken naar balans tussen deze 3 disciplines kan ik eindelijk zeggen dat het mij is gelukt. Eindelijk is sporten voor mij weer leuk, heb ik weer een uitdaging en kan ik er weer van genieten. Vandaag deel ik mijn struggles, mijn ervaringen en mijn hedendaagse sportschema.

Sinds 2011 loop ik minimaal 3 keer in de week hard. Al die jaren had ik geen enkele behoefte aan verandering. Soms moest ik van mezelf echt meer focussen op krachttraining of stortte ik me volledig op de yoga. Toch bleven die dingen nooit echt plakken, vooral omdat ik niet intrinsiek gemotiveerd was. Hardlopen bleef wel altijd en zorgde voor voldoening. Tot een jaar geleden. Het afgelopen jaar is een grote zoektocht geweest naar een nieuwe sport balans en sport routine en deze heb ik inmiddels gevonden.

Hardlopen gaf geen voldoening meer

Hardlopen was voor mij altijd de ideale manier om me af te reageren. Na mijn studie heb ik diverse hectische banen gehad die veel van mij vergde en die qua inhoud ook niet bij mij paste. Dat alles koste veel energie en ik had het hardlopen ook echt nodig om tot rust te kunnen komen. Hardlopen was voor mij een manier om te ontstressen.
De eerste jaren had ik genoeg doelen die ik op dit vlak kon bereiken. Begon het met de 5 kilometer eindigde ik in 2014 met het lopen van een marathon. De jaren erna liep ik met enige regelmaat een wedstrijd maar vooral voor de fun, de echte uitdagingen had ik al achter me gelaten. Dat ging lange tijd goed.

‘steeds vaker merkte ik dat ik ‘iets miste’ bij het hardlopen.’

Jaren lang heb ik iedere winter me weer op een nieuwe vorm van sporten gestort in de hoop dat dit het ‘iets’ was dat ik miste tijdens het hardlopen. Telkens bleek deze nieuwe uitdaging toch niet de opvulling te zijn waar ik naar op zoek was. Ik ken mezelf, ik ga ergens voor de volle 100% voor als ik er ook maar een beetje in geloof, maar zodra dit geloof weg is, laat ik het ook vallen als een baksteen. Zo ging het dus ook jaar na jaar met die andere uitdagingen. Zo heb ik verschillende sportschool abonnementen versleten alsmede de nodige yoga docenten.

Zou BBB het dan wel voor mij zijn?

Vorig jaar begon ik met sporten bij BBB health boutique in Haarlem. Een sportschool waar alleen vrouwen komen en waar je niet alleen komt om te sporten. Bij BBB krijgt namelijk iedereen ook de begeleiding die zij nodig heeft. In mijn geval kan ik het nodige leren over lifestyle oftewel hoe ik omga met een druk leven en nee leren zeggen tegen alles wat ik zo leuk vind. Voor een ander kan het begeleiding zijn op het gebied van voeding, afvallen, work life balance, ga zo maar door.

Onlangs las ik mijn eerste artikel terug uit de tijd dat ik net begon met sporten bij BBB. Hierin beschrijf ik dat ik het sporten bij BBB bleef combineren met hardlopen. Hoe vaak Steffie en Marlene van BBB destijds ook tegen mij zeiden dat het gekkenwerk was in combinatie met een baan en een destijds nog fulltime blog, ik ging door. Voor hen kwam het dus ook niet als een verrassing toen ik 2 twee maanden aangaf het niet meer te trekken. Het duurde even maar eindelijk kwam bij mij ook het besef. Maar het duurde vervolgens voor mij nog een tijd om dit besef om te zetten in een nieuwe routine waar ik me goed bij voelde, waar ik mijn energie in kwijt kon en waar ik energie van kreeg.

‘IETS SCHRAPPEN IS OPGEVEN, IS ZWAK EN ZO BEN IK NATUURLIJK HELEMAAL NIET DUS GING IK VROLIJK (DOCH DOODVERMOEID) DOOR.’

Zoeken naar balans

Na mijn eerste 3 maanden te hebben gesport bij BBB kwam ik steeds meer in balans. Steeds vaker vond ik de rust om niet 7 keer in de week te gaan sporten, om ook eens NEE te zeggen en te luisteren naar mijn lichaam. Makkelijk was het zeker niet altijd, want soms was daar dat stemmetje dat zei dat er van mij verwacht werd ook wekelijks minimaal 30 hardloop kilometers te maken. Daar gaf ik soms aan toe, maar steeds vaker kon ik dat stemmetje onderdrukken en luisteren naar wat ik wilde in plaats van wat ik dacht dat er van mij werd verwacht.

Sinds het begin van dit schooljaar besloot ik het gewoon echt volledig een kans te geven en train ik middels onderstaand schema. Waarbij ik ook wel eens een dag wissel indien ik een afspraak heb of mijn lichaam gewoon keihard nee zegt natuurlijk.

Mijn sportroutine in beeld

Maandag 20:00 uur HIIT 30 bij BBB Hardlopen van en naar BBB (totaal; 5km)
Dinsdag RUST  
Woensdag Critical Alligment Yoga + 30 minuten Power Boost cabine Hardlopen van en naar BBB (totaal; 5km)
Donderdag RUST
Vrijdag Indien mogelijk: Hardlopen 5 km
Zaterdag RUST
Zondag Hot Pilates Hardlopen van en naar BBB (totaal; 5km)

‘ze hebben mij geleerd hoe ik sporten kan verwerken in mijn leven op een voor mij passende manier’

Wat voor mij werkt

Voor mij werkt de formule van BBB, de combinatie van sporten maar ook persoonlijke begeleiding op het gebied dat jij dat het beste kunt gebruiken. In mijn geval hebben ze mij erg geholpen op het gebied van lifestyle en hoe ik sporten kan verwerken in mijn leven op een voor mij passende manier.

Je kunt je namelijk heel gemakkelijk optrekken aan een schema als hierboven of een schema dat je elders op internet hebt gevonden. Maar een schema werkt pas op het moment dat het bij jou past. Bij jouw doelen, bij jouw leven en bij de uitdagingen die jij hebt.

Voor mij werkt de combinatie van cardio met rustige lessen heel goed bijvoorbeeld, omdat ik na het sporten graag het gevoel heb veel te hebben gegeven en moe te zijn. Bij BBB kan ik uiteraard gewoon een mijn cardio behoefte werken. Toch vind ik het ook fijn de weg naar BBB toe, 2,5 kilometer, daar vaak voor te gebruiken. Even buiten zijn, even frisse lucht waar ik in het bewegen ben, dat maakt voor mij deze combinatie heel fijn.  Daar komt bij dat ik het erg lastig vind om zelf rust te pakken en dit wel kan vinden in de rustige lessen die ik volg bij BBB.

Kortom; ik ben heel blij met BBB en kom er met heel veel plezier en voor mij werkt het. 

Mocht jij benieuwd zijn of BBB ook bij jou past? BBB zit niet alleen in Haarlem maar ook in Amsterdam, Delft, Den Haag, Tilburg en Utrecht. Mocht je in de buurt wonen en BBB ook een keer willen proberen dan kun je via de website gratis een vrijblijvende proefles boeken.

Tags:
Categorie: Legally-Fit
Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Steffie van den Dries 17.10.2017

  Wauw, ben trots op je! Wat een mooi verhaal! Ga zo door knapperd!
  Liefs Steffie

 • Reageer Irma 17.10.2017

  Fijn dat dit zo goed voor jou werkt en dat ze zich niet alleen focussen op het sporten, maar je hele lifestyle! Vraag me wel af of je ook iets merkt aan je lichaam, wat doet deze routine daarmee? 🙂

 • Reageer El 17.10.2017

  Wat fijn zeg dat je een sportschema hebt gevonden dat zo goed bij je past!
  Vind het ook heel leuk om weer wat vaker blogs van je te lezen. Dat heeft waarschijnlijk net zo goed te maken met het vinden van de juiste balans.
  Keuzes maken tussen allemaal leuke dingen, is ook zo moeilijk.

 • Reageer Amanda 17.10.2017

  Wat goed dat je je draai en de rust hebt gevonden, waardoor je je nu lekker voelt met je dagelijkse bezigheden. Ga zo door! X

 • Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.