Legally-Travel: 5 Tips voor betere vakantie foto’s

06.01.2018

tips voor betere vakantiefoto's
Zelf vind ik niets leuker dan fotograferen als ik op reis ben. Ik vind het hartstikke leuk om de sfeer, cultuur en omgeving vast te leggen. Het doel is het moment zo vangen dat je op gaat in de foto als je deze bekijkt. Vandaag geef ik je 5 tips voor betere vakantiefoto’s.

Geloof mij in 99% van de gevallen is een flitser echt overbodig als je overdag een foto maakt!

 1. Weet hoe je camera werkt

  Het klinkt misschien wat gek, maar op vakantie zie ik aan de lopende band mensen foto’s maken met een camera waarvan ze duidelijk niet goed weten hoe hij werkt. Nee, je hoeft heus geen maanden lange cursus te doen en alle instellingen handmatig aan te passen. Het is echter wel handig als je wete hoe je de flitser van je camera uit kunt zetten, want geloof mij in 99% van de gevallen is een flitser echt overbodig als je overdag een foto maakt. Lees dus toch even de handleiding van je camera door en zet gelijk de resolutie van je camera op de hoogste stand.

  tips voor betere vakantiefoto's

 2. Kies je tijdstip

  Het moment waarop je foto’s maakt kan je foto maken of breken. Het middag uur is doorgaans niet het beste tijdstip om foto’s te maken. De zon staat dan hoog en het zonlicht is op zijn felst, kies bijvoorkeur dus een moment voor 11 uur en na 16:00 uur. Dat deze tijdstippen ideaal zijn heeft niet alleen met de stand van de zon te maken maar ook met de drukte. Wil je een toeristische hotspot midden op de dag fotograferen gaat het niet lukken deze foto te maken zonder mensen voor de betreffende hotspot. Wil je een foto maken zonder al deze momenten kom dan bijvoorkeur vroeg in de ochtend. Rond zonsopkomst is het naar alle waarschijnlijkheid rustig en heb je ook direct qua licht een mooi moment te pakken.

  Een ander bekend moment om mooie plaatjes te schieten is het gouden uur welke een uur voor zonsondergang aanvangt. Ook in het donker kun je natuurlijk hele mooie foto’s maken, het is dan echter wel aan te raden om een statief mee te nemen.

  tips voor betere vakantiefoto's

 3. Kies voor een origineel standpunt

  Ga eens door je knieën of klim juist eens ergens op en bekijk het onderwerp dus vanuit een ander standpunt. Vaak levert het fotograferen vanuit een ander perspectief een verrassend beeld op waardoor je vaak de meer originele foto’s maakt.
  tips voor betere vakantiefoto's

 4. Maak portretten

  Vaak kun je de ‘ziel’ van een land mooi vatten doormiddel van het maken van portretten van locals. Maar natuurlijk is het ook hartstikke leuk om je reisgenoten op de gevoelige plaat vast te leggen. Let er wel op dat als je mensen fotografeert je dit altijd even netjes dient te vragen aan deze persoon. Laten we eerlijk zijn, wij zouden het zelf ook niet leuk vinden als er ineens iemand met een enorme camera voor onze neus zou staan, toch? Soms vragen mensen geld voor het maken van een foto, het is aan jou of jij dit wilt betalen. Zelf heb ik altijd wat lokaal klein geld in mijn zak voor dit soort gevallen.

  tips voor betere vakantiefoto's

 5. Let op de details

  Een foto van een gebouw kan heel mooi zijn, maar soms is het nog veel mooier om een detail vast te leggen. Het zelfde geldt voor andere zaken waar je voorbij loopt. Probeer niet altijd het grotere geheel vast te leggen en maak juist ook eens een foto van een mooi detail. Wat ik zelf ook vaak doe is het fotograferen van lokale souvenirs, dit zorgt vaak voor een leuke voorkant van je fotoboek.

  Wat is jouw volgende vakantiebestemming om foto’s te gaan maken? Hopelijk heb je iets aan deze tips voor betere vakantiefoto’s! 

Tags: , , , , ,
Categorie: Legally-Brunette
Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer kylie 20.01.2018

  Ik ben erg aan het twijfelen om zelf een spiegelreflex aan te schaffen!
  Welke camera kan jij aanrader voor een ‘beginner’?
  Ik ben wel van plan om een cursus fotografie te gaan volgen.

  • Reageer Stacey 09.03.2018

   Hi Kylie,
   Als je begint met fotograferen zou ik voor een instapmodel van Canon of Nixon kiezen. Zelf ben ik ooit begonnen met een Canon 500D, tegenwoordig te vergelijken met de 700/750D.

   Succes met je keuze en vooral heel veel plezier!

  Laat een reactie achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.